• Πέμ, 14/06/2012 - 12:24
Γιατί ΑΝΤΑΡΣΥΑ ; [του Γιάννη Λαθήρα]

Του Γιάννη Λάθηρα

 1. Για τη συλλογική και δύσκολη μάχη επιβίωσης και σωτηρίας του λαού, την αλληλεγγύη. Για να μη μείνει κανένας μόνος του στη κρίση, για να μη πεινάσει κανένα παιδί, να μη φύγει κανένα παιδί από το σχολείο, να μη μείνει κανείς χωρίς περίθαλψη, στέγη, τροφή, μόρφωση, να μη τρελαθεί κανένας, να μην αυτοκτονήσει άλλος δικός μας λαϊκός άνθρωπος. Για να σκοτώσουμε το σύστημα που σκοτώνει ανθρώπους όνειρα ζωές ελπίδες.
 2. Για την αυτοοργάνωση και αυτοδιαχείριση των αγώνων, τον αγωνιστικό συντονισμό τους, για να γίνουν οι ΓΣΕΕ- ΑΔΕΔΥ ιστορία (μαύρη) του εργατικού κινήματος. Για να γίνουν τα μεγάλα ζητήματα της κατάργησης των μνημονίων, των υποδoυλωτικών, δανειακών συμβάσεων, της διαγραφής του χρέους τους και των χρεών μας των εργαζομένων, της αναδιανομής του πλούτου, της διεκδίκησης εργασίας για όλους, μιας αξιοπρεπούς, περήφανης και δημιουργικής ζωής της σύγκρουσης και εξόδου από ευρώ-ΕΕ, αιτήματα και του πιο «μικρού» αγώνα. Για να κάνουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι πολιτική, χωρίς διαμεσολαβήσεις και χειραγωγήσεις, υποκείμενα της πολιτικής πάλης και όχι αντικείμενα- χειροκροτητές και παθητικοί ψηφοφόροι! Για ένα νέο εργατικό κίνημα των αποφασιστικών αγώνων μέχρι τέλους. Αν όλη η Ελλάδα «γινόταν Κερατέα και  Χαλυβουργία» δεν θα φτάναμε ως εδώ!
 3. Για την οργάνωση των ανέργων και απολυμένων. Για να απαγορευτούν οι απολύσεις, να ανοίξουν τα κλειστά εργοστάσια, να ανθίσει η παραγωγική δραστηριότητα, να μειωθεί ο χρόνος εργασίας. Για να γίνει η εργασία ανθρώπινη και δημιουργική, αξιοποιώντας τις ασύλληπτες επιστημονικές - διανοητικές- εμπειρικές δυνατότητες της εποχής.
 4. Για το τσάκισμα των φασιστικών συμμοριών, την ιδεολογική και πολιτική τους απογύμνωση, για να γίνουν οι μετανάστες αδέλφια μας, συναγωνιστές, συνάδελφοι, συμμαθητές, συμφοιτητές , συμπαίκτες, συμπολίτες κι η  αναγκαστική μετανάστευση εχθρός. Για να γίνουν οι πόλεμοι, ο ιμπεριαλισμός κι η φτώχεια παρελθόν κι ο διεθνισμός, η ειρήνη η ανεξαρτησία κάθε λαού το μέλλον. Για να μη χαθεί μια ολόκληρη γενιά, τα παιδιά μας, στη νέα μετανάστευση.
 5. Για να μη ξεπουληθούν, καταστραφούν, λεηλατηθούν τα κοινωνικά αγαθά: η γη, ο αέρας, ο ήλιος, η θάλασσα, το υπέδαφος, οι ακτές, το νερό, τα δάση, οι επικοινωνίες, οι συχνότητες, οι υποδομές της χώρας, αντίθετα να γίνουν δημόσια κοινωνική ιδιοκτησία για την κάλυψη των κοινωνικών αναγκών, την ελεύθερη πρόσβαση παντού και από όλους, τη σωτηρία του περιβάλλοντος. 
 6. Για το νέο καθοριστικό γύρο της επερχόμενης γιγάντιας, κοινωνικής σύγκρουσης

για τη θεωρητική, πολιτική, ηθική, αξιακή, προετοιμασία, την οργάνωση και την τελική νίκη της μεγάλης λαϊκής, εργατικής και νεολαιίστικης εξέγερσης που είναι η βασική προϋπόθεση για την ανατροπή του κοινωνικού κανιβαλισμού- βαρβαρότητας που ζούμε.

