• Τρί, 05/06/2012 - 17:59
Ανοιχτή επιστολή [του Νάσου Μπράτσου]

Αγαπητοί φίλοι και φίλες

μπαίνουμε σε μια δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, με ιδιαίτερη σημασία για τις εξελίξεις στη χώρα μας, αλλά και στην Ευρώπη. Δεν θα απαντήσω στα τρομοδιλήμματα αυτών που ευθύνονται για την κατάσταση που αντιμετωπίζουμε, γιατί θεωρώ ότι έχουμε μνήμη και κρίση και θα πράξουμε ανάλογα. Ούτε θα απαντήσω σε θεωρίες για "χαμένες ψήφους", πρώτον γιατί οι εισαγωγείς αυτής της λογικής, είναι εδώ και χρόνια το σημερινό μνημονιακό σκουπιαδαριό, αλλά και γιατί όσοι διατείνονται ότι πρεσβεύουν άλλα πιο "προοδευτικά" σχέδια και αναπαράγουν αντίστοιχες λογικές, δεν θα αργήσουν να βρεθούν αντιμέτωποι με την ασυνέπεια λόγων και πράξεών τους. To δε πολιτικό σκεπτικό που με εκφράζει μπορεί κανείς να το παρακολουθήσει στο http://www.antarsya.gr
Ο μόνος λόγος της παρούσας ανοιχτής επιστολής, είναι ότι αισθάνομαι την υποχρέωση για όσους τίμησαν το ψηφοδέλτιο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο νομό Σάμου, στις εκλογές της 6ης Μάη, αλλά και σε όσους βλέπουν σε αυτό συμμάχους στους κοινωνικούς αγώνες, να κάνω γνωστό το λόγο που δεν θα έχω συμμετοχή στην αναμέτρηση της 17ης Ιούνη, όχι μόνο στη συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια, αλλά και συνολικά και ξεπερνάει ενδεχόμενες τακτικές κινήσεις του συνδυασμού, που έχει πάντα το δικαίωμα να επιλέγει πρόσωπα σε περιοχές, ανάλογα με τους στόχους και τα περιεχόμενα που επιλέγει.

Για να μην αφήσω όμως κανένα περιθώριο παρερμηνείας και εμφάνισης «αλεπούδων», που όσα δεν φτάνουν τα κάνουν κρεμαστάρια και ενδεχομένως να αναζητήσουν άλλες ερμηνείες πολιτικής σπέκουλας για τη μη συμμετοχή μου στο ψηφοδέλτιο, φαινόμενο το οποίο εμφανίστηκε σε βάρος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ το τελευταίο διάστημα, τονίζω ότι:

Η μη συμμετοχή στο ψηφοδέλτιο (ανεξάρτητα από εκλογική περιφέρεια) στο δεύτερο γύρο των εκλογών, σχετίζεται αποκλειστικά και μόνο με τη μη δυνατότητά μου να εξασφαλίσω άδεια από την εργασία μου (μιλάμε πάντα για χρήση κανονικής άδειας), όπως έκανα στις εκλογές της 6ης Μάη, που θυσίασα ημέρες ξεκούρασης για να υπηρετήσω το στόχο που πίστευα και πιστεύω. Ήταν άλλωστε γνωστά από τότε τα στενά περιθώρια συμμετοχής σε επαναληπτικές εκλογές και οι περιορισμοί που έχουν οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ, λόγω του αντίστοιχου θεσμικού πλαισίου και της ιδιαιτερότητας της δουλειάς τους, όταν αποφασίζουν τη συμμετοχή τους στις βουλευτικές εκλογές. Όπως άλλωστε ορίζει το ΦΕΚ της 23/5/2012: 6. Απαγορεύεται στην Ε.Ρ.Τ. - Α.Ε., στους ενημερωτικούς ιδιωτικούς ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς ελεύθερης λήψης, καθώς και στους φορείς παροχής συνδρομητικών υπηρεσιών, να μεταδίδουν μηνύματα των υποψηφίων βουλευτών, καθώς και η με οποιονδήποτε τρόπο έμμεση προβολή τους, όπως η αναφορά σε αυτούς κατά τη διάρκεια εκπομπών, εκτός των εκπομπών πολιτικού διαλόγου.
Συνεπώς αν παρέμενα ενεργός στην εργασία μου θα παραβίαζα την "έμμεση προβολή" με την δημοσιογραφική  μου δουλειά, σε καθημερινή βάση.

Επιπλέον και να μπορούσα να πάρω πάλι άδεια, θα είχα σοβαρό συνειδησιακό πρόβλημα, αφού θα «στριμώχνονταν» σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημά, οι συνάδελφοι μου στο υποστελεχωμένο τμήμα που εργάζομαι, για να καλύψουν τις εκλογές. Τα τελευταία 10 χρόνια που εκλέγομαι συνεχώς σε θέσεις συνδικαλιστικών οργανώσεων των ΜΜΕ, ποτέ δεν λειτούργησα, με «ελάφρυνση» των επαγγελματικών μου υποχρεώσεων για οποιοδήποτε λόγο και θα ήταν ανακόλουθο με τα όσα υποστηρίζω και πράττω μέσα στους χώρους εργασίας.

Στρατεύομαι στο συλλογικό αγώνα και στη μάχη της 17ης Ιουνίου, μαζί με τη συντριπτική πλειοψηφία των μελών της ΑΝΤΑΡΣΥΑ που αντικειμενικά είναι εκτός των ψηφοδελτίων, αλλά πάντα στην πρώτη γραμμή των κοινωνικών και πολιτικών αγώνων. Προφανώς η στήριξη του ψηφοδελτίου στο νομό Σάμου, είναι δεδομένη, όπως και η προτροπή μου για την υπερψήφισή του, από όσο γίνεται μεγαλύτερο αριθμό πολιτών.

Στους αγώνες της επόμενης ημέρας, θα κληθούμε άλλωστε όλοι μας να δώσουμε το παρόν και να κριθούμε με βάση τη συνέχεια, τη συνέπεια της παρουσίας μας και το περιεχόμενο των παρεμβάσεών μας.

Καλό βόλι

Νάσος Μπράτσος-υποψήφιος στις 6 Μάη με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην εκλογική Περιφέρεια Σάμου

Δημοσιεύθηκε στο Ράδιο Ικαρία