• Πέμ, 07/06/2012 - 22:56
Και σε αυτές τις εκλογές ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. για να βγει ο λαός στο προσκήνιο [του Νίκου Κωστόπουλου]

Αμέσως μετά το αποτέλεσμα των προηγούμενων εκλογών, οι δυνάμεις του μνημονίου αγνοώντας την λαϊκή απαίτηση για κατάργηση των μνημονιακών πολιτικών και αλλαγή πλεύσης στη χώρα προσπάθησαν με κάθε μέσο, είτε αυτό αφορά τις διερευνητικές εντολές, είτε την τρομοκρατία μέσα από τα ΜΜΕ, να στήσουν μια νέα μνημονιακή κυβέρνηση που θα συνέχιζε την προηγούμενη πολιτική. Παρόλα αυτά ήταν πραγματικά αδύνατο να αγνοηθεί ο αγώνας που δίνει εδώ και δυο χρόνια ο λαός μας. Έτσι ο φόβος για μια μεγάλη κοινωνική εξέγερση σε περίπτωση λαθροχειρίας οδήγησε τελικά στο να οριστούν νέες εκλογές για τις 17 Ιουνίου. Το αποτέλεσμα των προηγούμενων εκλογών έδειξε είτε καθαρά είτε έμμεσα ότι η πολιτική δουλειά της ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. έπιασε τόπο. Κυριάρχησαν και κυριαρχούν στην κουβέντα τα ζητήματα του μνημονίου, του ευρώ και της ΕΕ, της διαγραφής του χρέους, της ανάγκης παραγωγικής ανασυγκρότησης σε κατεύθυνση κοινωνικής ανάπτυξης. Από αυτή την σκοπιά ακόμα και αν το 1,2% που απέσπασε η ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. μπορεί να ήταν κάτω από την προσδοκία χιλιάδων αγωνιστών είναι προφανές ότι η προγραμματική πολιτική της πρόταση αφορά ένα πολύ μεγαλύτερο εύρος κόσμου. Μπορούμε λοιπόν καταρχήν να αποτιμήσουμε θετικά και από την δικιά μας πλευρά το αποτέλεσμα των εκλογών, όχι μόνο γιατί 2.000.000 κόσμος εναποθέτει την ελπίδα του στην αριστερά, αλλά και γιατί τα ερωτήματα που απασχολούν αυτό τον κόσμο έχουν να κάνουν με τα ζητήματα που εδώ και δύο χρόνια θέτει η ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α.

Από τις εκλογές και μετά η κυρίαρχη τάξη της χώρας μας προσπαθεί να θέσει το εξής δίλημμα: είτε εφαρμόζουμε τα μνημόνια και παραμένουμε στην ευρωζώνη είτε οδηγούμαστε στην δραχμή. Αυτό το δίλημμα διανθίζεται με μια σειρά από καταστροφολογικά γεγονότα αρμαγεδονικού τύπου σε περίπτωση εξόδου από την ευρωζώνη. Έτσι σιγά σιγά σχηματοποιείτε και το δίλημμα των εκλογών που θα ορίσει και τον τρόπο με τον οποίο ένα μεγάλο κομμάτι ψηφοφόρων θα αποφασίσει τι θα στηρίξει. Σε αυτό το πεδίο καλείτε να παρέμβει και η ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α.
Καταρχήν εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι έχουμε βαθιά πεποίθηση ότι δεν ήταν απλά μόνο σωστή η απόφαση του Ελληνικού λαού να καταγγείλει τα μνημόνια και να στηρίξει και εκλογικά τις αγωνιστικές επιλογές που πήρε ένα προηγούμενο διάστημα αλλά είναι και εφικτό να υπάρξει ένας άλλος δρόμος για την χώρα. Άρα όχι μόνο δεν ζητάμε από τον Ελληνικό λαό να διορθώσει την ψήφο του όπως κάνει σήμερα το ΚΚΕ αλλά τον καλούμε σήμερα να δει και να επεξεργαστεί πως πραγματικά μπορεί να προχωρήσει η κατεύθυνση που στήριξε στις προηγούμενες εκλογές. Θεωρούμε δηλαδή ότι έγινε ένα πρώτο γενναίο βήμα και τώρα πρέπει να αποκτήσει αυτό το βήμα πραγματικά στέρεο έδαφος για την επόμενη μέρα.
