• Πέμ, 26/05/2022 - 21:36
Ο "κλιματικός νόμος" καταστρέφει τις ζωές μας και το περιβάλλον. Να αλλάξουμε το σύστημα – όχι το κλίμα!

Ο "κλιματικός νόμος" καταστρέφει τις ζωές μας και το περιβάλλον.

Να αλλάξουμε το σύστημα – όχι το κλίμα!

 

Ο «κλιματικός νόμος» που ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή είναι μία ακόμα επίθεση πάνω στη ζωή της εργατικής τάξης και στο περιβάλλον, προς όφελος του κεφαλαίου, και αποτελεί συνέχεια του περιβαλλοκτόνου νόμου του Χατζηδάκη από το 2020. 

Ο κλιματικός νόμος τα παίρνει από μας και τα δίνει στο κεφάλαιο. Η κυβέρνηση νομοθετεί την "ατομική ευθύνη" για την "προστασία του περιβάλλοντος και την επίτευξη κλιματικών στόχων" καλώντας την εργατική τάξη και το λαό να πληρώσουν για την δήθεν επίτευξη της «κλιματικής ουδετερότητας». 

Δεν υπάρχει καμία αναφορά για την ενίσχυση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς αλλά θα καθιστά υποχρεωτική την κυκλοφορία των πανάκριβων ηλεκτρικών αυτοκινήτων μέχρι το 2030. Η απαγόρευση νέων καυστήρων πετρελαίου από το 2025 θα οδηγήσει στην υποχρεωτική κατανάλωση φυσικού αερίου με το κόστος θέρμανσης να πολλαπλασιάζεται. Τα χωρίς χρηματοδότηση «ουδέτερα κλιματικά» κτίρια στους δήμους θα σημαίνουν αλματώδη αύξηση των δημοτικών τελών. Η υποχρεωτική ασφάλιση των κτιρίων σε περιοχές που προβλέπεται αυξημένος κίνδυνος για πυρκαγιές ή για πλημμύρες θα απαλλάσσει την κυβέρνηση από αντιπλημμυρικά και αντιπυρικά έργα για την προστασία των σπιτιών του κόσμου.

Την ίδια στιγμή, ο πόλεμος και η όξυνση των ανταγωνισμών καθώς και η κερδοσκοπική αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου στο Χρηματιστήριο της Ενέργειας, σπρώχνει τις πολυεθνικές της ενέργειας και τις κυβερνήσεις της Δύσης να ξανασχεδιάσουν τα ρυπογόνα εξορυκτικά τους προγράμματα. 

Έξι μόλις μήνες μετά τη Σύνοδο της Cop26 στη Γλασκώβη και τα παραμύθια περί «πράσινης μετάβασης», οι εξορύξεις υδρογονανθράκων, η καύση λιγνίτη, το υγροποιημένο φυσικό αέριο LNG και η πυρηνική ενέργεια είναι εδώ και καταστρέφουν τον πλανήτη και το κλίμα. 

Οι μόνοι κερδισμένοι είναι οι καπιταλιστές που γι’ αυτούς ο πόλεμος και η βρόμικη εμπλοκή της ελληνικής κυβέρνησης στο πλευρό του ΝΑΤΟ και της ΕΕ είναι ευκαιρία για να αυξήσουν τα κέρδη τους. 

Οι Έλληνες εφοπλιστές ελέγχουν ήδη το 22% του παγκόσμιου στόλου μεταφοράς LNG και συνεχίζουν. Τα αρπαχτικά της ιδιωτικοποιημένης ενέργειας κερδοσκοπούν ασύστολα και επενδύουν, με την στήριξη του Ταμείου Ανάκαμψης και της κυβέρνησης, σε νέες μονάδες ορυκτού αέριου, σε βιομηχανικής κλίμακας ανεμογεννήτριες, φωτοβολταϊκά που καταστρέφουν βουνά, νησιά και πεδιάδες. 

Μπορούμε να τους σταματήσουμε! Δεν θέλουμε εξορύξεις και πόλεμο για τις ΑΟΖ! Τα ορυκτά καύσιμα πρέπει να μείνουν θαμμένα στα βάθη του Ιονίου και της Μεσογείου, δεν είναι «εθνικός πλούτος» για αξιοποίηση. Απαιτούμε  να επανέλθουν στο δημόσιο η ΔΕΗ και όλοι οι κλάδοι της προμήθειας, της διανομής και της μεταφοράς ενέργειας, με προσλήψεις και επενδύσεις σε πραγματικές ΑΠΕ. Διαθέτουμε την τεχνολογία που μπορεί να περιορίσει την ενεργειακή σπατάλη του σημερινού συστήματος και να καλύψει τις ανάγκες μας με σεβασμό στο περιβάλλον και τις τοπικές κοινωνίες, αλλά δεν έχει εφαρμοστεί γιατί κάτι τέτοιο θα ερχόταν σε σύγκρουση με τα κέρδη των καπιταλιστών και των κυβερνήσεων. Για αυτό είναι αναγκαίος ο δημόσιος εργατικός έλεγχος στην ενέργεια, στις συγκοινωνίες, στις κατασκευές κατοικιών, στην οικονομία, παντού. 

Να αλλάξουμε το σύστημα του πολέμου και της καταστροφής –όχι το κλίμα!