• Τετ, 02/05/2018 - 19:36
Σχόλιο για τη συνάντηση του κυβερνητικού επιτελείου και της Διοίκησης του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων : Λένε ψέματα

Σχόλιο για τη συνάντηση του κυβερνητικού επιτελείου και της Διοίκησης του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων :  Λένε ψέματα

Οι παλιοί «εχθροί» έγιναν τώρα σύμμαχοι και λένε ψέματα στη φτωχομεσαία αγροτιά. Δεν πάει πολύς καιρός από τότε που ο πρωθυπουργός έμπαινε στην «Δωδώνη» για να μιλήσει στους κτηνοτρόφους για το «δίκιο τους» ή από τότε που βουλευτές του κόμματός του υπόσχονταν πλήρη διερεύνηση του «φακέλου ΔΩΔΩΝΗ». Όλα ήταν ψέματα. Σήμερα η αστική κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ διατυμπανίζει τις υποτίθεται ευεργεσίες προς τον αγροτικό κόσμο, ενώ τα στοιχεία δείχνουν ότι η κτηνοτροφία, ιδιαίτερα στην Ήπειρο, μειώνεται συνεχώς.

Οι συνδικαλιστικές-συνεταιριστικές ηγεσίες του προσπαθούν να γατζωθούν στο κυβερνητικό άρμα, μήπως και οι ίδιες κερδίσουν τίποτα παραπάνω εφαρμόζοντας τη νέα αντιδραστική ΚΑΠ της Ε.Ε . Στην πραγματικότητα, πίσω από τις χαμογελαστές φωτογραφίες βουλευτών στα γραφεία του ΓΑΣ με τη διοίκηση, υπάρχει η σκληρή αλήθεια: Λιγότερες αγροτικές εκμεταλλεύσεις, μικρότερο ζωικό κεφάλαιο, λιγότεροι φτωχομεσαίοι αγρότες. Ούτε καν από τα δολώματα των «νέων αγροτών» δεν προσελκύονται οι ενδιαφερόμενοι, με τις προκηρύξεις να παίρνουν συνεχώς νέες παρατάσεις. Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ μιλάνε από μόνα τους, όπως μιλάει και η καθημερινότητα των παραγωγών που παλεύει μεταξύ φόρων, «κόκκινων» δανείων, πανάκριβων πρώτων υλών, καυσίμων και ζωοτροφών για να επιβιώσουν.

Ο αγροτικός κόσμος δεν ξεγελιέται γιατί η καθημερινότητά του στο χωράφι, στον στάβλο και στο πτηνοτροφείο, είναι η σκληρή και απέχει χιλιόμετρα από τα γραφεία όπου συνδιαλέγεται η συνδικαλιστική γραφειοκρατία με τους κυβερνητικούς  βουλευτές. Η πολιτική της ΕΕ, του ΔΝΤ και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, είναι η εξαφάνιση του μικρομεσαίου αγρότη, το οριστικό ερήμωμα της ελληνικής υπαίθρου, η αντικατάσταση της παραγωγής από εφήμερες και καταστροφικές δραστηριότητες όπως οι έρευνες-εξορύξεις για υδρογονάνθρακες . Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ καλεί τη φτωχομεσαία αγροτιά να παλέψει για :

1. Κατώτερες εγγυημένες τιμές σε όλα τα προϊόντα. Χτύπημα της ασυδοσίας των εμποροβιομηχάνων, άμεση πληρωμή των παραγωγών. Ουσιαστική μείωση του κόστους παραγωγής με αφορολόγητο πετρέλαιο (όπως στους εφοπλιστές), φτηνό ρεύμα και νερό (όπως στους βιομήχανους). Κατάργηση του ΦΠΑ σε όλα τα αγροτικά μέσα, εφόδια, ζωοτροφές, φάρμακα. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και όλων των χαρατσιών. Βασικά έργα υποδομής, δωρεάν επιστημονική επιμόρφωση.

2. Κατάργηση του «Μητρώου Αγροτών». Ανατροπή της αντιαγροτικής ΚΑΠ της ΕΕ. Κατάργηση των επιδοτήσεων σε βιομηχάνους και μεγαλοαγρότες. Χορήγησή τους αποκλειστικά σε φτωχομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους για συνεταιριστική παραγωγή.

3. Αφορολόγητο και ακατάσχετο αγροτικό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο με 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Κατάργηση ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και κατασχέσεων για κατοικίες και χωράφια φτωχομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων. Πλήρη, δημόσια ασφάλιση και άμεση αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ για κάθε ζημιά και καταστροφή παραγωγής, φυτικού και ζωϊκού κεφαλαίου.

4.  Δημιουργία και ολόπλευρη ενίσχυση πρωτοβάθμιων παραγωγικών Συνεταιρισμών, δημόσιας Αγροτικής Τράπεζας και δημόσιου Φορέα Τροφίμων για κάλυψη των διατροφικών αναγκών της χώρας.Επαναλειτουργία των μονάδων παραγωγής λιπασμάτων και σποροπαραγωγικών κέντρων υπό συνεταιριστική διαχείριση (εργατών/αγροτών) για φθηνά αγροτικά εφόδια.

5.  Ανθρώπινες αγροτικές συντάξεις, στα 60 χρόνια στους αγρότες και στα 55 χρόνια στις αγρότισσες.

6.  Άμεση απαλλοτρίωση, χωρίς αποζημίωση, της μεγάλης αγροτικής ιδιοκτησίας (ιδιωτικής, εκκλησιαστικής). Παραχώρησή της για συνεταιριστική χρήση και παραγωγή.

7. Πλήρη ισοτιμία δικαιωμάτων στους εργάτες γης, μόνιμους και εποχιακούς, Έλληνες και Μετανάστες, όχι στον ρατσισμό και τον φασισμό. Συλλογικές συμβάσεις εργασίας και αυξήσεις στους μισθούς των εργαζομένων στον αγροτοδιατροφικό τομέα.

8. Όχι στα μεταλλαγμένα προϊόντα. Προστασία του καταναλωτή από τις νοθείες και ελληνοποιήσεις τροφίμων καθώς και από «μαϊμού οικολογικά» προϊόντα.

9. Καταψήφιση από την Ελληνική Βουλή της  Συμφωνίας Ε.Ε. – Καναδά (CETA).   Η εφαρμογή της οποίας ανοίγει την αγορά σε φθηνά ‘’αμφιβόλου ποιότητας’’ αγροτικά προϊόντα, οδηγώντας έτσι στα ‘’αζήτητα’’ εγχώρια παραδοσιακά προϊόντα, όπως σιτηρά, όσπρια, κρέατα.

 

ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α τοπικές επιτροπές Ηπείρου