• Τετ, 05/02/2020 - 23:37
Ανακοίνωση ΑΝΤΑΡΣΥΑ Λέσβου: Αγώνας για ζωή και ελευθερία
Οργιάζει η αστυνομική βία και η καταστολή αυτές τις μέρες στην πόλη της Μυτιλήνης. Χημικά, ανθρωποκυνηγητό και τραμπουκισμοί απέναντι σε πρόσφυγες και μετανάστες/τριες,  που βρέθηκαν χθες και προχτές (3/4 Φλεβάρη) στο κέντρο της πόλης για να διαδηλώσουν με κυρίαρχο αίτημα την ελευθερία τους, και με τους αστυνομικούς και ακροδεξιά στοιχεία να αναλαμβάνουν δράση ενάντια σε διαδηλωτές και αλληλέγγυους.
Με βάση τον νέο νόμο για το άσυλο θα εξετάζονται κατά προτεραιότητα αιτήσεις όσων έχουν έρθει στο νησί από την 1.1.2020 και μετά. Αυτό σημαίνει πως ‘’παγώνουν’’ οι αιτήσεις όσων προσφύγων και μεταναστών είναι εγκλωβισμένοι στο νησί για μήνες, προσπαθώντας να επιβιώσουν μέσα στο κολαστήριο της Μόριας, μη γνωρίζοντας πότε θα εξεταστούν οι αιτήσεις τους. Το γεγονός αυτό πυροδότησε τις κινητοποιήσεις προσφύγων και μεταναστών σε συνδυασμό με την άθλιες συνθήκες, που επικρατούν μέσα στο ΚΥΤ. Σύμφωνα με έγγραφο που διαβιβάστηκε στη Βουλή, κατά το β' εξάμηνο του 2019 πάνω από 55.000 άνθρωποι εισήλθαν παράτυπα στη χώρα εκ των οποίων οι 22.184 στη Λέσβο.
Αποκλειστικά υπεύθυνη για την έκρυθμη κατάσταση στο νησί είναι η κυβέρνηση. Η οποία συνεχίζει και κλιμακώνει επικίνδυνα την πολιτική ΣΥΡΙΖΑ, που συμφώνησε και εφάρμοσε την κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας και γέννησε τις Μόριες.  Εμπνέεται από τους "φράχτες" και τα τείχη του Τραμπ, του Όρμπαν και του Σαλβίνι. Ενισχύει με τον τρόπο αυτό τις ρατσιστικές αντιλήψεις και την ακροδεξιά.
Οι μαζικές δολοφονίες στα σύνορα, οι φράχτες και τα τείχη αποτελούν ντροπή για την δήθεν "πολιτισμένη Δύση". Η ίδια η ΕΕ που βρίσκεται σε βαθιά κρίση ετοιμάζεται να αναθεωρήσει σε αντιδραστικότερη κατεύθυνση τις συμφωνίες του Δουβλίνου. ΗΠΑ και ΕΕ, Γαλλία και Γερμανία αφού έβαλαν τα χέρια τους να κομματιαστούν χώρες και λαοί (Ιράκ, Λιβύη, Συρία κλπ) τώρα δολοφονούν για δεύτερη φορά και τους ανθρώπους που παλεύουν με νύχια και με δόντια να επιβιώσουν από την φρίκη.
 
Οι πολιτικές της αποτροπής της καταστολής και των κέντρων κράτησης έχουν  αποτύχει παταγωδώς. Οι φράχτες, τα κέντρα κράτησης και η γκετοποίηση των προσφύγων δεν είναι λύση. Είναι μια πολιτική που οδηγεί σε αδιέξοδο. Εξεγείρει τους ίδιους τους πρόσφυγες, δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στους ντόπιους και στρώνει το έδαφος στην ακροδεξιά και τους φασίστες, να δηλητηριάζουν και να διχάζουν την κοινωνία.
 
Εμείς επιμένουμε πως η μόνη ρεαλιστική λύση είναι:  
 
  •   Να ναυλωθούν τώρα πλοία για την άμεση μετακίνηση προσφύγων / μεταναστών στην ηπειρωτική Ελλάδα. Να κλείσει τώρα το κολαστήριο της Μόριας και όλα τα κέντρα κράτησης και να μην κατασκευαστεί κανένα άλλο νέο κλειστό ή ανοιχτό.
  • Να δοθεί η δυνατότητα (ταξιδιωτικά έγγραφα, διαβατήρια κτλ), να μετακινηθούν οι πρόσφυγες / μετανάστες στην ηπειρωτική Ελλάδα και στις χώρες προορισμού τους.
  •  Να καταγγελθεί – καταργηθεί η επαίσχυντη κοινή δήμωση ΕΕ – Τουρικίας, που εγκλωβίζει τους πρόσφυγες στα νησιά και το Δουβλίνο ΙΙ, που τους εγκλωβίζει στη χώρα μας. Να φύγει η  FRONTEX και το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο.
  • Για όσους πρόσφυγες / μετανάστες θελήσουν να μείνουν στον τόπο μας, να δοθούν πλήρη δικαιώματα στην εργασία, την περίθαλψη, την εκπαίδευση, την κοινωνική πρόνοια. Να εγκατασταθούν στον αστικό ιστό. Χρειάζεται επειγόντως πολιτική ένταξης των προσφύγων στις τοπικές κοινωνίες σε όλη την Ελλάδα.
  • Οι ντόπιοι δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα με τους μετανάστες. Χρειάζεται κοινός αγώνας ντόπιων - μεταναστών ενάντια στη φτώχεια, στον πόλεμο, τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που δημιουργούν τα καραβάνια των προσφύγων.
 
Τ.Ε. ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΛΕΣΒΟΥ