• Τρί, 26/02/2019 - 01:22
Μαζί δώσαμε τη μάχη του ΜΕΤΡΟ [του Αντώνη Σταματόπουλου]

6 χρόνια πριν, τον Γενάρη του 2013 οι εργαζόμενοι του Μετρό κατέβαιναν σε απεργία διαρκείας, καταλαμβάνοντας το αμαξοστάσιο των Σεπολίων. Η κυβέρνηση έφτασε μέχρι την επιστράτευση των απεργών και την εισβολή των ΜΑΤ στο αμαξοστάσιο. Η απεργία κράτησε εννιά μέρες, αλλά ήταν η αρχή μιας χρονιάς με μεγάλους αγώνες, όπως αυτούς της ΕΡΤ, των σχολικών φυλάκων, των διοικητικών σε ΑΕΙ, των διαθέσιμων εκπαιδευτικών κ.α.

Ταυτόχρονα με τη συμπλήρωση 6 χρόνων από την απεργία του Μετρό, συμπληρώνονται και 10 χρόνια από την ίδρυση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Όπως και σε πολλούς άλλους αγώνες όλη αυτή τη δεκαετία, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ ήταν το στήριγμα των απεργών του Μετρό σε τέτοιο βαθμό, που η δεξιές φυλλάδες έγραφαν ότι “η ΑΝΤΑΡΣΥΑ κατεστάλη” μετά την επιστράτευση. 

Με αφορμή αυτή τη διπλή επέτειο, ο Αντώνης Σταματόπουλος πρώην πρόεδρος του σωματείου του Μετρό (ΣΕΛΜΑ), μίλησε στο Στέλιο Μιχαηλίδη και την Εργατική Αλληλεγγύη.


“Είχαμε ξεκινήσει κινητοποιήσεις στο Μετρό ενάντια στις απολύσεις. 200 συνάδελφοι απολύονταν τότε από την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου-Κουβέλη. Είχαμε βγει στον αγώνα με 24ωρες απεργίες, καταλήψεις. Στη συνέχεια προσπάθησαν να μας κόψουν κομμάτια από τη Συλλογική Σύμβαση. Δεν το δεχτήκαμε με τίποτα. Ξεκινήσαμε με κατάληψη στον πύργο ελέγχου 4-5 μέρες, καταλήψεις στα γραφεία κλπ. Ήταν διαρκής η μάχη. Ως κλιμάκωση αυτών ξεκινήσαμε την απεργία διαρκείας τον Γενάρη του 2013. 

Εμείς οφείλαμε να βγούμε σε απεργία. Δεν μπορούσαμε να δεχτούμε τις επιθέσεις της κυβέρνησης. Καταφέραμε να ενωθούμε όλοι στο σωματείο. Το ποσοστό συμμετοχής στην απεργία ήταν πάνω από 90%. Η απεργία κράτησε 9 μέρες. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα μας επιστρατεύσει, εμείς είπαμε ότι δεν σταματάμε και χιλιάδες κόσμος ήρθαν στο αμαξοστάσιο να συμπαρασταθούν. 

Πολλά από αυτά που ακολούθησαν τα χρόνια των μνημονίων θα μπορούσαμε να τα έχουμε προλάβει, αν τους είχαμε σταματήσει ήδη από την περίοδο του Γιωργάκη Παπανδρέου. Αν είχαμε αντισταθεί έτσι, με απεργίες διαρκείας, συντονισμένα, όλοι μαζί. 

Και για την ΑΝΤΑΡΣΥΑ που λες... Μόνο η ΑΝΤΑΡΣΥΑ ήταν πραγματικά στο πλευρό μας. Καθ'όλη τη διάρκεια του αγώνα, και κάθε φορά που βγαίναμε να παλέψουμε. Ακόμα κι όταν μπήκαν τα ΜΑΤ στο αμαξοστάσιο τα ξημερώματα, με τα παιδιά της ΑΝΤΑΡΣΥΑ ήμασταν μέσα. Οι γραφειοκράτες σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, οι συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ που τότε ελέγχανε τα πράγματα, ακόμα και το ΚΚΕ, όλοι τους μας την πέφτανε ότι δυναμιτίζουμε το κλίμα, ότι προκαλούμε την επιστράτευση και δεν θα μπορούμε να ξανακάνουμε αγώνα. Άσε τα κανάλια, τους Πρετεντέρηδες και τους Καψήδες που μας έβριζαν από το πρωί μέχρι το βράδυ. Κι ακόμα μας το κρατάνε. Εγώ ακόμα έχω δικαστήρια για τους αγώνες που κάναμε τότε. Τώρα το Μάρτη είναι το επόμενο.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ ήταν η μόνη δύναμη που ήταν πραγματικά δίπλα μας χωρίς να έχουν κανένα όφελος. Γι'αυτό πήγα κι εγώ με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Με κέρδισε. Αγωνίστηκα στις γραμμές της, συμμετείχα στα ψηφοδέλτιά της στις εκλογές, τη στήριξα στις δημοτικές εκλογές στη Νίκαια, θα τη στηρίξω και τώρα που ζω στη Μεσσηνία. Νομίζω ότι η ΑΝΤΑΡΣΥΑ θα συνεχίσει την πορεία της και θα πάει ακόμα καλύτερα, γιατί έχει αγωνιστές, καθαρό κόσμο και τίμιο. Το κυριότερο είναι ότι είναι τίμιοι. Ούτε καρέκλες, ούτε αξιώματα. Οι μόνοι που κατέβαζαν ψηφοδέλτιο με αλφαβητική σειρά χωρίς επικεφαλής. Και δεν συμβιβάστηκαν ποτέ. Δεν έκαναν την παραμικρή κωλοτούμπα όλα αυτά τα χρόνια. Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Ο ΣΥΡΙΖΑ είδαμε όλοι τι κωλοτούμπες έχει κάνει. Ακόμα και το ΚΚΕ τότε στην απεργία το βράδυ της επιστράτευσης, έφερε την Παπαρήγα  για συμπαράσταση κι από το επόμενο πρωί όλο επιθέσεις εναντίον μας, γιατί λέει φταίμε για την επιστράτευση. Με τη συμπαράσταση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ καταφέραμε και ενώσαμε όλο τον κόσμο στο Μετρό και γι'αυτό κέρδισαν την εκτίμηση όλων των συναδέλφων, ακόμα και των πιο συντηρητικών. Μπράβο στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ έλεγαν. Γι'αυτό και συνεχίζω να είμαι στο πλευρό της”.

Eργατική Αλληλεγγύη, Νο1360