• Σάβ, 25/05/2019 - 20:35
Καλύτερη ζωή μόνο έξω από το κλουβί της ΕΕ [της Κωνσταντίνας Θεοχαροπούλου]

υποψήφια ευρωβουλευτής της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, υποψ. με την Αριστερή Παρέμβαση –Αντικαπιταλιστική Κίνηση στη Δυτ. Ελλάδα

Με κλεισμένα εδώ και μερικούς μήνες τα 25 της χρόνια η Κωνσταντίνα Θεοχαροπούλου είναι η νεότερη υποψήφια ευρωβουλευτής. Εργαζόμενη και αγωνιζόμενη στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης, μιλά για τη γενιά της «που μεγάλωσε και σπούδασε στην κρίση». Η νεολαία δεν μπορεί να απέχει από τις μάχες, ενώ τονίζει πως η ΑΝΤΑΡΣΥΑ αποτελεί προϊόν των αγώνων των εργαζομένων και της νεολαίας και γι’ αυτό συσπειρώνει μια κρίσιμη μαγιά.

Συνέντευξη στον Γιάννη Ελαφρό

Είσαι η πιο νέα σε ηλικία υποψήφια ευρωβουλευτής. Γιατί να πάνε οι νέοι αύριο να ψηφίσουν και να μην πάνε για μπάνιο;

Στις 26 Μάη η νεολαία πρέπει να δηλώσει δυναμικά και ανατρεπτικά παρούσα. Μιλάμε για μια γενιά που μεγάλωσε και σπούδασε στην κρίση, για νέους που από το σχολείο είδαν το σύστημα να τους ακυρώνει τα όνειρα, να τα υποθηκεύει στο όνομα των μνημονίων, και να τα ξεπληρώνει με μισή μόρφωση, μισή δουλειά, μισή ζωή, την ώρα που υπάρχουν αντικειμενικές δυνατότητες για μια καλύτερη ζωή στο σήμερα. Οι νέοι βιώνουν ή ετοιμάζονται να βιώσουν το μαύρο εργασιακό καθεστώς. Η ΕΕ και οι κυβερνήσεις υπόσχονται ανάπτυξη, αλλά με ανεργία, ελαστική εργασία και μισθούς πείνας. Υπόσχονται ζωή με τον φόβο της απόλυσης και της μετανάστευσης. Με τη νέα γενιά στο προσκήνιο ο φόβος μπορεί να αλλάξει στρατόπεδο. Η νεολαία δεν πρέπει να απέχει από την μάχη των ευρωεκλογών και τις μάχες τις επόμενης μέρας. Ούτε να τσιμπήσει στην τρομοκρατία και τα ψευτοδιλήμματα. Στις 26 Μάη η νεολαία θα στείλει μήνυμα ανατροπής στηρίζοντας και ψηφίζοντας την Αριστερά των ανυποχώρητων αγώνων, την αντικαπιταλιστική Αριστερά.

Ποιά είναι η εικόνα απο τον χώρο που εργάζεσαι και πως συνδέεται με το συνολικό;

Ο κλάδος της ιδιωτικής εκπαίδευσης έχει πληγεί ιδιαίτερα από την κρίση και τη μνημονιακή πολιτική της ΕΕ. Στο υπάρχον δυναμικό του κλάδου, που καλείται να εργαστεί με όρους γαλέρας, έρχεται να προστεθεί ένα τεράστιο δυναμικό αποφοίτων, που εξαιτίας της παύσης διορισμών λόγω των μνημονιακών νόμων, προσπαθεί να συμπληρώσει το εισόδημά του μέσα από τη δουλειά στα φροντιστήρια. Είναι θετικό πως η δράση σωματείων όπως ο ΣΙΕΛ Αχαΐας και ο ΣΕΦΚ Αθήνας, για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας και την εξασφάλιση εργασιακών δικαιωμάτων ενάντια στην εργοδοτική ασυδοσία, αφήνει σημαντικές παρακαταθήκες για την ταξική οργάνωση στο κλάδο, συμβάλλοντας στην ενδυνάμωση του ταξικού ανατρεπτικού ρεύματος στο εργατικό κίνημα.

Τα σποτάκια της ΕΕ , που απευθύνονται ειδικά στην νεολαία, προβάλλουν τις ευκαιρίες, τη δυνατότητα να ταξιδέψεις στην Ευρώπη, το σύγχρονο που είναι η ευρωπαϊκή ενοποίηση. Δε συγκινούν τη γενιά σου όλα αυτά;

Η πραγματικότητα όμως δεν συνάδει με αυτά τα σποτάκια και η νεολαία το ξέρει καλά. Μέσα στα χρόνια της κρίσης και των μνημονίων, των ιμπεριαλιστικών συγκρούσεων και των πολέμων, της καταστολής και της τρομοκρατίας έχει φανεί ότι η ΕΕ δεν είναι και δεν μπορεί να είναι το σπίτι των λαών. Είναι αυτή που κρύβεται πίσω από όλα τα δεινά που έχει ζήσει και θα καλεστεί να ζήσει η νέα γενιά. Αυτή που εγγυάται τη φτώχεια, την ανεργία, την μετανάστευση και την ανελευθερία. Οι νέοι άνθρωποι, που δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα με τους εργαζόμενους των άλλων χωρών πρέπει να είναι εκείνη η φωνή που θα λέει, πως καλύτερη ζωή μπορεί να υπάρξει μόνο μακριά και έξω απο το κλουβί της ΕΕ.

