• Παρ, 26/03/2021 - 20:30
Η θανατερή κυβερνητική αποτυχία και ένα (ακόμη) σκάνδαλο [του Γιώργου Ράγκου]
Η θανατερή κυβερνητική αποτυχία και ένα (ακόμη) σκάνδαλο 
του Γιώργου Ράγκου
Τίποτα δεν μπορεί να κρύψει την εγκληματική διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση της ΝΔ.
 
Είμαστε ήδη στον πέμπτο μήνα του δεύτερου lockdown και το ένα αρνητικό ρεκόρ διαδέχεται το άλλο. Στην έναρξη του δεύτερου lockdown, στις 7/11, οι νεκροί ήταν 740 και οι διασωληνωμένοι 207, ενώ στις 25/3 οι νεκροί ήταν 7.701 και οι διασωληνομένοι πάνω από 700. 
 
Στη περίοδο, δηλαδή, του πιο παρατεταμένου lockdown στην Ευρώπη έχουν πεθάνει περίπου 7.000 άτομα, κατά μ.ο. πάνω 50 άτομα κάθε μέρα. Είναι σαν να έχουμε μία τραγωδία σαν το Μάτι κάθε δύο μέρες. Τα χειρότερα εξακολουθούν να είναι μπροστά μας αφού ο δείκτης θετικότητας βρίσκεται σταθερά από το 6% έως το 12% και ο δείκτης μεταδοτικότητας είναι στο 1,10. Η μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων τις προηγούμενες βδομάδες θα οδηγήσει περισσότερους ασθενείς στα νοσοκομεία και ο αριθμός των ημερήσιων θανάτων θα αυξηθεί κατακόρυφα. 
 
Τίποτα δεν μπορεί να κρύψει, επίσης, και τον πανικό από τα αδιέξοδα της κυβέρνησης. Από τη μία η οργή του κόσμου ξεχειλίζει και απειλεί να την πνίξει και από την άλλη τα κυβερνητικά σχέδια για σταδιακό άνοιγμα της αγοράς και, κυρίως, της "βαριάς βιομηχανίας" του τουρισμού πάνε περίπατο. Με όλη την Ελλάδα να είναι στο κόκκινο και στο βαθύ κόκκινο, όσα επικοινωνιακά τρυκ και να κάνει η κυβέρνηση δύσκολα μπορεί να πείσει ότι η Ελλάδα αποτελεί έναν "ασφαλή τουριστικό προορισμό".
 
Την Παρασκευή 19 Μάρτη, εμφανίστηκε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Σκέρτσος για να μας πει ότι η πραγματικότητα δεν είναι αυτή που βλέπουμε και ζούμε αλλά, αντίθετα, δήλωσε ότι παρ' όλο που τα μέτρα της κυβέρνησης ήταν "σωστά και έξυπνα" αυτά δεν δουλέψανε επειδή φταίει ο κόσμος που κουράστηκε (από τα τόσα "σωστά και έξυπνα" μέτρα), γίνανε και πολλές διαδηλώσεις, είχαμε και αυτές τις μεταλλάξεις του ιού...   
 
Τι ανακοίνωσε, όμως, η κυβέρνηση; Μήπως ότι θα ενισχύσει το ΕΣΥ που έχει ήδη ξεπεράσει τα όρια του; Μήπως ότι θα φτιάξει νέες ΜΕΘ και θα επιτάξει την ιδιωτική Υγεία για να μην πεθαίνει ο κόσμος διασωληνωμένος στα ράντζα έξω από τις ΜΕΘ; Όχι, βέβαια. «Έχουμε επιστρατεύσει όλες τις δυνάμεις μας» δήλωσε, χωρίς ντροπή, ο Σκέρτσος, "δεν χρειάζονται άλλες ΜΕΘ" δηλώνει ο Γεραπετρίτης, που πριν από μερικούς μήνες δήλωνε ότι "όσο περισσότερες ΜΕΘ τόσοι και περισσότεροι θάνατοι". Την ίδια στιγμή, όχι μόνο αρνείται να κάνει προσλήψεις μόνιμου προσωπικού αλλά απολύει και γιατρούς, όπως τον Κώστα Καταραχιά και μετατρέπει το ένα νοσοκομείο μετά το άλλο σε αποκλειστικά covid περιστατικών. Μετατρέπει το ΕΣΥ σε ΕΣΥ μίας νόσου σπρώχνωντας, έτσι, τους υπόλοιπους ασθενείς στην ιδιωτική Υγεία. Μήπως ανακοίνωσε ότι θα πάρει μέτρα για τον συνωστισμό στα ΜΜΜ ή θα κάνει ελέγχους στους εργασιακούς χώρους για το αν τηρούνται μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους; Όχι βέβαια. Γι’ αυτά δεν υπάρχουν λεφτά.
 
