• Παρ, 05/02/2021 - 21:12
ΕΕ και πολυεθνικές φαρμάκων: Ενας θανατηφόρος συνασπισμός [του Γιώργου Ράγκου]
ΕΕ και πολυεθνικές φαρμάκων: Ενας θανατηφόρος συνασπισμός
 
του Γιώργου Ράγκου από την Εργατική Αλληλεγγύη, 03/02/2021, No 1457
 
Και ενώ ο κόσμος παρακολουθεί οργισμένος τους απίστευτους εκβιασμούς των φαρμακοβιομηχανιών για την μη παράδοση των εμβολιών, το βράδυ της Κυριακής 31 Γενάρη, ανακοινώθηκε μία νέα συμφωνία της ΕΕ με τις φαρμακοβιομηχανίες. Σύμφωνα με αυτή, η ΕΕ θα συγκροτήσει μια Ευρωπαϊκή Αρχή Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης για την Υγεία (HERA), η οποία, σύμφωνα με την ανακοίνωση: "θα παρέχει μια πιο δομημένη προσέγγιση για την ετοιμότητα για πανδημία... και η φαρμακοβιομηχανία θα είναι ένας σημαντικός εταίρος σε αυτήν τη νέα κίνηση...». 
 
Με λίγα λόγια, οι εκβιασμοί των φαρμακοβιομηχανιών πέτυχαν. Η παραπάνω συμφωνία δεν είναι τίποτα περισσότερο από μία (επιπλέον) επιχορήγηση των φαρμακοβιομηχανιών με αντάλαγμα κάποιες επιπλέον δόσεις. Το πόσα (επιπλέον) χρήματα θα δoθούν εξακολουθεί να αποτελεί "εμπορικό μυστικό". Η ερευνητική ομάδα «Medicines Law and Policy» ((https://medicineslawandpolicy.org) υπολογίζει ότι, μέχρι σήμερα, η ΕΕ για την παραγωγή εμβολίων έχει τροφοδοτήσει με δημόσιο χρήμα τις φαρμακοβιομηχανίες με ποσά που ξεπερνούν τα 3 δις ευρώ (!). 
 
Αλλά και αυτή η υπόσχεση της AstraZeneca για επιπλέον 9 εκατ. δόσεις, μέχρι τέλος Μαρτίου, δεν πρόκειται να σώσει, ούτε την ΕΕ ούτε την Ελλάδα, από το ναυάγιο του εμβολιασμού. Ουσιαστικά, το πρώτο (και πιο επικίνδυνο) τρίμηνο του 2021 πήγε χαμένο. 
 
Επιπλέον, προκύπτουν και νέα(;) προβλήματα. Το εμβόλιο της AstraZeneca αποδείχθηκε ότι έχει χαμηλή αποτελεσματικότητα (κάτω από 10%) για άτομα άνω των 65 ετών. Ήδη, στην Ιταλία θα χορηγείται μόνο σε άτομα κάτω των 55 ετών ενώ στην Γερμανία κάτω των 65. Το (μονοδοσικό) εμβόλιο της Johnson & Johnson (που αναμένεται να πάρει ευρωπαϊκή έγκριση τον Μάρτιο) έχει αποτελεσματικότητα, σύμφωνα με την εταιρία, μόλις 66% πράγμα που σημαίνει ότι στην πραγματικότητα θα είναι ακόμα χαμηλότερο (κυρίως σε ηλικιωμένους και σε ευπαθείς ομάδες). 
 
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Ourworldindata (https://ourworldindata.org/covid-vaccinations), μέχρι το Σάββατο 30 Γενάρη, η Ελλάδα έχει εμβολιάσει πλήρως (με 2 δόσεις) το 0,37% του πληθυσμού και με τουλάχιστον 1 δόση το 2,21% του πληθυσμού. Τα αντίστοιχα ποσοστά της ΕΕ είναι 0,46% και 2,58%. Συνολικά στον πλανήτη έχουν εμβολιαστεί (έστω και με 1 δόση) μόλις το 0,68% (!) του πληθυσμού. Δεν είναι μόνο η Αφρική που δεν έχει δει ούτε ένα εμβόλιο αλλά και πολλές (φτωχές) χώρες της Ευρώπης, της Ασίας και της Λ. Αμερικής θα περάσουν όλο το 2021 χωρίς εμβολιασμούς.
 
Το περιοδικό Politico δημιούργησε, στην ιστοσελίδα του, μια υπηρεσία ζωντανής καταγραφής της διενέργειας εμβολίων στην Ευρώπη (www.politico.eu/article/coronavirus-vaccination-live-data-tracker), προδιαγράφοντας, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, την διαδικασία του εμβολιασμού. Η Ελλάδα, με τους σημερινούς ρυθμούς, τον Σεπτέμβριο του 2021 θα έχει εμβολιάσει μόλις το 23% του ενήλικου πληθυσμού της.
 
Αυτή τη στιγμή εμβολιάζεται η ομάδα 80 - 84 ετών, και με δεδομένο και της ανάγκης για δεύτερη δόση, το "καλό σενάριο" είναι ότι έως το Πάσχα δεν θα έχουν εμβολιαστεί ούτε καν όλες και όλοι οι άνω των 75 ετών, οι ευπαθείς ομάδες και οι εργαζόμενοι σε επαγγέλματα αιχμής. 
 
Κάτω από αυτές τις συνθήκες της "ανύπαρκτης ανοσίας", οι επικίνδυνες μεταλλάξεις του SARS-CoV-2 προειδοποιούν για ένα "τρίτο κύμα" πανδημίας. Για τους περισσότερους επιστήμονες θα είναι και πιο ισχυρό. Ήδη, η βρετανική μετάλλαξη θερίζει στη Βρετανία και στην υπόλοιπη Ευρώπη, ενώ και η (ακόμα πιο επικίνδυνη) νοτιοαφρικανική μετάλλαξη εξαπλώνεται ραγδαία. Αν δεν σταματήσουμε την εξάπλωση των υπάρχοντων καθώς και τη δημιουργία νέων μεταλλάξεων, ακόμα και αυτά τα εμβόλια που κυκλοφορούν θα είναι άχρηστα. 
 
Εμβόλιο-εμπόρευμα
 
Όμως, όσο τα «όπλα» για να αντιμετωπιστεί η πανδημία βρίσκονται στα χέρια των καπιταλιστών και των κυβερνήσεων αυτό που θα μετράει θα είναι τα κέρδη τους και όχι οι ζωές μας. Όπως γράφαμε το καλοκαίρι του 2020 στο περιοδικό "Σοσιαλισμός από τα κάτω" (socialismfrombelow.gr/article.php?id=1258): 
 
"Η αιτία βρίσκεται στο ίδιο το σύστημα. Στον καπιταλισμό το φάρμακο, το εμβόλιο, η θεραπεία, η ίδια η υγεία μας είναι εμπορεύματα και όχι αγαθά. Για τις φαρμακοβιομηχανίες η παραγωγή φαρμάκων αποτελεί το μέσο για την επίτευξη της κερδοφορίας τους και όχι ο μοναδικός σκοπός τους. Το ποια φάρμακα ή εμβόλια και για ποιες ασθένειες θα παρασκευαστούν, αν θα βγουν στην αγορά ή όχι και σε τι ποσότητες και σε τι τιμές, ποιές έρευνες για την ανακάλυψη νέων φαρμάκων θα γίνουν, καθορίζονται όχι από τις ανάγκες της ανθρωπότητας αλλά από το κέρδος των φαρμακοβιομηχανιών. Αυτό τον παραλογισμό πρέπει να τον σταματήσουμε. Γι’ αυτό θα πρέπει να σταθούμε δίπλα στους εργατικούς αγώνες. Δημόσια, ποιοτική και δωρεάν υγεία και φαρμακευτική αγωγή για όλες και όλους. Κρατικοποίηση, χωρίς αποζημίωση, των φαρμακοβιομηχανιών με εργατικό έλεγχο και κεντρικό σχεδιασμό στην παραγωγή και στην έρευνα για την αντιμετώπιση όλων των γνωστών ασθενειών. Για να τελειώνουμε μ' αυτό το σύστημα που γεννά πανδημίες και σκορπάει θάνατο."