• Κυρ, 16/01/2022 - 22:40
Απόφαση του ΚΣ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Θεσσαλονίκης (16.1.2022)

Απόφαση του ΚΣ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Θεσσαλονίκης (16.1.2022)

Συνεδρίασε το ΚΣ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Θεσσαλονίκης με θέμα τις πολιτικές εξελίξεις και τον άμεσο προγραμματισμό δράσης.

Βασική εκτίμηση είναι ότι οξύνεται η πολλαπλή κρίση του καπιταλισμού (υγειονομική, οικονομική, περιβαλλοντική), ενώ η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει σοβαρά τραυματισμένη την αντιλαϊκή της πολιτική που υπαγορεύεται από τις επιλογές του κεφαλαίου και περιγράφεται στις βασικές κατευθύνσεις της ΕΕ. Η αντιλαϊκή πολιτική συνδέεται και επιδεινώνει τις συνέπειες που έχουν σε βάρος της εργατικής τάξης, του λαού και της νεολαίας, οι στρατηγικές επιλογές του κεφαλαίου στην περίοδο που διανύουμε, με τον κρατικό αυταρχισμό, την βαθύτερη πρόσδεση στον ιμπεριαλισμό –κυρίως των ΗΠΑ- και τα πολεμικά του σχέδια, την αντιπροσφυγική πολιτική, τους εξοπλισμούς, τους «άξονες πολέμου» και τον ελληνοτουρκικό ανταγωνισμό.

Στήριγμα της κυβέρνησης αποτελεί η συναίνεση στις στρατηγικές επιλογές που προσφέρει το κυρίαρχο πολιτικό σκηνικό, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, Βελόπουλος. Παράλληλα η ακροδεξιά προσφέρει ιδεολογική στήριξη και προσπαθεί να ανασυνταχτεί αφοπλίζοντας τη λαϊκή δυσαρέσκεια μέσα από τον εθνικισμό και το ρατσισμό που νομιμοποιούν τη γραμμή της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Ειδική πλευρά της κυρίαρχης πολιτικής κυβέρνησης και άρχουσας τάξης είναι οι σεξιστικές επιθέσεις, όπως αναδεικνύεται μετά και τα όσα ήρθαν στο προσκήνιο για τις εγκληματικές σεξιστικές συμπεριφορές επώνυμων αστών και την υπόθεση του βιασμού της 24χρονης στη Θεσσαλονίκη, στην οποία αναφέρεται το σχετικό δελτίο τύπου της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Θεσσαλονίκης. Για άλλη μια φορά αναδεικνύεται ότι η καπιταλιστική βαρβαρότητα που θεωρεί αναλώσιμους τους πάντες στον χώρο εργασίας στηρίζει και στηρίζεται πάνω στην καταπίεση των γυναικών και την έμφυλη βία.

Σε αυτές τις συνθήκες υπάρχει ρεύμα κοινωνικής δυσαρέσκειας που τροφοδοτεί αγώνες σε μια σειρά από κλάδους εργαζομένων, αλλά και στη νεολαία μέσα από τη δράση του φοιτητικού και μαθητικού κινήματος. Οι εργατικοί και λαϊκοί αγώνες είναι ο μόνος δρόμος υπεράσπισης των δικαιωμάτων και ελευθεριών, αλλά και για να μπουν φραγμοί στις αντιλαϊκές επιθέσεις  με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης και συνολικά της πολιτικής του κεφαλαίου. Μόνο μέσα από αυτό το δρόμο μπορεί να υπάρξει διαμόρφωση όρων για πολιτική διέξοδο στην κρίση από την σκοπιά των εργαζομένων, δηλαδή σε κατεύθυνση αντικαπιταλιστικής ανατροπής, επαναστατικής προοπτικής και σοσιαλιστικού ορίζοντα. Είναι καθοριστικής σημασίας η οργάνωση στα πρωτοβάθμια σωματεία, η διαμόρφωση πλαισίου διεκδικήσεων και αιτημάτων στη βάση των εργατικών αναγκών και δικαιωμάτων, η επιλογή μαχητικών μορφών πάλης που ενώνουν, δίνουν αυτοπεποίθηση και οδηγούν σε νίκες.

Για να μπορέσει το εργατικό και λαϊκό κίνημα να προχωρήσει σε αυτό τον δρόμο είναι αναγκαίο να ξεπεράσει σημαντικά εμπόδια. Πρώτα από όλα το ολέθριο της αναμονής και κοινοβουλευτικής εναλλαγής που αφήνει στην άκρη την κοινωνική αντίσταση και προκρίνει την επαναφορά του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, ακόμα και σε συνεργασία με τις παλιές μνημονιακές δυνάμεις. Δεν επιτρέπει την ανάπτυξη κοινωνικών αγώνων η λογική της κοινοβουλευτικής Αριστεράς των ΚΚΕ και ΜΕΡΑ25, που περιορίζει το μαζικό κίνημα σε παράγοντα υποστήριξης της εκλογικής και κοινοβουλευτικής ενίσχυσης. Αυτό αντανακλάται και στη στάση του ΠΑΜΕ που καταψήφισε τις προτάσεις για απεργιακή κινητοποίηση ενάντια στον σκληρό αντιλαϊκό προϋπολογισμό στο τέλος του 2021, αλλά και μέσα στο Γενάρη την αντίστοιχη πρόταση για απεργία ενάντια στην εγκληματική πολιτική της ΝΔ για την πανδημία, τη φτώχεια και τον αυταρχισμό. Παραπέρα σε αδιέξοδο οδηγούν τόσο η αυτοαναφορική λογική που προκρίνει την επιβίωση των πολιτικών οργανώσεων σε βάρος της ενωτικής και μαζικής ανάπτυξης αγώνων ανατροπής, όσο και οι «μονοθεματικές» λογικές που οδηγούν στον αποπροσανατολισμό και την ενσωμάτωση σε σχέδια κοινοβουλευτικής εκταμίευσης.

Η δουλειά στους μαζικούς χώρους των εργαζομένων και τα συνδικάτα, η οργάνωση και πολιτική ενίσχυση των αγώνων είναι η βασική μας προτεραιότητα. Έχουμε μπροστά μας τις κινητοποιήσεις στην εκπαίδευση και την υγεία, όπως τις παραστάσεις διαμαρτυρίας των εκπαιδευτικών σωματείων στις Διευθύνσεις εκπαίδευσης τη Δευτέρα 17/1 στις 2.30μμ, ενώ συγκεντρώσεις της Πέμπτη 20/1 του εκπαιδευτικού κινήματος στο άγαλμα Βενιζέλου στις 12.30μμ και του σωματείου του Ιπποκρατείου στην πύλη του νοσοκομείου επίσης στις 12.30μμ.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ θα συνεχίσει τις εξορμήσεις στην κατεύθυνση του αγώνα για «ψωμί, υγεία, παιδεία, ελευθερία», ενάντια στη φτώχεια και τον αυταρχισμό, για εργατικούς αγώνες ανατροπής.

Για την καλύτερη οργάνωση της παρέμβασης και τη συσπείρωση των αγωνιστών και αγωνιστριών της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ενόψει και της 5ης Συνδιάσκεψης της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το ΚΣ καλεί τις τοπικές και κλαδικές επιτροπές να οργανώσουν το επόμενο διάστημα συνελεύσεις.