Τα νέα μέτρα (η "έξυπνη χαλάρωση" όπως την είχε προαναγγείλει ο Μητσοτάκης στο CNN) είναι η επαναλειτουργία των κομμωτηρίων και των εκκλησιών, η «βαλβίδα αποσυμπίεσης στη κούραση του κόσμου» είναι η αλλαγή του ωραρίου κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα (από την «έξυπνη» απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 6μμ στην «ευελιξία» της απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 9μμ) και το κάλεσμα να πηγαίνει ο κόσμος σε πάρκα και πλατείες, από τις οποίες, βέβαια, τον έδιωχνε με τη βία η αστυνομία πριν από δύο βδομάδες, και το, χωρίς κανένα σχέδιο προστασίας των εργαζόμενων σ' αυτά, άνοιγμα των αρχαιολογικών χώρων.  
 
Το "κερασάκι στη τούρτα" ήταν, όμως, η ανακοίνωση για καθολική δωρεάν(;) χορήγηση self-test ανίχνευσης του ιού, από τον Απρίλιο, μέσω των φαρμακείων (τα οποία και δεν τα ενημέρωσε), φυσικά αποκλείοντας τους πρόσφυγες και μετανάστες που δεν έχουν ΑΜΚΑ. 
 
Είναι μία (ακόμη) επικοινωνιακή απάτη και ένα (ακόμα) σκάνδαλο.
 
Το πρωί της Τετάρτης 24/3, η Siemens λαμβάνει έγκριση καταχώρησης των self test της στην λίστα BfArM. Η εταιρεία έχει παράξει εκατομμύρια από αυτά. Λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Τετάρτης 24/3, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη (!) και η Πολιτική Προστασία (!) προχώρησαν σε Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για την «επείγουσα προμήθεια έως και 10 εκατομμυρίων ταχέων διαγνωστικών τεστ με τη διαδικασία self-testing», με διαδικασίες fast track και καταληκτική ημερομηνία προσφορών τα μεσάνυχτα του Σαββάτου 27/3. Στη προκήρυξη αναφέρεται πως τα δέκα εκατομμύρια τεστ θα πρέπει να παραδοθούν μέσα σε επτά (!) ημέρες. Η προκήρυξη αναφέρει πως απαραίτητη προϋπόθεση συμμετοχής στον διαγωνισμό είναι η εταιρεία να έχει έγκριση καταχώρησης των self test της στην λίστα BfArM. Λίγα λεπτά αργότερα εκδίδεται «Απόφαση Ανάληψης Υποχρέωσης» που δημοσιεύτηκε μέσα στη νύχτα στο Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημόσιων Συμβάσεων (Προμηθεύς), με την οποία ανακοινώνεται πως εγκρίνεται η δέσμευση πίστωσης ύψους 40.000.000 ευρώ για την πληρωμή των 10.000.000 τεστ, γεγονός που σημαίνει πως το τεμάχιο εκτιμάται σε τιμή 4 ευρώ.
 
Με λίγα λόγια, η κυβέρνηση ανακοινώνει ένα πρόγραμμα self test και φωτογραφίζει ακριβώς και ποια εταιρία θα το τρέξει και πόσο ακριβώς θα κοστίσει. 
 
Αλλά, πέρα από ένα ακόμα σκάνδαλο, η κυβέρνηση θέλει, με την κατ' οίκον αυτοεξέταση για κορονοϊό (λες και είναι τεστ εγκυμοσύνης), να αναγάγει σε "ατομική ευθύνη" και την ιχνηλάτηση και τον έλεγχο διασποράς του ιού. Σε λίγο θα μας ζητάει να διασωληνωνόμαστε και μόνοι μας στα σπίτια μας.
 