 1. Για την ουσιαστική (εκεί στη φωτιά των κοινωνικών αγώνων) κοινή δράση της αριστεράς αναζητώντας- διεκδικώντας το maximum από αυτά που δημιουργούμε, παράγουμε και μας ανήκουν και όχι τα minimum που μας δίνουν, του δήθεν εφικτού και ρεαλισμού –πραγματισμού της αέναης ήττας και αναβολής των σκοπών μας για τις μέρες που ποτέ δεν έρχονται.
 2. Για μια άλλη αριστερά! Για να σπάσουν τα στεγανά, οι υγειονομικές ζώνες, οι ενδοαριστεροί εμφύλιοι, οι δογματισμοί, οι απολυτότητες, οι αγκυλώσεις, οι αστικού τύπου παραγοντισμοί, εγωισμοί, αντιπαραθέσεις ή «συμμαχίες». Για μια αριστερά που θα ενώσει το λαό, τα κινήματα, που θα γκρεμίσει τα «φρούρια», αλλά και τις «γέφυρες» με την απέναντι ταξική όχθη, θα ακυρώσει-αρνηθεί τους διαγωνισμούς μπροστά στο «φιλοθεάμον κοινό» της για να μοιράσει τα «πτωχά ιμάτια» της, αλλά απευθυνόμενη με ένα λόγο λαϊκά και ανεπιτήδευτα κατανοητό στην κοινωνική πλειοψηφία, να διεκδικήσει να απαλλοτριωθούν από το λαό για το λαό τα κλεμμένα «ιμάτια» των μεγιστάνων του πλούτου και της εκμετάλλευσης, θα ενωθεί δηλαδή με το σκοπό της: την ανατροπή του παρηκμασμένου, καταστροφικού, δολοφονικού, ολοκληρωτικού καπιταλισμού!
 3. Για να υποτάσσει τα πάντα σ΄ αυτόν, στον πιο ευγενικό σκοπό της κοινωνικής απελευθέρωσης, που είναι πια δυνατότητα και αδήριτη αναγκαιότητα της εποχής μας, χρησιμοποιώντας αντίστοιχα μέσα με την ηθική, το μεγαλείο και την ανθρωπιά της κοινωνίας που οραματίζεται,  που θα κάνει την τέχνη πολιτική και την πολιτική τέχνη από όλους για όλους!
 4.  Για να πάρει ο ίδιος ο λαός την εξουσία όλη την εξουσία, με τα δικά του όργανα, επιτροπές, συμβούλια «βουλές», «συντάγματα» και «κυβερνήσεις», να ελέγχει τα πάντα, να σχεδιάζει τα πάντα. Για να χτίσει την πιο πλατιά δημοκρατία από καταβολής κόσμου, για το βασίλειο της ελευθερίας!
 5. Να ξαναγίνει η αριστερά και οι ιδέες της «φάντασμα» που πλανιέται παντού, φόβος και τρόμος του κάθε αφεντικού, τραπεζίτη, τοκογλύφου, σιχαμένου απατεώνα αστού πολιτικού.

 Για να μην «ξεχνιέται» στη διαχείριση και την ενσωμάτωση, να μην ξεχνά το ρόλο της και γίνεται «κατοικίδιο» του συστήματος, άλλοθι, εξισορροπιστής των αντινομιών και των αντιφάσεων του  εξανθρωπιστής του τέρατος, να μη μεταλλάσει το DNA της. Για να διαχωριστεί και να αποδιώξει από πάνω της την «σκουριά» του υπαρκτού, αναζητώντας αυτοκριτικά και κριτικά το νέο κομμουνισμό της εποχής μας, του 21ου αιώνα, της ισότητας, της πλήρους ατομικής προσωπικότητας, της ελευθερίας, της αδελφοσύνης, χωρίς ίχνους εκμετάλλευσης του ανθρώπου και της φύσης!

Ανταρσία στο καράβι λοιπόν, για αλλάξουμε ρότα, για τις όμορφες θάλασσες που θα ταξιδέψουμε!