Πως όμως μπορούμε να χαράξουμε έναν άλλο δρόμο και τι τομές και ρίξεις προϋποθέτει αυτός; Καταρχήν εκτιμάμε ότι βασική προϋπόθεση για να μπορέσουμε να απαγκιστρωθούμε από τους δανειστές μας και άρα και από τα μνημόνια είναι η επανακατοχύρωση της δυνατότητάς μας να χαράζουμε αυτοδύναμα οικονομική πολιτική για τον τόπο μας. Άρα είναι βασική προϋπόθεση η χάραξη πολιτικής με πλήρη ελευθερία κινήσεων στον οικονομικό τομέα. Άμεσα λοιπόν πρέπει η χώρα να αποσυνδεθεί από το κοινό νόμισμα και να αποχωρήσει από την ευρωζώνη έτσι ώστε να μπορεί να χαράζει ανεξάρτητη νομισματική πολιτική. Δεύτερον πρέπει να απορρίψει το σύνολο των Ευρωπαϊκών πολιτικών και οδηγιών και να μελετήσει με ποιο τρόπο και ποιες πολιτικές μπορεί όχι απλά να υπάρχει ανάπτυξη αλλά κοινωνική ανάπτυξη. Πως δηλαδή η ανάπτυξη δεν θα βασίζεται στο όλο και μεγαλύτερο στύψιμο των εργαζομένων αλλά στην ισχυροποίηση των κοινωνικών δικαιωμάτων και την αναδιανομή του πλούτου εις βάρος αυτών που έχουν πλουτίσει τόσα χρόνια από το μόχθο του εργαζόμενου κόσμου. Ανοίγει λοιπόν αντικειμενικά ο δρόμος για την αποχώρηση της χώρας από τον μηχανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης δεν υπάρχει καμιά ελπίδα να ορθοποδήσει η χώρα σε κοινωνική κατεύθυνση αν δεν αποδεσμευτούμε και από τα χρέη "μας". Χρέη που παρουσιάζονται εθνικά αν και τα δημιούργησε πολύ συγκεκριμένο κομμάτι και που όταν καλούνται να αποπληρωθούν μια χαρά ξεχνά τον πατριωτισμό του και καλεί τον λαό να εξαθλιωθεί για την αποπλήρωσή τους. Είναι λοιπόν άμεση ανάγκη να αρνηθεί ο Ελληνικός λαός την πληρωμή του χρέους και να προχωρήσει σε μονομερής διαγραφή του.
Και εδώ η αριστερά πρέπει να πει την αλήθεια. Είναι πραγματικότητα ότι η πλήρης διάλυση του παραγωγικού ιστού της χώρας και της αγροτιάς από τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης τόσα χρόνια δεν μπορεί να αναιρεθεί από την μια στιγμή στην άλλη. Χρειάζεται να προετοιμάσει τον λαό ότι θα είναι ένας δύσκολος δρόμος αυτός που καλείτε να βαδίσει, αλλά μακροπρόθεσμα θα μπορεί να εγγυηθεί ένα καλύτερο μέλλον για αυτόν και τα παιδιά του σε αντίθεση με τον "μονόδρομο" που οι μνημονιακές δυνάμεις προτείνουν της μόνιμης κοινωνικής καταστροφής. Το βασικότερο όμως ζήτημα δεν είναι απλά να προετοιμάσεις τον λαό για τις δύσκολες μέρες που έρχονται αλλά πολύ περισσότερο να αναδείξεις την ανάγκη της συμμετοχής του λαϊκού παράγοντα για την επιτυχία ενός πραγματικού αριστερού προγράμματος. Είναι αδύνατο να εφαρμοστούν όλες αυτές οι αλλαγές αν δεν αποφασίσει ο λαός να πάρει την τύχη του στα χέρια του. Καμία αριστερή πολιτική δεν μπορεί να εφαρμοστεί απλά από τα πάνω. Χρειάζεται η εμπειρία και η γνώση των εργαζομένων να κοινωνικοποιηθεί μέσα από την επαναλειτουργία των κλεισμένων επιχειρήσεων με εργατικό έλεγχο και την επιβολή κοινωνικού ελέγχου στις επιχειρήσεις στρατηγικού χαρακτήρα. Αυτό δεν μπορεί να συμβεί αν αυτές υπόκεινται κάτω από ιδιωτικό καθεστώς. Άρα είναι ανάγκη να προχωρήσει ένα γενναίο πρόγραμμα επανακρατικοποιήσεων αυτών των επιχειρήσεων αλλά και του τραπεζικού συστήματος έτσι ώστε να αποφευχθεί η έξοδος κεφαλαίων από την χώρα.
Αυτά είναι μερικά από τα βασικά σημεία που θα πρέπει να σκεφτεί ο λαός έτσι ώστε να πάρει τις αποφάσεις του για το επόμενο διάστημα. Αν και ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα μπορεί να αγνοεί ή να αποφεύγει να απαντήσει σε μια σειρά από τέτοια ζητήματα και ιδιαίτερα στο θέμα του ευρώ και της ΕΕ το βασικό σημείο κριτικής είναι ότι υποτιμά την ανάγκη του λαϊκού παράγοντα για το προχώρημα και του πιο μικρού μέτρου ανακούφισης καλλιεργώντας την αντίληψη ότι τα πράγματα μπορεί να αλλάξουν από τα πάνω.
Σε αυτό πλαίσιο θεωρούμε αναγκαίο να συμμετάσχουμε και σε αυτή την εκλογική μάχη. Είναι πολύ σημαντικό να ισχυροποιηθούν σήμερα εκείνες οι φωνές της αριστεράς που αντιλαμβάνονται την αναγκαιότητα να προωθηθεί ένα ριζοσπαστικό αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα που θα τοποθετεί τον λαό στο προσκήνιο και θα προσπαθεί να συγκροτήσει το αναγκαίο κοινωνικό και πολιτικό μέτωπο ρήξης και ανατροπής που χρειάζεται σήμερα για να πάνε τα πράγματα αλλιώς. Είναι σημαντικό να αποδεσμευτεί ακόμα περισσότερες κόσμος από τα κόμματα του δικομματισμού και τις ψευτοαντιμνημονιακές δυνάμεις και να θέσει τον εαυτό του σε κίνηση υλοποίησης ενός πραγματικού αριστερού προγράμματος για τον κοινωνικό μετασχηματισμό. Άρα και σε αυτές τις εκλογές ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. για να βγει ο λαός στο προσκήνιο.
Κωστόπουλος Νικόλαος, Μηχανικός Η/Υ