Ήδη από την αρχή της πανδημίας, ένα από βασικά αιτήματα ήταν η ιχνηλάτηση των κρουσμάτων, με μαζικά, δωρεάν και αξιόπιστα τεστ, η έγκαιρη κεντρική καταγραφή και διαχείριση των αποτελεσμάτων με συνέπεια την επιτήρηση των κρουσμάτων ώστε να μειωθεί η διασπορά του ιού. Οι χώρες της ΝΑ Ασίας που το κάνανε από την πρώτη στιγμή σχεδόν μηδενίσανε τα κρούσματα. Την ίδια περίοδο, βέβαια, ο Τσιόδρας δήλωνε ότι είναι "αδύνατος, λανθασμένος και σπατάλη πόρων ο μαζικός έλεγχος" (bit.ly/3lCMVMx). Στους 13 μήνες της πανδημίας, η Ελλάδα ήταν από τις χώρες με τα λιγότερα τεστ ανά κάτοικο στην ΕΕ και η μοναδική στο κόσμο που είχε παράλληλα συστήματα καταγραφής. 
 
Η χρήση των self-test, όπως την ανακοίνωσε η κυβέρνηση, όχι μόνο δεν θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα των λίγων τεστ που καθημερινά διενεργούνται από τις Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας, όχι μόνο δεν θα συμβάλλει στη στοχευμένη πρόληψη της διασποράς, αλλά θα αλλοιώνει ακόμα περισσότερο και αυτή την (ήδη προβληματική) εικόνα που έχει ο ΕΟΔΥ και ενημερώνει τις όποιες επιτροπές ειδικών καθώς όπως ξεκαθαρίστηκε σε όλους τους τόνους από την κυβέρνηση θα είναι εθελοντική και όχι υποχρεωτική η δήλωση αποτελεσμάτων των self test. Έτσι, αν κάποιος είναι θετικός δεν υποχρεούται να το δηλώσει για να καταγραφεί στα ημερήσια κρούσματα του ΕΟΔΥ και να ξεκινήσει ιχνηλάτηση στις επαφές του αντίστοιχα. «Εμείς πιστεύουμε πάρα πολύ στην ατομική ευθύνη και στο ότι ο κάθε συμπολίτης μας καλό θα ήταν να το δηλώσει» υποστήριξε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης.
 
Ακόμα και ο (υπεράνω πάσης υποψίας) Ηλίας Μόσιαλος δήλωνε στο ΣΚΑΙ: «Είναι αυτά τα τεστ αξιόπιστα; θα πρέπει να γνωρίζουμε εάν αυτά έχουν εγκριθεί από τον ΠΟΥ ή τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ ή άλλων αξιόπιστων οργανισμών... Γνωρίζουμε ότι αυτά τα τεστ δεν είναι πολύ έγκυρα στους ασυμπτωματικούς, πιθανώς και στους προσυμπτωματικούς... αυτά δεν είναι ιδιαιτέρως έγκυρα όταν το ιικό φορτίο δεν είναι πολύ αυξημένο, όπως επίσης τίθεται θέμα εγκυρότητας για όσους έχουν συμπτώματα και έχουν περάσει 5-7 ημέρες». Ενώ το ECDC (Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων) δηλώνει ότι «...η μεταφορά της ευθύνης αναφοράς των αποτελεσμάτων των τεστ, από τους επαγγελματίες και τα εργαστήρια στους ιδιώτες, μπορεί να οδηγήσει στη μη αναφορά και καταγραφή τους, με αποτέλεσμα μέτρα, όπως η ιχνηλάτιση και η καραντίνα των επαφών, να αποτελoύν ακόμα μεγαλύτερη πρόκληση... Μπορεί να επηρεαστούν τα τρέχοντα δεδομένα ελέγχου για τη μετάδοση του Covid-19, ενώ μια πρόσθετη πρόκληση είναι ότι τα δείγματα από τα self-test δεν θα είναι διαθέσιμα για την παρακολούθηση των ανησυχητικών παραλλαγών».  Η Ελληνική Εταιρεία Ιατρικής Βιοπαθολογίας / Εργαστηριακής Ιατρικής να εξηγεί, σε ανακοίνωση της, ότι όχι μόνο είναι λάθος μία τέτοια διαδικασία, αλλά εγκυμονεί και σοβαρούς κινδύνους για τον πληθυσμό. Όπως τονίζει: "θα πρέπει η κυβέρνηση να φροντίσει η δωρεάν διάθεση αυτών των τεστ να γίνει μέσω επισήμων δομών, όπως τα κέντρα υγείας, οι ΤΟΜΥ, τα ΠΕΔΥ και τα βιοπαθολογικά εργαστήρια, ώστε οι έλεγχοι αυτοί να γίνονται όπως πρέπει, τηρώντας όλους τους κανόνες ασφαλείας, και έπειτα να μπορούν να δηλωθούν τα αποτελέσματα στο Εθνικό Μητρώο Covid για την επιτήρηση και τον έλεγχο της πανδημίας".
 
