• Τετ, 03/03/2021 - 21:05
Κανένας νεκρός, της πείνας απεργός [του Γιώργου Πίττα]
του Γιώργου Πίττα
Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές ο Δημήτρης Κουφοντίνας κλείνει 54 μέρες απεργία πείνας και επτά ημέρες απεργία δίψας απέναντι σε μια κυβέρνηση που φαίνεται αποφασισμένη να τον δολοφονήσει. Αλλά και μια κυβέρνηση που βρίσκεται ήδη αντιμέτωπη με ένα διογκούμενο κύμα αγανάκτησης για την άρνησή της να ικανοποιήσει το αίτημά του να μεταφερθεί στις φυλακές Κορυδαλλού, όπως ορίζει ο νόμος που έφερε η ίδια η κυβέρνηση.

Χιλιάδες κόσμος συμμετείχε στη συγκέντρωση και διαδήλωση διαμαρτυρίας που έγινε το περασμένο Σάββατο στην Αθήνα αλλά και σε άλλες πόλεις – παρότι όλη την προηγούμενη εβδομάδα τα ΜΑΤ διέλυαν κάθε απόπειρα διαμαρτυρίας πριν ακόμη καν συγκροτηθεί. Χιλιάδες άνθρωποι των γραμμάτων, καλλιτέχνες, νομικοί και πλήθος κόσμου απαιτούν από την κυβέρνηση να κάνει πίσω υπογράφοντας εκκλήσεις. «Ολόκληρη πλέον η αντιπολίτευση, οι Δικηγορικοί Σύλλογοι Πάτρας και Πειραιά, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, διεθνείς οργανισμοί, χιλιάδες νομικοί, γιατροί, επιστήμονες ζητούν από την κυβέρνηση έστω και την ύστατη αυτή ώρα να τηρήσει τον νόμο που ψήφισε και να μην φτάσουμε στο αναπότρεπτο» αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή της η Πρωτοβουλία Δικηγόρων και Νομικών.

Η απεργία πείνας και το αίτημα του Δ. Κουφοντίνα για μεταγωγή στον Κορυδαλλό είναι καταφανώς δίκαιο. Η κυβέρνηση είχε ψηφίσει τον Δεκέμβρη φωτογραφική διάταξη που ουσιαστικά απαγόρευε την παραμονή σε αγροτική φυλακή όσων έχουν καταδικαστεί για τρομοκρατία. Μέσα σε λίγες ημέρες βγήκε η απόφαση για τη μεταφορά του Κουφοντίνα, που όλως τυχαίως, ήταν ο μόνος που βρισκόταν σε αγροτική φυλακή, στον Βόλο. Αλλά ενώ σύμφωνα με τον κανονισμό θα έπρεπε να επιστρέψει στον Κορυδαλλό, το υπουργείο αποφάσισε να τον μεταφέρει στον Δομοκό. Για λόγους τάχα διασποράς του κορονοϊού και χρησιμοποιώντας το σαθρό επιχείρημα ότι ο Κορυδαλλός (όπου έχει εκτίσει το μεγαλύτερο μέρος της ποινής του ο Κουφοντίνας) είναι τυπικά φυλακή υποδίκων και όχι καταδίκων. 

Απέναντι στην αγανάκτηση που ξεχειλίζει, το μόνο που έκανε ο Μητσοτάκης (πέρα από την απόλυτη χειραγώγηση της ενημέρωσης από τα διαπλεκόμενα ΜΜΕ και την αναίσχυντη λογοκρισία με μαζικά κατεβάσματα αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τις τελευταίες μέρες) ήταν να δηλώσει αργά τη νύχτα του Σαββάτου ότι ο Κουφοντίνας «θα μπορούσε να προσφύγει στη Δικαιοσύνη για τη μεταγωγή του, αλλά δεν το κάνει κι εκβιάζει».

Λέει καταφανέστατα ψέματα και σε αυτό το ζήτημα, κατήγγειλε στη λεπτομερέστατη δήλωσή της η δικηγόρος του Κουφοντίνα, Ιωάννα Κούρτοβικ, στην οποία αποδεικνύει ότι έχει υπάρξει σειρά αιτημάτων. Όπως συνεχίζει στην ανακοίνωσή της η Πρωτοβουλία Δικηγόρων και Νομικών: «Ούτε ο δικαστικός δρόμος είναι προσβάσιμος για το αίτημα του κρατούμενου, αφού η ΓΓ Αντεγκληματικής Πολιτικής έχει στερήσει το δικαίωμα πρόσβασης στον φάκελο και στα κρίσιμα έγγραφα, επικαλούμενη δήθεν λόγους προστασίας προσωπικών δεδομένων». 

