• Δευ, 12/07/2021 - 15:29
Πέντε ψέματα και μια αλήθεια για το νέο έγκλημα στο ασφαλιστικό [του Δημήτρη Σταμούλη]

Δημήτρης Σταμούλης

Διαρκής καταιγισμός ψεμάτων, αναπόδεικτοι ισχυρισμοί και αστείες υπερβολές συνθέτουν την κυβερνητική εκστρατεία για τις επικουρικές συντάξεις.

Ο Κ. Χατζηδάκης σε ένα προπαγανδιστικό κρεσέντο του δήλωσε ότι «κεφαλαιοποιητικό σημαίνει αποτελεσματικό» και ότι «οι προσωπικοί «κουμπαράδες» δίνουν χρώμα σε αυτή τη μεταρρύθμιση»! Πέρα όμως από τις φαιδρότητες αυτές, το νέο έγκλημα σε βάρος των ασφαλιστικών δικαιωμάτων νέων και παλιών εργαζόμενων σερβίρεται με μια σειρά από ψέματα όσον αφορά το περιβόητο Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ)!

 

Πρώτο ψέμα: «Το βλέμμα είναι στραμμένο στη νέα γενιά». Το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για τη νέα γενιά φαίνεται από το πώς την αντιμετώπισε όχι μόνο κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά από το ότι την έχει καταδικάσει στην ανεργία, την υποαπασχόληση, τα πενιχρά μεροκάματα. Τώρα θα πρέπει να ξεχάσει τι σημαίνει «αλληλεγγύη γενεών», δημόσια ασφάλιση, αξιοπρεπής σύνταξη, να εθιστεί στο κυρίαρχο αφήγημα του «ατομικού κουμπαρά» και της «ατομικής ευθύνης».

Δεύτερο ψέμα: «Οδηγεί σε υψηλότερες επικουρικές συντάξεις για τους νέους». Η κυβέρνηση «ρίχνει στην πιάτσα» διάφορα απίθανα ποσοστά και ό,τι κάτσει. Μιλούν ακόμα και για «αυξημένες συντάξεις 43% έως 68%»! Κι αυτό όταν ο κάθε ασφαλισμένος θα υποχρεούται να «τοποθετήσει» επενδυτικά τις εισφορές του, όταν όλοι γνωρίζουν ότι ο τζόγος πιο συχνά οδηγεί σε χασούρα.

Τρίτο ψέμα: Δεν ιδιωτικοποιείται η επικουρική ασφάλιση. Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι η νέα επικουρική «παραμένει το δεύτερο σκέλος της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης» και ότι το ΤΕΚΑ θα είναι ΝΠΔΔ. Όμως οι ίδιοι παραδέχονται ότι θα λειτουργεί με καθαρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Ότι θα έχει τη δυνατότητα να κάνει outsourcing μέρος της δραστηριότητάς του, και ότι θα μπορεί να συμβληθεί με ιδιωτικούς φορείς διαχείρισης κεφαλαίων, «όπως στην ΕΕ»! Όμως το κράτος δεν θα στηρίζει το νέο ταμείο σε περίπτωση εμφάνισης ελλειμμάτων.

Σχεδιάζουν το ακαταδίωκτο μτων διοικούντων του ΤΕΚΑ για ό,τι τζογαρίσματα κι αν έχουν επιλέξει

Τέταρτο ψέμα: Οι ασφαλισμένοι δεν θα χάσουν χρήματα αν κάτι δεν πάει καλά με τις επενδύσεις. Η κυβέρνηση επικαλείται ότι υπάρχει στο νομοσχέδιο ρητή εγγύηση του Δημοσίου περί μη αρνητικής απόδοσης και ότι θα ασφαλισμένος θα λάβει τουλάχιστον όσα έδωσε. Ωστόσο το πιο σοβαρό ρίσκο για τους ασφαλισμένους είναι αυτό που θα αναλαμβάνουν οι ίδιοι με το «μπουκέτο» δήθεν επενδυτικών προϊόντων, που θα τους πασάρουν. . Ήδη οι προτροπές για «συνετή διαχείριση» και επιλογή «ποιοτικών προϊόντων» (άρθρο 47) προϊδεάζουν για το μέλλον, ενώ δεν αποκλείονται καν επενδύσεις σε παράγωγα, τα οποία θεωρήθηκαν ως ένα από τα αίτια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης το 2008! Είναι δε αξιοσημείωτο ότι στο άρθρο 19 προβλέπεται σαφώς το ακαταδίωκτο των διοικούντων του ΤΕΚΑ για ό,τι τζογαρίσματα κι αν έχουν επιλέξει, στα πρότυπα του ΤΑΙΠΕΔ…

Πέμπτο ψέμα: Οι επικουρικές συντάξεις του υφιστάμενου συστήματος δεν θα θιγούν. Όταν το ΕΤΕΑΕΠ θα σταματήσει να έχει έσοδα λόγω δραματικού περιορισμού των εν ενεργεία εργαζόμενων, το έλλειμμα θα αυξάνεται δραματικά. Όμως πουθενά δεν γίνεται λόγος για κάλυψή του από τον κρατικό προϋπολογισμό. Επομένως η συνταγή είναι γνωστή, δηλαδή μείωση συντάξεων…

Και μια αλήθεια! Η κυβέρνηση διαλαλεί ότι από τον εθνικό «κουμπαρά» που θα δημιουργηθεί στο ΤΕΚΑ θα αντληθούν πόροι που «θα επενδυθούν στην εθνική οικονομία» και πως «οι επενδύσεις σημαίνουν ανάπτυξη». Τα 2,5 δισ. ευρώ που θα σωρεύονται κάθε χρόνο στον «κουμπαρά» θα «δωρίζονται» σε κεφάλαιο, επενδυτές, funds και κάθε λογής κοράκια, για να αυξάνουν τα κέρδη τους αβασάνιστα…

 

Εφημερίδα ΠΡΙΝ, 3-4.7.2021