Έτσι, η μοναδική ελπίδα που έχει απομείνει σ' αυτή την κυβέρνηση είναι ο εμβολιασμός. Η κυβέρνηση ελπίζει ότι με την αύξηση του ρυθμού των εμβολιασμών θα μειωθούν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία αλλά κυρίως, σε συνδυασμό με την αύξηση του εμβολιασμού σε Ευρώπη και Βρετανία, θα "ανοίξει" τον τουρισμό. Η πρόσφατη επίσκεψη Μητσοτάκη στην Ικαρία, ανεξάρτητα ότι κατέληξε σε φιάσκο, είχε σκοπό να δείξει ότι οι εμβολιασμοί στα νησιά έχουν προτεραιότητα για να μπορούν να φιλοξενήσουν τουρίστες. Ταυτόχρονα ανακοινώνει κάποια μικρά νησιά ως "covid free". 
 
Αλλά και σ' αυτό το κομμάτι τα αποτελέσματα είναι απογοητευτικά και για την Ελλάδα και για την ΕΕ. Ο εμβολιασμός στην ΕΕ προχωράει με ρυθμούς χελώνας. Η εικόνα που δίνει το Politico (politi.co/3f5ce8S) είναι ότι μέχρι στις 20/3 έχει εμβολιαστεί (έστω και με μία δόση) μόλις το 9,4% στην Ελλάδα ενώ στην ΕΕ το 8,9% την ίδια στιγμή που στη Βρετανία και στις ΗΠΑ τα νούμερα είναι 40,5% και 34,1% αντίστοιχα. Θεωρητικά, η ΕΕ αναμένει τουλάχιστον 360 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο. Το πόσες τελικά θα έρθουν μένει να φανεί. Το Politico πάντως αναφέρει (με βάση τον αλγόριθμο που έχει δημιουργήσει) ότι αν συνεχίσει η ΕΕ να εμβολιάζει τον πληθυσμό της με τον παρόντα ρυθμό τότε η περίφημη ανοσία πηγαίνει για τα μέσα του 2022 και αυτό υπό την προϋπόθεση ότι τα παρόντα εμβόλια καθιστούν αποτελεσματικά στις υπάρχουσες ή σε νέες μεταλλάξεις του ιού (πράγμα που δεν είναι καθόλου σίγουρο).
 
Αυτό το μπάχαλο του εμβολιασμού έχει οδηγήσει σε πολιτική κρίση και μέσα στα κράτη-μέλη αλλά και στην ίδια την ΕΕ. Από το "είμαστε όλοι μαζί" και τον "κεντρικό σχεδιασμό για την προμήθεια και διανομή των εμβολιών εντός της ΕΕ", περάσαμε στον πόλεμο με την AstraZeneca (και στις παλινωδίες ως προς την αποτελεσματικότητα και ασφάλεια του εμβολίου της) και τώρα μία σειρά από χώρες (με πρώτη τη Γερμανία) προσπαθούν να κλείσουν μόνες τους συμφωνίες για το ρώσικο και τα κινέζικα εμβόλια. 
 
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, δηλώνει ότι θα ζητήσει να σταματήσουν οι εξαγωγές εμβολίων, που παράγονται εντός ΕΕ, σε χώρες που δεν έδειξαν «αμοιβαιότητα» στην ΕΕ. Ο στόχος είναι ξεκάθαρα η Βρετανία.  Ο εμβολιασμός στη Βρετανία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την παραγωγή εμβολίων εντός της ΕΕ. Η ΕΕ εξήγαγε 10 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων στη Βρετανία μεταξύ 30/1 και 16/3 χωρίς να πάρει πίσω ούτε μία δόση. Όμως, η απαγόρευση των εξαγωγών θα οδηγήσει σε συνολική μείωση της παραγωγής των εμβολίων και σε εμπορικό πόλεμο. Αν γίνει κάτι τέτοιο, ο Guardian υπολογίζει ότι, το πρόγραμμα εμβολιασμού της Βρεατνίας θα πάει πίσω τουλάχιστον για 2 μήνες. 
 
Πολλές από τις αλυσίδες εφοδιασμού που αναπτύχθηκαν τους τελευταίους έξι μήνες για την παραγωγή και διανομή εμβολίων είναι περίπλοκα παγκόσμιες. Η αμερικανική Moderna παράγει συστατικό του εμβολίου της στην Ελβετία, γεμίζει και ολοκληρώνει τις δόσεις στην Ισπανία και το αποστέλλει από εκεί σε όλους τους αγοραστές εκτός των ΗΠΑ. Η Pfizer έχει όλη την, εκτός ΗΠΑ, παραγωγή της εντός της ΕΕ.  
 
Αλλά είναι σίγουρο ότι η απαγόρευση των εξαγωγών εμβολίων από την ΕΕ θα σημαίνει και αντίποινα προς την ΕΕ. Τα νανοσωματίδια λιπιδίων που είναι απαραίτητα για το εμβόλιο mRNA της Pfizer και της Moderna προέρχονται από χώρες εκτός ΕΕ και κυρίως από τη Βρετανία. Αν η Βρετανία κλείσει αυτή την κάνουλα, τότε η Pfizer και η Moderna δεν θα μπορούν να παρασκευάσουν εμβόλια.  
 
Και δεν είναι μόνο η αντιπαράθεση της ΕΕ με τη Βρετανία. Ο μεγαλύτερος κατασκευαστής εμβολίων στον κόσμο, το ινδικό Ινστιτούτο Serum, έχει ήδη διαμαρτυρηθεί ότι η πολιτική εξαγωγών των ΗΠΑ περιορίζει τη ροή συστατικών που απαιτούνται για την παρασκευή εμβολίων. Ο Μπάιντεν χρησιμοποιεί τον νόμο "περί αμυντικής παραγωγής" για να διασφαλίσει ότι οι κατασκευαστές εμβολίων για Covid-19 εντός των ΗΠΑ θα λαμβάνουν κατά προτεραιότητα όλες τις προμήθειες και την παραγωγική ικανότητα που χρειάζονται. Αυτό δεν σημαίνει μόνο φραγμό στην εξαγωγή απαραίτητων υλικών για την κατασκευή εμβολίων Covid-19 εκτός των ΗΠΑ αλλά, επιπλέον, και τη διακοπή στη παραγωγή φαρμάκων για άλλες ασθένειες που είτε απαιτούν μερικά από τα ίδια συστατικά που χρησιμοποιούνται για τα εμβόλια είτε δεν "χωράνε" να μπουν στην αλυσίδα παραγωγής. Σε επιστολή προς τα αμερικάνικα νοσοκομεία που στάλθηκε τον Φεβρουάριο, η Pfizer προειδοποίησε για «βραχυπρόθεσμες διακοπές εφοδιασμού» σε φάρμακα «λόγω της αυξημένης παραγωγής εμβολίων». 
 
Σε αυτή την εικόνα θα πρέπει να προσθέσουμε και τον αποκλεισμό του λεγόμενου "Τρίτου Κόσμου" από τον εφοδιασμό των εμβολίων. Οι μεγάλες πλούσεις χώρες (και η ΕΕ μέσα σ' αυτές) έχουν προεξασφαλίσει τη μερίδα του λέοντος από τα προς παραγωγή εμβόλια. Ποσότητες πολλαπλάσιες από αυτές που έχουν ανάγκη. 
 
Αυτός είναι ο φαύλος κύκλος των ανταγωνισμών ανάμεσα στα κράτη και στις Big Pharma που διατηρούν τις παντέντες των εμβολίων. Όσο η παγκόσμια πορεία του εμβολιασμού εξαρτάται από αυτό το κύκλωμα το μόνο σίγουρο είναι ότι η διαδιικασία εμβολιασμού θα αποτύχει, ο ιός θα συνεχίζει να θερίζει και οι μεταλλάξεις του ιού, που θα εξελίσσονται, θα μειώνουν την όποια αποτελεσματικότητα ακόμα και των υπαρχόντων εμβολίων. Και πάλι από την αρχή αλλά με χειρότερους όρους. Για να σώσουμε τις ζωές μας, αυτόν το φαύλο κύκλο πρέπει να τον σπάσουμε.