• Πέμ, 27/10/2022 - 01:19
ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Ανασυγκρότηση και πρωτοβουλίες για αντικαπιταλιστικό μέτωπο [της Άσπας Μπινιώρη]
▸ Συνελεύσεις, εξορμήσεις και εκδηλώσεις Τοπικών Επιτροπών, προετοιμασία των Θέσεων για τη Συνδιάσκεψη

Σε φάση ανασυγκρότησης, με κέντρο τις συνεδριάσεις των Τοπικών Επιτροπών και την εξώστρεφη πολιτική παρέμβαση, έχει μπει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην πορεία προς την Συνδιάσκεψή της, που θα πραγματοποιηθεί εντός του 2022. Ανοιχτά συντονιστικά των Επιτροπών και συνελεύσεις έχουν γίνει σε Ίλιον, Περιστέρι, Γκύζη-Αμπελόκηπους, στην Ανατολική Αττική, στην Πρέβεζα, την Ηγουμενίτσα και αλλού, ενώ συνέλευση πραγματοποίησε και η Κλαδική Επιτροπή του δημοσίου. Εκδηλώσεις έχουν γίνει στην Παλλήνη (14/10), με θέμα την ενέργεια και στη Λάρισα, με θέμα τον πόλεμο και την ακρίβεια. Σε αρκετές περιοχές προετοιμάζονται συνελεύσεις και εκδηλώσεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ενώ σε φάση επεξεργασίας βρίσκονται οι Θέσεις για τη Συνδιάσκεψη του μετώπου.

Σε μια περίοδο που η νέα φάση της οικονομικής κρίσης, ο πόλεμος, η κλιματική αλλαγή οδηγούν στον παροξυσμό της επισιτιστικής κρίσης και της ενεργειακής φτώχειας, που η πολιτική κρίση στην Ευρώπη και τον αναπτυγμένο κόσμο εντείνεται και εμφανίζεται άλλοτε σαν πλήρης αποξένωση των λαϊκών στρωμάτων από την πολιτική και άλλοτε παίρνει την αποκρουστική μορφή της ακροδεξιάς, τότε και να μην υπήρχε το αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα και μέτωπο έπρεπε να το «εφεύρουμε»!
Η αναγκαιότητα της αντικαπιταλιστικής πάλης και της επαναστατικής προοπτικής αποτελεί την απάντηση στον χωρίς φρένα κατήφορο του καπιταλισμού, που είναι ικανός για κάθε έγκλημα για να φορτώσει την κρίση του στον λαό. Η ίδια η ζωή έχει βάλει στην ημερήσια διάταξη την ανάγκη ανασυγκρότησης, επανοικοδόμησης, επανεξόρμησης της αντικαπιταλιστικής αριστεράς, μιας ανώτερης συσπείρωσης δυνάμεων.

Η ανασυγκρότηση και πλατιά συσπείρωση της αντικαπιταλιστικής αριστεράς μπορεί να γίνει στη βάση ενός προγράμματος πάλης και σύγκρουσης με την κρίση και τις αιτίες που την γεννούν για την υπεράσπιση της ζωής των λαϊκών στρωμάτων, ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τον αντιδραστικό ελληνοτουρκικό ανταγωνισμό, ρήξης/αποδέσμευσης από την ΕΕ και διαγραφής του χρέους, σε τελική ανάλυση ενός αντικαπιταλιστικού προγράμματος με επαναστατική προοπτική, με ρήξη με το κράτος και τους ιμπεριαλιστικούς θεσμούς, με ρητή απόρριψη της λογικής των «αριστερών κυβερνήσεων» και της «φιλολαϊκής διαχείρισης» του καπιταλισμού. Αυτό έχει ήδη τεθεί για συζήτηση σε οργανώσεις και αγωνιστές της αντικαπιταλιστικής αριστεράς από τη συνεδρίαση του Πανελλαδικού Συντονιστικού Οργάνου της ΑΝΤΑΡΣΥΑ το καλοκαίρι, μέσω της πολιτικής πρότασης που απηύθηνε.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ καλείται σήμερα να «μπει μπροστά» και να συμβάλει αποφασιστικά στη συγκρότηση του όλο και πιο αναγκαίου σήμερα αντικαπιταλιστικού μετώπου, να παλέψει για την δημιουργία των ευρύτερων κοινωνικών και πολιτικών προϋποθέσεων γι αυτό: Βαθύτερη προγραμματική συμφωνία, αντικαπιταλιστική πολιτικοποίηση των αγώνων και συνολικά του εργατικού-λαϊκού και νεολαιίστικου κινήματος, ανασυγκρότηση των πολιτικοσυνδικαλιστικών παρεμβάσεων, ανώτερη ταξική σύνθεση της. Να κινηθεί με αφετηρία το πολιτικό κεκτημένο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το οποίο πρέπει να αναπτυχθεί, και όχι να διαχυθεί σε εκλογικές συμμαχίες χωρίς αρχές, σε «πλατιά» ρεφορμιστικά μέτωπα, σε μια συζήτηση χωρίς τις αναγκαίες προγραμματικές αφετηρίες.

Η Συνδιάσκεψη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ επιδιώκουμε να αποτελέσει ένα σημαντικό πολιτικό γεγονός για την αριστερά, μια διαδικασία επανασυγκρότησης του δυναμικού της αντικαπιταλιστικής αριστεράς, πλατιού ανοίγματος με το αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα πάλης, σημαντικό βήμα που θα ανοίξει τον δρόμο για τη συσπείρωση νέων κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων, ρευμάτων και αγωνιστών. Κέντρο επομένως της πορείας προς την Συνδιάσκεψη και μετά απ’ αυτήν επιδιώκουμε να είναι ένα ανοιχτό κάλεσμα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ προς τους αγωνιστές, τα ρεύματα και τις δυνάμεις που θέλουν να παλέψουν ενάντια στον δολοφονικό καπιταλισμό να ενωθούν στο αντικαπιταλιστικό μέτωπο που απαιτεί η εποχή μας. Να χαράξουν από σήμερα κιόλας μια συντεταγμένη πορεία σταθερής πολιτικής συνεργασίας, διαλόγου και κοινής δράσης, που θα οδηγήσει αύριο σε αυτό το αντικαπιταλιστικό μέτωπο.

Δεν επιχειρούμε η πορεία αυτή να περιοριστεί στο τωρινό δυναμικό της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Απευθυνόμαστε στον μαχόμενο κόσμο, είτε είχε συσπειρωθεί στο εγχείρημα είτε όχι, όσο και στην πλατιά ζώνη της μαχόμενης αριστεράς που αναζητά ανατρεπτική πολιτική πρόταση και προοπτική.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΠΡΙΝ, 22-23.10.22