• Τρί, 12/05/2020 - 21:05
ΑΝΤΑΡΣΥΑ Εύβοιας για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στη Δίρφη και στα Κοτύλαια Όρη και για τον περιβαλλοντοκτόνο νόμο Χατζηδάκη

ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΕΥΒΟΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΩΝ ΣΤΗ ΔΙΡΦΗ ΚΑΙ ΣΤΑ ΚΟΤΥΛΑΙΑ ΟΡΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΚΤΟΝΟ ΝΟΜΟ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ

 

Έχει αποδειχθεί πλέον περίτρανα ότι το σύνολο των νέων επιδημιών νέων ιών που εμφανίζονται τα τελευταία χρόνια (κορωνοϊοί : SARS-MERS, γρίπη πτηνών H5N1, γρίπη των χοίρων) έχει να κάνει με την συστηματική καταστροφή των φυσικών οικοτόπων και τις πιέσεις που δημιουργεί στα οικοσυστήματα η ανάπτυξη κάθε μορφής: οικιστική, βιομηχανική γεωργία και κτηνοτροφία (βλ. σχετικά αναλύσεις των Σόνια Σαχ από την Le Monde Diplomatique καθώς και του εξελικτικού επιδημιολόγου Robert Wallace). Η κυβέρνηση όμως που στα λόγια κόπτεται για την προστασία του περιβάλλοντος, ούτε που είδε ούτε που άκουσε τις αναλύσεις αυτές και προχώρησε στην ψήφιση νόμου περαιτέρω καταστροφής των όσων βιότοπων έχουν μείνει με έναν και μόνο στόχο: την παροχή «διευκολύνσεων» για την εξυπηρέτηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου σε βάρος του φυσικού περιβάλλοντος και του ανθρώπου. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι με το νέο νόμο:

 • Καταργείται η προστασία των περιοχών Natura, δίνοντας τη δυνατότητα βαριών επενδυτικών δραστηριοτήτων (πχ εξορύξεις), τουριστικής/εμπορευματικής «αξιοποίησής» τους και δημιουργίας «κοινωφελών» υποδομών (δρόμων, κτιρίων, κλπ).

 • Διευκολύνεται η αδειοδότηση έργων Βιομηχανικών Ανανέωσιμων Πηγών Ενέργειας, με αντικατάσταση της Άδειας Παραγωγής από μια Βεβαίωση Παραγωγού, χωρίς να απαιτείται έκδοση απόφασης της Ολομέλειας της ΡΑΕ, και τελικό στόχο την ολοκλήρωση των διαδικασιών σε λιγότερο από έξι μήνες.

 • Με το άρθρο 47 παρ. 2 καταργούνται οι εθνικοί δρυμοί και ονομάζονται εθνικά πάρκα. Δηλαδή σταματάει η προστασία των πυρήνων των εθνικών δρυμών στους οποίους δεν μπορούσε να γίνει καμιά παρέμβαση και έμενε η φύση αδιατάραχτη. Τώρα με την ονομασία τους ως εθνικά πάρκα μπορούν να αναπτυχθούν επιχειρηματικές δραστηριότητες και στους πυρήνες των εθνικών δρυμών.

 • Με το άρθρο 102 δίνεται η δυνατότητα νομιμοποίησης επιχειρηματικών δραστηριοτήτων σε δάση και δασικές εκτάσεις χωρίς άδεια από τη δασική υπηρεσία.

 •  

  Φωτογραφία: Η Δίρφυς (πριν την επικείμενη καταστροφή από την «πράσινη» ανάπτυξη που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση και το κεφάλαιο)

  Με το άρθρο 48 για τους Δασικούς χάρτες (αντισυνταγματικό κατ΄ουσίαν) ουσιαστικά ακυρώνονται οι μέχρι σήμερα δασικοί χάρτες, αλλάζει το περιεχόμενό τους και θα αναρτηθούν πάλι, με συνέπεια ουσιαστικά το θέμα των δασικών χαρτών να γίνει μια ατέρμονη διαδικασία με τελική κατάληξη στις καλένδες.

