• Τρί, 19/01/2021 - 16:17
Το φάντασμα της ανελευθερίας και του σύγχρονου κοινωνικού μεσαίωνα [του Δημήτρη Δεσύλλα]
Δημήτρης Δεσύλλας, μέλος ΠΕ ΝΑΡ και ΠΣΟ ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Περνώντας από το 2020 στο 2021, στο φόντο της πανδημίας του κορονοϊού, ένα φάντασμα συνεχίζει να πλανιέται πάνω από τους λαούς της Ευρώπης και της χώρας μας. Το φάντασμα της ανελευθερίας, με πολλές αποκρουστικές όψεις: φόβου και μαζικού εγκλεισμού, κινδυνολογίας και κατάθλιψης, ωμής κρατικής βίας, πειθάρχησης και καταστολής.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι κυβερνήσεις σε κάθε χώρα, εκμεταλλεύονται και αξιοποιούν ασύστολα την πανδημία. Απειλούν με «τρίτο κύμα κορονοϊού». Ποντάρουν στον εκφοβισμό και στην παράλυση των αντιστάσεων του λαού. Επιδιώκουν τη συναίνεση και υποταγή του μαζικού λαϊκού κινήματος και της Αριστεράς. Αγνοούν την υπόγεια, ορατή και διευρυνόμενη λαϊκή οργή. Θέλουν να ξεμπερδεύουν οριστικά με τα υπολείμματα των εργατικών και δημοκρατικών κατακτήσεων, να επιβάλλουν μακροπρόθεσμα έναν σύγχρονο κοινωνικό μεσαίωνα.

Σ’ αυτό το πλαίσιο οργανώνουν και το χονδρεμπόριο ελπίδας για τον αναγκαίο μαζικό εμβολιασμό κατά του κορονοϊού. Έτσι, τα εμβόλια αγοράστηκαν πριν παραχθούν, παρήχθησαν πριν εγκριθούν, διαφημίστηκαν πριν κυκλοφορήσουν, μοιράστηκαν πριν εισαχθούν. Έτυχαν υποδοχής σαν νέο «άγιο φως». Έγιναν αντικείμενο ρουσφετιού και πασαρέλα επίδειξης και διαφήμισης κρατικών παραγόντων και κομματικών ηγετών. Θα συνοδευτούν από απαγόρευση της επιλογής εμβολίου από τον εμβολιαζόμενο, από υποχρεωτικό «διαβατήριο ή ταυτότητα εμβολιασμού», και από το σχετικό φακέλωμα. Όλα αυτά βαφτίστηκαν «επιχείρηση ελευθερία», όπως το ξύδι το λένε «γλυκάδι».

Αντιλαϊκή επιδρομή διαρκείας σε όλα τα επίπεδα

Η κυβέρνηση της ΝΔ με την πανδημία του κορονοϊού «βρήκε παπά να θάψει πέντε – έξι». Από το νόμο κατά των διαδηλώσεων και τα νέα κατασταλτικά σώματα στην πλήρη απαγόρευση των εκδηλώσεων για το Πολυτεχνείο και τον Αλέξη Γρηγορόπουλο. Από την πρωτοφανή άρση της ασυλίας της βουλευτού του ΜέΡΑ25 Αγγελικής Αδαμοπούλου για ομιλία της στη βουλή(!) στις τρομοκρατικές μαζικές συλλήψεις διαδηλωτών και στα εξοντωτικά πρόστιμα. Από την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου στη νέα πανεπιστημιακή αστυνομία, με επιπλέον 1.500 πραιτοριανούς, στα βήματα του πατρός Μητσοτάκη «το κράτος είστε εσείς»!

Η κυβέρνηση της ΝΔ με την πανδημία του κορονοϊού «βρήκε παπά να θάψει πέντε – έξι»

Από τους νέους αντεργατικούς νόμους και την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας, στην τηλεκπαίδευση και την τηλεργασία, στις τηλεψηφοφορίες και στο φακέλωμα των συνδικάτων. Από το νέο μεγάλο φαγοπότι των καπιταλιστών που θα γίνει με το «Ταμείο Ανάκαμψης» της ΕΕ, στις διακομματικές φιέστες προγονοπληξίας, πατριδοκαπηλίας και εθνικισμού για τα 200 χρόνια από το 1821. Συνολικά η ΝΔ προωθεί με γρήγορα βήματα ένα επιθετικό σχέδιο βαθιών αντιμεταρρυθμίσεων που δεν πέρασαν ούτε στην εποχή των μνημονίων. Βαδίζει στο δρόμο που χάραξε η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με το 3ο Μνημόνιο μέχρι το 2060, τη νέα συμφωνία για τις βάσεις των ΗΠΑ και το ξεπούλημα όλης της δημόσιας περιουσίας με το Υπερταμείο.

