• Τρί, 09/02/2021 - 11:15
ΑΝΤΑΡΣΥΑ Λευκάδας: Οι δημόσιοι χώροι μας ανήκουν! Όχι στην ιδιωτικοποίηση!

ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΧΩΡΟΙ ΜΑΣ ΑΝΗΚΟΥΝ! ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ!

H ΑΝΤΑΡΣΥΑ Λευκάδας στηρίζει αμέριστα τον  αγώνα των κατοίκων της Λευκάδας για την προστασία της βόρειας παραλίας του νησιού  μας από τα επενδυτικά σχέδια των εταιριών, οι οποίες στο βωμό του κέρδους δεν διστάζουν να προχωρήσουν σε έργα τα οποία, αφενός έχουν σημαντικές επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον της περιοχής, αφετέρου βρίσκουν απέναντί τους την τοπική κοινωνία, ενάντια στις αδιαφανείς διαδικασίες κεκλισμένων των θυρών των τοπικών δημοσίων θεσμών.

Το τελευταίο διάστημα και μετά τον αγώνα των αγροτών, για να μπορούν  να έχουν λόγο στα τεκταινόμενα του συνεταιρισμού τους , άνοιξε η συζήτηση για την “αξιοποίηση” του τουριστικού περιπτέρου στο Κάστρο και για το ξεπούλημα με  διαδικασίες fast track , εν μέσω πανδημίας , του οινοποιείου του ΤΑΟΛ. Η απόφαση του Λιμενικού Ταμείου να μισθώσει το τουριστικό περίπτερο σε εταιρεία και η απόφαση της διοίκησης του ΤΑΟΛ να ξεπουλήσει έναντι πινακίου φακής το οινοποιείο του ΤΑΟΛ στην ίδια εταιρεία, δείχνει ότι υπάρχει ένας ευρύτερος σχεδιασμός για την εκμετάλλευση της περιοχής. Όταν μάλιστα σε συνέντευξή του ο εκπρόσωπος της εταιρείας δηλώνει ότι για να είναι βιώσιμη η επένδυση , το Κάστρο και το ΤΑΟΛ θα πρέπει να αξιοποιηθούν μαζί , φαίνεται με τον πιο θλιβερό τρόπο , ότι μετά την καταστροφή της ζωής των ανθρώπων, στη νέα φάση της μνημονιακής εποχής της πανδημίας επόμενο βήμα  είναι η άνευ προηγουμένου λεηλασία, καταστροφή και ιδιωτικοποίηση του φυσικού πλούτου της  χώρας, με τη διευκόλυνση των μεγάλων -τουριστικών κυρίως- επενδύσεων με διαδικασίες εξπρές, με τη θεσμοθέτηση της δυνατότητας δόμησης ακόμα και σε προστατευόμενες περιοχές ( στην προκειμένη αρχαιολογικές) εκτιμώντας ότι οι συνθήκες έχουν αλλάξει πολύ : η μαζική φτώχεια θεωρείται ότι θα αποσπάσει το ενδιαφέρον του κόσμου από τα ζητήματα περιβάλλοντος, ενώ η παρατεταμένη ύφεση και η τρομακτική ανεργία θα κάνουν την κοινή γνώμη να δεχτεί πολύ πιο εύκολα την καταστροφή της φύσης στο όνομα της ανάπτυξης που υποτίθεται ότι θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας

Δεν διστάζουν, ενώ η κοινωνία έχει μπει στην πρωτόγνωρη περιπέτεια του κορωνοϊού  , να επιταχύνουν την υλοποίηση όσων έχουν στο πρόγραμμά τους,  που στο όνομα της «ανάπτυξης» και των επενδύσεων, λεηλατούν φύση και δημόσιο χώροΓια την κυβέρνηση της ΝΔπροέχει να ολοκληρώσει την πολιτική εξυπηρέτησης του κεφαλαίουπου εφάρμοσαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ – ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.
Οι θάλασσες μας, οι παραλίες μας δεν μπορούν να ανήκουν σε κανένα μικρό ή μεγάλο επενδυτή. Ανήκουν σε όλους μας .  Είμαστε με τις «αναξιοποίητες» παραλίες, τα «αναξιοποίητα» βουνά, με τους χώρους από τους οποίους δεν κερδίζει κανένας, αλλά μπορεί να τους απολαύσει ο καθένας.  Σε τελική ανάλυση και η ξεκούραση, η ψυχαγωγία, οι διακοπές, είναι δικαίωμα των εργαζομένων και των πολιτών αυτού του τόπου και αυτό θα πρέπει να υπερασπιζόμαστε.
Η ανάπτυξη για την οποία μιλάνε  ελάχιστα θα ωφελήσει τους εργαζόμενους. Στο πεντάστερο ξενοδοχείο της ιδιωτικοποιημένης παραλίας, θα δουλεύουν εργαζόμενοι χωρίς συλλογικές συμβάσεις, με ελαστικές εργασιακές σχέσεις, χαμηλούς μισθούς και χωρίς βασικά δικαιώματα, τη στιγμή που έξω από το ξενοδοχείο άλλες θέσεις εργασίας θα χάνονται και η ανεργία θα παραμένει σε εφιαλτικά επίπεδα. (πχ ανάπτυξη τύπου Σκορπιου)

Ως ΑΝΤΑΡΣΥΑ, δηλώνουμε ότι θα συμπαρασταθούμε στο δίκαιο αγώνα των κατοίκων της Λευκάδας ενάντια στα “επενδυτικά” σχέδια που όχι μόνο θα καταστρέψουν ένα πολύ όμορφο κομμάτι παραλίας μα και αρχαιολογικού χώρου αλλά θα καταστρέψουν και όλες τις παιδικές αναμνήσεις  των Λευκαδιτών. Καταγγέλλουμε τη διάλυση της προσπάθειας για συγκέντρωση ομάδας πολιτών που αντιστέκεται στα σχέδια αυτά, από την αστυνομία.
Έχουμε καθυστερήσει, αλλά ακόμα υπάρχει χρόνος. Με μαζικούς αγώνες μπορούμε να βάλουμε φραγμό στα σχέδια τους!

Μπορούμε να κάνουμε τα σχέδια τους να μείνουν στα χαρτιά. Σε όλη την  Ελλάδα τα κινήματα αντιστέκονται και μπλοκάρουν μία προς μία όλες τις προσπάθειες υλοποίησης παρομοίων σχεδίων.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και οι αντικαπιταλιστικές κινήσεις σε δήμους και περιφέρειες είναι ενεργό κομμάτι αυτού του αγώνα.

Απαιτούμε και θα αγωνιστούμε:

  • Κανένα ξεπούλημα του οινοποιείου του ΤΑΟΛ
  • Ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες
  • Ελεύθερη χρήση των δημόσιων χώρων (πλατείες, πάρκα, παραλίες  κλπ) για ΟΛΟΥΣ
  • Προστασία του περιβάλλοντος και των δημόσιων χώρων . ΟΧΙ στην ιδιωτικοποίησή τους

 

Ο λαός θα σώσει το λαό και το περιβάλλον

                                                   τοπική επιτροπή  ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΛΕΥΚΑΔΑΣ