• Τετ, 05/05/2021 - 20:38
Κάλεσμα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Σερρών για την Πρωτομαγιά 2021

ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2021

Καμιά θυσία για τα κέρδη του κεφαλαίου – Την κρίση να πληρώσουν οι καπιταλιστές

Συνεχίζουμε τη πάλη για ψωμί παιδεία υγεία ελευθερία

Το μέλλον ανήκει στην εργατιά!

135 χρόνια μετά την αιματοβαμμένη εργατική Πρωτομαγιά του Σικάγο και 14 μήνες μετά την εκδήλωση της Πανδημίας, η εργατική τάξη παγκόσμια έρχεται αντιμέτωπη με μια νέα ολομέτωπη επίθεση του κεφαλαίου και των κυβερνήσεων. Στόχος να φορτωθούν τα βάρη της κρίσης στην εργατική τάξη.

Η εξέλιξη της πανδημίας επιτάχυνε την κρίση του καπιταλισμού με τραγικές συνέπειες στη ζωή και την υγεία των εκατομμυρίων φτωχών σε όλο τον κόσμο. Διεθνώς, βλέπουμε να ξεδιπλώνεται η χρεοκοπία ενός συστήματος που βάζει τα κέρδη του πάνω από την υγεία των πολλών. Η παραγωγή των εμβολίων προχωράει με αργούς ρυθμούς, πρώτα απ’ όλα λόγω του ανταγωνισμού και των εκβιασμών των πολυεθνικών του φαρμάκου, που κρατάνε δικές τους τις πατέντες και περιορίζουν την παραγωγή.

Το κυρίαρχο μοντέλο απάντησης στην κρίση σε όλες του τις εκδοχές, με τα μέτρα που παίρνονται με δικαιολογία την πανδημία, έχει στόχο αντιδραστικές αλλαγές προς όφελος του κεφαλαίου.

Η κυβέρνηση της ΝΔ σε συμφωνία με ΕΕ-ΣΕΒ προχωρά όλη αυτή την περίοδο σε μέτρα στήριξης της εργοδοσίας σε βάρος των εργαζόμενων της νεολαίας και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. 

Οι επιχειρήσεις χρηματοδοτούνται απλόχερα από το «μαξιλάρι» του δημόσιου αποθεματικού που έχει προκύψει από το ξεζούμισμα των λαϊκών στρωμάτων με τα αιματηρά «πλεονάσματα». 

Αντίστοιχα στους εργαζόμενους μένουν επιδόματα–χαρτζηλίκια της «αναστολής εργασιακής σύμβασης», οι αδύναμες και υπονομευμένες, από την μνημονιακή πολιτική όλων των κυβερνήσεων, δομές δημόσιας υγείας, τα ελάχιστα κρεβάτια στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, η έλλειψη προσωπικού και εξοπλισμού η άρνηση επίταξης των ιδιωτικών νοσοκομείων και ένταξη τους στη μάχη για την πανδημία, η μετατροπή του ΕΣΥ σε σύστημα μιας ασθένειας με τις τρομακτικές επιπτώσεις.

Ταυτόχρονα ψηφίζουν νόμους που προωθούν τις αναδιαρθρώσεις σε όφελος του κεφαλαίου (νόμοι Κεραμέως, για τις διαδηλώσεις κλπ) ενώ προετοιμάζουν το νέο αντεργατικό έκτρωμα Χατζηδάκη– ΝΔ που καταργεί το 8ωρο, διευρύνει τη «διευθέτηση» του χρόνου εργασίας και την τηλεεργασία με αποτέλεσμα να σβήνει τα όρια μεταξύ του εργάσιμου και του ελεύθερου χρόνου, ενώ ταυτόχρονα χτυπάει την ανάπτυξη των εργατικών αγώνων με μέτρα που καταργούν το δικαίωμα στην απεργία.

Αυτή η πολιτική της κυβέρνησης έχει την πλήρη συναίνεση του συνόλου του αστικού πολιτικού συστήματος, της αντιπολίτευσης ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ που μαζί ψήφισαν μνημόνια, διαχειρίστηκαν και υλοποίησαν μέτρα σφαγιασμού των εργαζομένων και των δημόσιων αγαθών. Έχει την πλήρη στήριξη της ΓΣΕΕ και του κυβερνητικού εργοδοτικού συνδικαλισμού που έχουν «κατεβάσει ρολά» σε κλίμα της “εθνικής ομοψυχίας” και παραδίνουν τους εργαζόμενους στα χέρια της εργοδοτικής τρομοκρατίας. 

Αυτή η πολιτική δεν είναι απλά μια «ακροδεξιά εκτροπή» ή «μια προσωρινή έκτακτη κατάσταση». Πρόκειται για συνολική τάση του καπιταλισμού της εποχής μας, που θέλει να φορτώσει την κρίση του συστήματος στις πλάτες των λαών. Και γι’ αυτό προωθούνται αντιδραστικά μέτρα και στην οικονομία, με την ένταση της εκμετάλλευσης και στην πολιτική, με την ένταση του αυταρχισμού και των αντιδημοκρατικών μέτρων. Γι΄ αυτό η εργατική τάξη παγκόσμια και στη χώρα μας, τα φτωχά λαϊκά στρώματα, η νεολαία, βρίσκονται μπροστά σε ιστορικές προκλήσεις: να αναχαιτήσουν αυτή την πολιτική και να δημιουργήσουν τους όρους ώστε αυτή η κρίση να μετατραπεί σε πολιτική κρίση του συστήματος, να παλέψουν για τη συνολική ανατροπή, τον κλονισμού των πυλώνων του κεφαλαίου.

Στην αντίπερα όχθη οι μαχόμενες δυνάμεις του εργατικού κινήματος, των πρωτοβάθμιων σωματείων, της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς μπήκαν στη μάχη της υπεράσπισης των εργατικών, συνδικαλιστικών και πολιτικών δικαιωμάτων. Οι κινητοποιήσεις που αναπτύχθηκαν όλη αυτή την περίοδο για δημόσια υγεία, ενάντια στο νόμο Κεραμέως στην εκπαίδευση, για υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων, δείχνουν ότι η μάχη μπορεί να δίνεται με ταξική απειθαρχία στα διατάγματα της κυβέρνησης .

Εργαζόμενες και εργαζόμενοι, αγρότες, άνεργοι, νέοι και νέες,

Παλεύουμε – διεκδικούμε

·         Ενάντια στο σύγχρονο «εργασιακό μεσαίωνα». Ενάντια στη γενίκευση της ελαστικής και της μαύρης εργασίας, στην τηλεργασία, στη λεηλασία των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, στους μισθούς πείνας. Όχι στο αντεργατικό έκτρωμα Χατζηδάκη

·         Ριζική βελτίωση της θέσης των εργαζομένων σε βάρος του κεφαλαίου, με αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις, μείωση του χρόνου εργασίας (5νθήμερο, 6ωρο, 30ωρο), σταθερή και ασφαλισμένη δουλειά για όλους. Παλεύουμε για τα σύγχρονα δικαιώματα και τις ανάγκες του κόσμου της δουλειάς, τη μείωση της εκμετάλλευσης με στόχο την κατάργησή της.

·         Στήριξη της φτωχομεσαίας αγροτιάς και κτηνοτρόφων με κατώτερες εγγυημένες τιμές στα προϊόντα,  χτύπημα της ασυδοσίας των εμποροβιομηχάνων, μείωση κόστους παραγωγής, κατάργηση «Μητρώου Αγροτών», ανθρώπινες αγροτικές συντάξεις και δημόσια δωρεάν υγεία. Δημιουργία πρωτοβάθμιων δημοκρατικών παραγωγικών συνεταιρισμών, δημόσιας Αγροτικής Τράπεζας, ενιαίου δημόσιου Φορέα Τροφίμων, επαναλειτουργία μονάδων παραγωγής λιπασμάτων-ζωοτροφών, σποροπαραγωγικών κέντρων, υπό συνεταιριστική διαχείριση, για φθηνά αγροτοκτηνοτροφικά εφόδια. Ανατροπή της ΚΑΠ.

·         Αποκλειστικά δημόσια αγαθά η υγεία, η εκπαίδευση, η ενέργεια, η έρευνα, οι ζωτικοί τομείς.

·         Για Αποφασιστική ενίσχυση του ΕΣΥ, εθνικοποίηση των ιδιωτικών νοσοκομείων. Εθνικοποίηση όλου του κλάδου του φαρμάκου με εργατικό έλεγχο.

·         Παιδεία για τον λαό, όχι των ταξικών φραγμών, της αγοράς, του αυταρχισμού. Κατάργηση στην πράξη του Νόμου Κεραμέως, λεφτά για την παιδεία όχι για την (πανεπιστημιακή) αστυνομία.

·         Κρατικοποίηση των τραπεζών και των μεγάλων εταιρειών χωρίς αποζημίωση με εργατικό και λαϊκό έλεγχο. Ενάντια στην κυριαρχία της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας και των νόμων της αγοράς, για τον περιορισμό τους, με στόχο την κατάργησή τους..

·         Κατάργησης του προγράμματος της «μεταμνημονιακής επιτροπείας», των ευρωπαϊκών εξαμήνων, των νέων μηχανισμών επιτήρησης του «Ταμείου Ανάκαμψης». Συνολική αντιπαράθεση, αντικαπιταλιστική ρήξη/εξόδος από την ΕΕ.

·         Μονομερή διαγραφής του χρέους σε εθνικό και διεθνικό επίπεδο. 

·         Όχι στην αγορά του αιώνα, μείωση των στρατιωτικών δαπανών, λεφτά για νοσοκομεία, σχολεία, κοινωνικές υπηρεσίες, όχι για Ραφάλ και φρεγάτες. Όχι στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και τον αντιδραστικό ελληνοτουρκικό ανταγωνισμό.

·         Αγώνας για τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες του λαού και της νεολαίας. Κάτω τα χέρια από τους αγώνες, τις καταλήψεις, τις διαδηλώσεις και τη συνδικαλιστική δράση.

·         Υπερασπίζουμε τα δικαιώματα των γυναικών. Είναι υπόθεση όλων των εργατών ενάντια στην κυβέρνηση του σεξισμού και της ομοφοβίας.

·         Ενάντια στην ρατσιστική πολιτική κυβέρνησης-άρχουσας τάξης-ΕΕ. «Χαρτιά» και ίσα δικαιώματα σε όλους τους μετανάστες. Σύνορα ανοιχτά για την προσφυγιά. Άσυλο, δικαιώματα, μόρφωση σίτιση και στέγαση σε όλους τους πρόσφυγες

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ: ΠΛ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ, 12ΜΜ

Προσυγκέντρωση: Πλ. Κρονίου, 11.30μμ