Μήπως είναι οπισθοδρομικός και εθνικιστικός ο στόχος της εξόδου από την ΕΕ;

Ακριβώς το αντίθετο. Ο πολιτικός στόχος για ρήξη και έξοδο απο την ΕΕ είναι πιο ρεαλιστικός και σύγχρονος, ακριβώς γιατί εδράζεται στην αναγκαιότητα του να πάνε τα πράγματα αλλιώς. Να ζήσει η νεολαία και ο λαός ελεύθερα. Εμείς θέλουμε να κάνουμε ξεκάθαρο στην κοινωνία πώς όσο ζούμε μέσα στα δεσμά της ΕΕ τόσο η νεολαία και η εργατική τάξη θα πλήττονται. Μιλάμε για αντικαπιταλιστική και διεθνιστική έξοδο από την ΕΕ, βάζοντας στο στόχαστρο τον εθνικισμό των φασιστών, αλλά και τον εθνικισμό που καλλιεργείται από την ίδια την ψευτο-προοδευτική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Χτυπάμε δηλαδή και το φίδι του φασισμού αλλά και την μάνα που γεννάει το φίδι, το ίδιο δηλαδή το σύστημα.

Αριστερά της ανατροπής για ένα νέο άνθρωπο σημαίνει μια έμπρακτη στάση προκειμένου να μπορέσει να ζήσει με αξιοπρέπεια, σημαίνει Αριστερά που είναι διατεθειμένη να το πάει μέχρι τέλους. Απέτυχαν τα ενδιάμεσα σχέδια και οι μισές απαντήσεις.

Το δίλημμα των εκλογών δεν είναι «Τσίπρας ή Μητσοτάκης»; Ένας από τους δύο θα βγει και θα κυβερνήσει. Η ψήφος στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ τι ρόλο παίζει;

Η αντιπαράθεση ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ δεν αγγίζει τα συμφέροντα των εργαζομένων και της νεολαίας. Είναι αντιπαράθεση δύο δυνάμεων που δεδηλωμένα θα συνεχίσουν την αντεργατική επιδρομή και το ξεζούμισμα του λαού. Σαν ΑΝΤΑΡΣΥΑ καλούμε τον λαό και την νεολαία να μην τσιμπήσει σε αυτό το ψευτοδίλημμα. Να τους μαυρίσει και μαζί με αυτούς να δείξει κόκκινη κάρτα στους φασίστες της Χρυσής Αυγής. Καλούμε τους εργαζόμενους και την νεολαία να στείλουν μήνυμα ρήξης στηρίζοντας την αριστερά της ανατροπής, ψηφίζοντας ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Μιλάτε για Αριστερά της Ανατροπής. Πώς το εννοείς και τι μπορεί να σημαίνει αυτό για έναν νέο άνθρωπο;

Αριστερά της ανατροπής για ένα νέο άνθρωπο σημαίνει μια έμπρακτη στάση προκειμένου να μπορέσει να ζήσει και να δουλέψει με αξιοπρέπεια. Οι νέοι σήμερα πέρα από την ευρωμνημονιακή επιδρομή του κεφαλαίου έχουν ζήσει τους μεγαλειώδεις λαϊκούς και νεολαιίστικους αγώνες της προηγούμενης δεκαετίας. Έχουν ζήσει στην πράξη την αποτυχία των ενδιάμεσων σχεδίων και των μισών απαντήσεων, της «ανατροπής εντός πλαισίου» χωρίς σύγκρουση και ρήξη με την φυλακή της ΕΕ. Αριστερά της ανατροπής είναι αυτή η αριστερά που είναι διατεθειμένη να το πάει μέχρι τέλους, για να κερδίσει ο λαός και η νεολαία στο σήμερα και να χάσει το κεφάλαιο. Για να μπουν οι βάσεις για την ανατροπή του καπιταλισμού και την οικοδόμηση μιας άλλης κοινωνίας, στο μπόι των αναγκών των παραγωγών του κοινωνικού πλούτου.

Εκατοντάδες νέοι από όλη την Ελλάδα στηρίζουν με υπογραφές την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, συμμετέχουν σε περιφερειακές και δημοτικές κινήσεις. Ποια η σχέση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ με τη νεολαία;

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι προϊόν των αγώνων της εργατικής τάξης και τις ίδιας της νεολαίας. Από την εξεγερση του ’08 στις πλατείες του ΄11 και μέχρι σήμερα, μπόρεσε να εκφράσει τις αγωνίες της νέας γενιάς. Συσπείρωσε εκατοντάδες νέους και νέες απο το μαθητικό κίνημα, το φοιτητικό αλλά και αγωνιστές και αγωνίστριες απο νεολαίιστικα εργατικά κινήματα. Αυτή η κρίσιμη μαγιά κόσμου είναι που δίνει δύναμη στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ να συμμετέχει σε όλες τις μάχες, να εξασφαλίζει δημοτικά και περιφερειακά κατεβάσματα και να γεμίζει ελπίδες και αισιοδοξία για τους αγώνες που έρχονται.

 Εφημερίδα ΠΡΙΝ, 25.5.2019

http://prin.gr/?p=26108