• Παρ, 03/02/2023 - 03:03
ΤΕ ΑΝΤΑΡΣΥΑ : Αντεργατική επέλαση στην Ανατολική Αττική

ΑΝΤΑΡΣΥΑ Ανατολικής Αττικής
Αντεργατική επέλαση στην Ανατολική Αττική

Με διαφορά λίγων μόλις ημερών, σημειώθηκαν δυο σημαντικές επιθέσεις ενάντια  στους εργαζόμενους της περιοχής μας.

Αρχικά, το Κέντρο Υγείας Λαυρίου ανακοίνωσε πως πλέον παύει η 24ωρη λειτουργία, λόγω έλλειψης ιατρικού προσωπικού. Εξυπηρετώντας μια περιοχή που απέχει τουλάχιστον 50 χιλιόμετρα από τα κεντρικά νοσοκομεία της Αθήνας, το ΚΥ Λαυρίου λειτουργεί με 3 μόνιμους γενικούς γιατρούς  και έναν επικουρικό για 60 βάρδιες το μήνα, όταν οι ανάγκες απαιτούν  8-10 γενικούς γιατρούς. Όταν με αυτή τη σύνθεση καλείται το Κ.Υ. Λαυρίου να υποστηρίξει τις εφημερίες της μοναδικής δομής πρωτοβάθμιας περίθαλψης σε ένα μεγάλο τμήμα της νοτιοανατολικής Αττικής, η πρόσφατη ανακοίνωση ήταν σχεδόν αναπόφευκτη.

Εν μέσω νέας έξαρσης της covid-19, της εποχιακής γρίπης και της έλλειψης φαρμάκων, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, αντί να ενισχύσει τις Πρωτοβάθμιες Μονάδες Υγείας της Ανατολικής Αττικής, τις οδηγεί σε καταστάσεις υπολειτουργίας αφού δεν μπορούν να καλύψουν την 24ωρη λειτουργία τους.

Η νέα αυτή υποβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην περιοχή μας είναι αποτέλεσμα της πολιτικής όλων των κυβερνήσεων,  της ΕΕ και των Μνημονίων. Πολιτικές που αντιμετωπίζουν την υγεία του λαού σαν εμπόρευμα για το οποίο ο λαός πρέπει να πληρώνει αδρά αλλιώς θα πεθαίνει. Η ολοκληρωμένη στόχευση με την μη πρόσληψη μόνιμου προσωπικού γιατρών και νοσηλευτών, η ολοένα και μεγαλύτερη υποχρηματοδότηση, η μη επάνδρωση με υλικοτεχνικό εξοπλισμό, προετοίμαζε την σημερινή κατάσταση. Αποτελεί την άλλη πλευρά της επίθεσης στο δικαίωμα στην υγεία του λαού που πρόσφατα αναδείχτηκε και με το νέο νόμο που κατεδαφίζει τη δημόσια πρωτοβάθμια υγεία.

Η υπολειτουργία και υποστελέχωση  των ΚΥ της Ανατολικής  Αττικής  είναι εγκληματική, καθώς μια τεράστια περιοχή  με χιλιάδες κατοίκους, βιομηχανικές ζώνες, λιμάνια και το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας, δεν έχει Δημόσιο Γενικό Νοσοκομείο.

Λίγες μόνος μέρες αργότερα, ανακοινώθηκε πως ο Δήμος Μαρκοπούλου προβαίνει σε απολύσεις δώδεκα υπαλλήλων που εργάζονταν για μήνες στο Δήμο. Εργαζόμενοι που κάλυπταν πάγιες ανάγκες του Δήμου για χρόνια, εργάζονταν με ελαστικές σχέσεις εργασίας και συμβάσεις ορισμένου χρόνου καθώς ο Δήμος εφάρμοζε την προσφιλή τακτική των τελευταίων χρόνων. Το χειρότερο για τους εργαζόμενους είναι πως παρόμοιες επιδείξεις αυταρχισμού θα συνεχίσουν όσο διαιωνίζεται το καθεστώς εργασιακής ομηρίας και ελαστικής απασχόλησης, όχι μόνο στους Δήμους αλλά σε όλο το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Το καθεστώς αυτό είναι άρρηκτα δεμένο με τις πολιτικές που έχουν εφαρμόσει όλες οι κυβερνήσεις τις τελευταίες δεκαετίες σαν συνέπεια των επιλογών της αστικής τάξης για την μεγιστοποίηση της κερδοφορίας τους αλλά και για την υποδούλωση των εργαζόμενων.

 

Ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο. Για αυτούς, οι εργαζόμενοι, η νεολαία, οι άνεργοι, όλος ο "λαός των κάτω" δεν είναι παρά αναλώσιμοι "ανθρώπινοι πόροι". Πρέπει να δουλεύουν όταν και για όσο ο εργοδότης τους χρειάζεται και να πεθαίνουν ήσυχοι στη γωνιά τους όταν αρρωστήσουν. Ακόμη χειρότερα είναι τα πράγματα για τους συνταξιούχους μπροστά σε ένα σύγχρονο Καιάδα με την ιδιωτικοποίηση της υγείας.

 

Η εργασιακή σκλαβιά πρέπει να σταματήσει και δεν μπορεί να το κάνει κανείς άλλος εκτός από εμάς τους ίδιους, με οργάνωση και αγώνα.

Απαιτούμε:

Να συνεχίσει την 24ωρη λειτουργία του το Κέντρο Υγείας Λαυρίου.
Να ενισχυθούν με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού τα Κέντρα Υγείας της Ανατολικής Αττικής σε όλες τις ειδικότητες και να εξασφαλιστεί πλήρης και επαρκής χρηματοδότηση. Να δημιουργηθεί Δημόσιο Γενικό Νοσοκομείο στην Αν. Αττική.
Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν υγεία για όλους – Όχι στην κατεδάφιση του δημόσιου συστήματος υγείας και την ιδιωτικοποίησή του.

Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Τέρμα στην ομηρία των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, κάλυψη όλων των αναγκών με μόνιμο προσωπικό.

Αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας, αξιοπρεπής μισθός για όλους.