   

 • Ανοίγει την πόρτα για κατασκευή έργων εντός της κοίτης ρεμάτων μέσω της ένταξης της διαδικασίας της οριοθέτησης μέσα στα ειδικά χωρικά σχέδια.

Ταυτόχρονα με τα παραπάνω η κυβέρνηση προωθεί την περαιτέρω καταστροφή των βουνών μας με την ανεξέλεγκτη αδειοδότηση και κατασκευή ΒΑΠΕ αλλά και άλλων λιγότερο «πράσινων» επενδύσεων/εξορύξεων (από τις λίγες μη αναγκαίες δραστηριότητες που δεν σταμάτησαν κατά τη διάρκεια της καραντίνας…). Αξίζει να σημειωθεί ότι η στοχαστική αιολική ενέργεια μόνο επικουρικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και δεν μειώνει την εξάρτηση από το λιγνίτη. Φυσικά το τοπικό κράτος (Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας) είναι σε σύμπνοια με την κυβέρνηση και πέρα από λεκτικές διατυπώσεις περί αγάπης για το περιβάλλον δεν παίρνει μέτρα προστασίας ούτε για τα μάτια του κόσμου. Στην Εύβοια μετά την Κάρυστο και τα Στύρα που έχουν υπερκορεστεί σε ΒΑΠΕ, στο στόχαστρο των ¨επενδυτών¨ μπαίνει η Δίρφη και τα Κοτύλαια όρη (πάνω από την Κύμη). Ήδη έχει αδειοδοτηθεί η καταστροφή των βουνών της κεντρικής Εύβοιας (Δίρφη, Κοτυλαία όρη), όπως μπορεί κανείς να διαπιστώσει στον επίσημο χάρτη της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) για τα αιολικά πάρκα προς αδειοδότηση.

Προκειμένου λοιπόν να εξυπηρετηθούν επιχειρηματικά συμφέροντα, η κυβέρνηση και το τοπικό κράτος (περιφέρεια) δεν διστάζουν να θυσιάσουν ένα μοναδικό βιότοπο που εκτός από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ως βιότοπος, αποτελεί χώρο αναψυχής του λαού της ευρύτερης περιοχής. Οι καταστροφές που επιφέρει η κατασκευή αυτών των φαραωνικών έργων είναι ανυπολόγιστες στη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής, ενώ η αισθητική υποβάθμιση της Δίρφης, ενός βουνού – σύμβολο για ολόκληρο το νομό, θα είναι ανεπανόρθωτη!

 

Η απάντηση μας είναι ο ανυποχώρητος αγώνας για να αποτραπεί η καταστροφή της Δίρφης αλλά και για να καταργηθεί τώρα ο νόμος Χατζηδάκη. Για να σταματήσουμε την ιδιωτικοποίηση της ενέργειας, τις εξορύξεις, τις ΒΑΠΕ με τις ανεμογεννήτριες, τη λεηλασία και την καταστροφή του Ελληνικού και της Πειραϊκής, για να κλείσουμε τις χωματερές, για να σώσουμε τα δάση, τα ρέματα, τα πάρκα, τους ελεύθερους χώρους. 

Απέναντι σε ένα σύστημα που γεννά υγειονομικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές καταστροφές, η πάλη για να συγκρουστούμε και να ανατρέψουμε τις επιλογές του είναι πιο αναγκαία από ποτέ. Είναι ο αγώνας για να σώσουμε τις ζωές μας και τη φύση!

 

Απαιτούμε:

 • Όχι στην καταστροφή της Δίρφης, των Κοτυλαίων, των Αγράφων, της οροσειράς της Πίνδου! Καμία ανεμογεννήτρια στις βουνοκορφές μας!

 • Να καταργηθεί άμεσα ο περιβαλλοντοκτόνος νόμος!

 • Να καταργηθούν όλοι οι καταστροφικοί νόμοι για το περιβάλλον, τη χωροταξία και την πολεοδομία, που παραδίδουν βορά στην κερδοφορία του κεφαλαίου τους φυσικούς πόρους, τη γη, τις πόλεις, τους οικισμούς, τη ζωή των ανθρώπων και των άλλων έμβιων όντων.

 

Ο ΛΑΟΣ ΘΑ ΣΏΣΕΙ ΤΟ ΛΑΟ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