Συνέργεια σε θάνατο

Είναι τόσο ξεδιάντροπη και καταφανής η δολοφονική πρόθεση της κυβέρνησης ώστε ακόμη και ο Άρης Σπηλιωτόπουλος, πρώην υπουργός ΝΔ, έφτασε να δηλώνει ότι «η θανατική ποινή δεν ισχύει στη χώρα μας γιατί το κράτος δικαίου δεν έχει το δικαίωμα να αφαιρεί την ανθρώπινη ζωή. Η εκδίκηση, ακόμα κι αν ένα μέρος της κοινωνίας την συγχωρεί, δεν έχει θέση στον νομικό πολιτισμό μας! Η σιωπή είναι ανοχή και συνέργεια σε θάνατο». Ενώ έκκληση στον Κυριάκο Μητσοτάκη απηύθυνε δημόσια και ο πρώην σύζυγος της Κατερίνας Μητσοτάκη, αδελφής του πρωθυπουργού και πατέρας του νυν διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου: «Σήκωσα την σορό του Μπακογιάννη στους ώμους. Πόνεσα. Αλλά συνεργός σε φόνο Κε Μητσοτάκη δεν θα γίνω. Έστω και τώρα κάντε κάτι» ανέφερε ο Σπύρος Δημητριάδης. 

Τι επιδιώκει, λοιπόν, η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιμένοντας να οδηγήσει στο θάνατο τον Δημήτρη Κουφοντίνα; Μήπως να του στερήσει τη δυνατότητα να κάνει φέτος τον Ιούλιο αίτηση αποφυλάκισης με βάση τη ρύθμιση του νόμου Παρασκευόπουλου που προβλέπει την απόλυση μετά 19 χρόνια; Όπως αναφέρει η Μαριάννα Κακαουνάκη (Καθημερινή 25/02): «Η νέα κυβέρνηση της Ν.Δ. με την πρώτη ευκαιρία άλλαξε τη συγκεκριμένη ρύθμιση και έκτοτε οι κρατούμενοι με ανάλογες ποινές θα έχουν δικαίωμα να ζητήσουν αποφυλάκιση μόνο αφού εκτίσουν 22 έτη. Πολλές όμως από αυτές τις αλλαγές δεν ισχύουν διότι δεν έχουν αναδρομικότητα και επίσης υπερισχύουν πάντα οι ευνοϊκότερες διατάξεις προς όφελος των κρατουμένων. Ως εκ τούτου, ο Δημήτρης Κουφοντίνας εάν θελήσει μπορεί φέτος τον Ιούλιο να κάνει αίτηση αποφυλάκισης με βάση τον νόμο Παρασκευόπουλου».

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη προτιμάει να οδηγήσει στον θάνατο τον Κουφοντίνα παρά να τον αφήσει να προχωρήσει στην αίτηση αποφυλάκισης που δικαιούται, έχοντας εκτίσει την ποινή του. Ακριβώς τα αντίθετα δηλαδή, απ’ όσα έκανε η Νέα Δημοκρατία και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης όταν το 1996 μαζί με το κόμμα του Σαμαρά ζητούσαν την αποφυλάκιση των εναπομεινάντων στην φυλακή χουντικών πραξικοπηματιών, επειδή «η Δημοκρατία δεν είναι εκδικητική» και επειδή «στη συνείδηση του ελληνικού λαού έχει ωριμάσει η άποψη της επιείκειας». Επί κυβερνήσεως άλλωστε Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, το 1990 αποφυλακίστηκε «λόγω ανηκέστου βλάβης της υγείας του» ο Παττακός, για να πεθάνει 16 χρόνια αργότερα το 2016. 

Σήμερα η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι έτοιμη να υιοθετήσει στην πράξη την θανατική ποινή έχοντας υιοθετήσει ήδη όλους τους ακροδεξιούς πολιτικούς απογόνους της χούντας, τους βορίδηδες, τους πλεύρηδες και τους γεωργιάδηδες, να διευθύνουν από θέσεις υπουργείων τα «επιτελικά» της σχέδια. Τα σχέδια που πέτυχαν ο καταδικασμένος χρυσαυγίτης Παππάς να κυκλοφορεί ακόμη ελεύθερος και οι χρυσαυγίτες να εξαιρούνται ρητά από τις διατάξεις που εφαρμόζονται στον Κουφοντίνα για την έκτιση της ποινής στις αγροτικές φυλακές. 

Πρέπει να τους σταματήσουμε απαιτώντας ΤΩΡΑ την δικαίωση των αιτημάτων του. Απαιτώντας να πάει στον αγύριστο όχι ο Κουφοντίνας αλλά η κυβέρνηση της λιτότητας, του αυταρχισμού, του σεξισμού και της τρομοκρατίας. Και μαζί της όλο το σύστημα το οποίο υπερασπίζεται.