• Τρί, 02/07/2019 - 09:58
"Οι χρυσαυγίτες φτάνουν στις απολογίες απομονωμένοι" [του Τάκη Ζώτου]
Τάκης Ζώτος

 

Την Πέμπτη 20/6/19, ώρα 1.30μμ, στην 363η συνεδρίαση του δικαστηρίου, η πρόεδρος του Α’ Τριμελούς Εφετείου Αθήνας, κάλεσε στο εδώλιο, τον πρώτο κατηγορούμενο στη δίκη της Χρυσής Αυγής για να απολογηθεί. Είχε σημάνει η αρχή του τέλους για τη δίκη. Η ώρα των απολογιών. Η ώρα που περίμεναν τα εκατοντάδες θύματα της δολοφονικής οργάνωσης, όλο το αντιφασιστικό κίνημα, η ώρα της Μάγδας Φύσσα. Το δικαστήριο θα συνεδριάζει κάθε μέρα, μέχρι το τέλος του μήνα και αμέσως μετά τις εκλογές, μέχρι τέλος Ιουλίου.  

Η Χρυσή Αυγή φτάνει στο στάδιο των απολογιών εντελώς αποδυναμωμένη και διαφορετική από ότι ήταν στην αρχή της δίκης, τον Απρίλιο του 2015 και στην αρχή των συλλήψεων τον Σεπτέμβριο του 2013. Τότε έβγαινε από τις Ευρωεκλογές του 2014, με ποσοστό 9,3%, είχε 18 βουλευτές και ήταν τρίτο κόμμα στη βουλή, ο οργανωτικός της κορμός και τα περισσότερα γραφεία–ορμητήρια υπήρχαν, και την πρώτη μέρα της δίκης, στις 20/4/15, έξω από το δικαστήριο, επιτέθηκε και τραυμάτισε μάρτυρες φίλους του Παύλου Φύσσα. 

Σήμερα στο στάδιο των απολογιών, δεν υπήρχε ούτε ένας Χρυσαυγίτης στο δικαστήριο, ούτε την πρώτη, ούτε τη δεύτερη μέρα των απολογιών. Αντίθετα το ακροατήριο ήταν γεμάτο από αντιφασίστες. Στις πρόσφατες Ευρωεκλογές, Δημοτικές και  Περιφερειακές, η ΧΑ πήρε 4.8% έχοντας  χάσει το 50% της εκλογικής της επιρροής, και στους δήμους και τις περιφέρειες. Το 90% των γραφείων-ορμητηρίων έχουν κλείσει και όσα υπάρχουν υπολειτουργούν, βουλευτές και στελέχη αποχωρούν και αποστασιοποιούνται και ήδη οι δημοσκοπήσεις την φέρνουν στο όριο του να μην μπει στη βουλή. 

Πρόκειται για μεγάλη νίκη, από αυτές που μπορούν να κρίνουν τον πόλεμο με τη ΧΑ. Και αυτή η νίκη οφείλεται μόνο στο αντιφασιστικό κίνημα. Πού έβαλε τη Χρυσή Αυγή στο εδώλιο και είναι πολιτική αγωγή στη δίκη της. Είναι αυτό που με τη νεολαία και τα συνδικάτα, δεν άφησε πουθενά τόπο και χώρο στη ναζιστική οργάνωση, την κυνήγησε σε πόλεις και γειτονιές, σε σχολεία και πλατείες. Την απομόνωσε πολιτικά και κοινωνικά, και την καταβαράθρωσε εκλογικά. H ΚΕΕΡΦΑ, υπήρξε κέντρο πρωτοβουλιών και κινητήρας αυτού του κινήματος.

Τώρα που η πολιτική και κοινωνική απομόνωση της ΧΑ γίνεται φανερή, πολλοί διεκδικούν μερίδιο της νίκης. Έχει το θράσος ακόμα και η ΝΔ, που μέχρι χθες, διαδήλωνε δίπλα-δίπλα με την ΧΑ στα εθνικιστικά συλλαλητήρια των μακεδονομάχων, και τη νομιμοποιούσε ως πολιτικό συνομιλητή, ξαναγυρνώντας στην πολιτική Μπαλτάκου. Ο Δένδιας του ρατσιστικού “Ξένιου Δία” να εμφανίζεται σαν αντιφασίστας που έβαλε μπροστά τη δίωξη των νεοναζί. Άραγε τις υποθέσεις που έβγαλε από το συρτάρι και ξεκίνησε η δίωξη, γιατί τις άφηνε τόσο καιρό στα κρυφά, φτάνοντας μέχρι τη δολοφονία του Π. Φύσσα; Αλλά και η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, θέλει να ξεχάσουμε, τις κοινές παράτες του Βίτσα με τον Κασιδιάρη στο Καστελόριζο και την επίμονη άρνησή της να κάνει δεκτά τα αιτήματα της πολιτικής αγωγής για την επιτάχυνση της δίκης. Χρειάστηκαν τριάμιση χρόνια πιέσεων, διαδηλώσεων και εκκλήσεων μέχρι να αναγκαστεί η ηγεσία του, να κάνει δεκτό το αίτημα τον Νοέμβριο του 2018! 

Αλλαγή

Αλλά ίσως δεν υπάρχει καλύτερη εικόνα αυτής της αλλαγής, από αυτήν πού δίνει η πιο συστημική από τις συστημικές εφημερίδες, Το Βήμα. Την 20/1/2016, στην 40η συνεδρίαση έγραφε «Σε σκληρό μπρα ντε φερ πολιτικής αγωγής και υπεράσπισης εξελίσσεται η δίκη της ΧΑ», δηλαδή κρατάμε ίσες αποστάσεις και την 19/1/2019, όταν η Ν Δ και οι υπόλοιποι μακεδονομάχοι διαδήλωναν μαζί με τη Χρυσή Αυγή, έγραφε, «η δίκη της ΧΑ μοιάζει με το μεγαλύτερο δικαστικό ανέκδοτο των τελευταίων ετών». Όμως το προηγούμενο Σάββατο 20/6/16 κάνει τη θεαματική “κωλοτούμπα” και γράφει «Αυτά τα τέσσερα χρόνια διαλύθηκε κάθε αμφιβολία για το τι είναι η Χρυσή Αυγή: Δεν είναι ούτε κόμμα ούτε κίνημα. Είναι μια εγκληματική οργάνωση. Η Χρυσή Αυγή δεν έχει θέση στο πολιτικό σύστημα. Η θέση της είναι στη φυλακή.» Νομίζει κανείς ότι αντέγραψε προκήρυξη της ΚΕΕΡΦΑ. Και δεν είναι τίποτα άλλο παρά η δράση του αντιφασιστικού κινήματος όλα αυτά τα χρόνια που έφερε τα πράγματα σε αυτό το σημείο.

Η συγκέντρωση που μας καλεί η ΚΕΕΡΦΑ την Πέμπτη 27 Ιουνίου, είναι η αφετηρία για τα τελευταία κρίσιμα 400 μέτρα, αυτού του μαραθώνιου, μέχρι την δικαστική καταδίκη της εγκληματικής οργάνωσης, την πλήρη πολιτική και κοινωνική της απομόνωση, το κλείσιμο και του τελευταίου γραφείου-ορμητηρίου της.

Η θέση της ηγεσίας της ΧΑ είναι στη φυλακή και όχι στη Βουλή. 

Δημοσιεύθηκε στην Εργατική Αλληλεγγύη Νο1379