Κραυγαλέα απουσία ουσιαστικής αντιπολίτευσης

Σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει επιδείξεις αστικής διαχειριστικής υπευθυνότητας και ασκεί συναινετική «μαϊμού» αντιπολίτευση. Προσέφερε απλόχερα στον Μητσοτάκη συναίνεση για το πρώτο εξάμηνο της πανδημίας, προτείνοντας συναινετική υπουργό Υγείας την αντιεπιστημονικά θρησκόληπτη Αθηνά Λινού. Συμφώνησε με την επιδότηση 130 εκατ. ευρώ στην αεροπορική εταιρεία Aegean. Ψήφισε τον «μεγάλο περίπατο» του Κ. Μπακογιάννη στον δήμο της Αθήνας και στη βουλή λευκό (!) για τη νέα πολεμική «αγορά του αιώνα». Πρότεινε να δοθεί ένας μισθός-δώρο (!) στους αστυνομικούς. Παρά τη λαϊκή κατακραυγή (ακόμα και στο εσωτερικό του) επανέφερε την άθλια πρόταση προσθέτοντας για ξεκάρφωμα εργασιακούς κλάδους. Υποστηρίζει την «υγιή επιχειρηματικότητα». Βάζει πλάτη στην παρατεταμένη αγρανάπαυση του αστικοποιημένου συνδικαλισμού. Επιδιώκει συγκυβέρνηση με το μεταλλαγμένο ΚΙΝΑΛ. Προωθεί άμεσα ένα σαθρό «αντιδεξιό μέτωπο», με ανυπόληπτους πολιτευτές του ΠΑΣΟΚ. Από δίπλα το ΜέΡΑ25 επιδιώκει ματαίως τη «διόρθωση» της αντιλαϊκής πολιτικής της ΕΕ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Από την άλλη μεριά το ΚΚΕ παρά τη μαχητικότητα των αγωνιστών του, κυρίως στους υγειονομικούς, επιδίδεται σε «χαμηλές πτήσεις» συμβολικών κινητοποιήσεων (Πρωτομαγιά, Πολυτεχνείο). Αρνείται να συμβάλλει στην αναγκαία ταξική ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος και στην κοινή δράση της μαχόμενης Αριστεράς για ανατρεπτικούς αγώνες.

Ελευθερία σήμερα σημαίνει ανατροπή

Στις συνθήκες αυτές, στη νέα χρονιά ανεβαίνει ψηλότερα ο πήχης των απαιτήσεων τόλμης, μαχητικότητας και βαθύτερης σκέψης, για τις δυνάμεις και τους αγωνιστές της αντικαπιταλιστικής επαναστατικής Αριστεράς, για το ΝΑΡ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Όταν η Unilever εφαρμόζει στη Νέα Ζηλανδία πειραματικά την 4ημερη εβδομάδα εργασίας και το ίδιο προτείνουν διάφορες δεξαμενές σκέψεις (χωρίς μείωση αποδοχών). Όταν η ανεργία της νεολαίας γίνεται εφιαλτική και η πόλωση πλούτου-φτώχειας εκρηκτική. Τότε είναι ρεαλιστικά δυνατό και υλικά εφαρμόσιμο ένα «νέο Σικάγο» της εποχής μας. Ένα εργατικό αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα, με επαναστατική στόχευση και κομμουνιστική προοπτική. Με στόχους πάλης όπως:

  • 4 ώρες δουλειά με αύξηση αποδοχών – 4 ώρες μόρφωση – 8 ώρες ανάπαυση και ύπνο – 4 ώρες άθληση και πολιτιστική δημιουργία – 4 ώρες ενασχόληση με τις δημόσιες υποθέσεις.
  • Ουσιαστικές αυξήσεις στις συντάξεις και χορήγησή τους στα 60 χρόνια στους άνδρες και στα 55 στις γυναίκες (αντί για τα 68 χρόνια από το 2024, τα 69 από το 2036 και τα 72 από το 2066 που προβλέπει ο νέος ασφαλιστικός Προκρούστης).
  • Πλήρης χειραφέτηση της επιστήμης, της θεωρίας και της γνώσης από τα δεσμά και τον εξευτελισμό της ατομικής ιδιοκτησίας.
  • Ο ελεύθερος δημιουργικός χρόνος μοναδικό μέτρο του πλούτου της κοινωνίας. Κατάργηση της καταναγκαστικής εργασίας.
  • Κατάργηση της ατομικής ιδιοκτησίας, του συστήματος της μισθωτής δουλειάς, του ανθρώπου «εμπόρευμα».

Αναγκαίες προϋποθέσεις για τη διεκδίκηση – προώθηση – υλοποίηση ενός τέτοιου προγράμματος, είναι η ταξική ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος, η ανατρεπτική κοινή δράση της μαχόμενης Αριστεράς, το μέτωπο της αντικαπιταλιστικής – επαναστατικής Αριστεράς. Είναι κυρίως η οργάνωση των πρωτοπόρων συνειδητών δυνάμεων στο πρόγραμμα και κόμμα της σύγχρονης κομμουνιστικής απελευθέρωσης.

Εφημερίδα ΠΡΙΝ, 9-10.1.2021