• Κυρ, 05/02/2023 - 11:04
Συνελεύσεις ελπίδας, συνδιάσκεψη αποφάσεων [του Νίκου Σακαλή]
Νίκος Σακαλής

Επιτροπές σε όλη την Ελλάδα

Την προηγούμενη Δευτέρα ολοκληρώθηκαν οι συνελεύσεις των τοπικών και κλαδικών επιτροπών της ΑΝΤΑΡΣΥΑ εν όψει της 5ης συνδιάσκεψής της που θα γίνει στις 21-22 Γενάρη στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Συνεδρίασαν πάνω από 70 επιτροπές της ΑΝΤΑΡΣΥΑ σε όλη την Ελλάδα, από τη Θράκη μέχρι την Κρήτη, με τη συμμετοχή να ξεπερνά το 85%. Σε πολλές περιπτώσεις ξεπέρασαν τις προσδοκίες οι αγωνιστές και αγωνίστριες, που ανανέωσαν την εγγραφή τους είτε εγγράφηκαν για πρώτη φορά, δηλώνοντας παρόν στην υπόθεση της αντικαπιταλιστικής αριστεράς και της παρέμβασής της στις νέες συνθήκες.

Ιδιαίτερα μαζική ήταν η συμμετοχή νέων αγωνιστών και αγωνιστριών, από το φοιτητικό κίνημα και τη μαχόμενη εργαζόμενη νεολαία, που πρωτοστάτησε το προηγούμενο διάστημα σε όλες τις μάχες. Στις συνελεύσεις πήραν μέρος εργαζόμενοι και κόσμος των γειτονιών, αγωνιστές της αριστεράς και άνθρωποι που από την αρχή της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στήριξαν το πιο μαζικό και επιτυχημένο μέτωπο της αντικαπιταλιστικής αριστεράς στην Ελλάδα.

Στις συνελεύσεις συζητήθηκαν οι θέσεις που εξέδωσε τον Δεκέμβριο το Πανελλαδικό Συντονιστικό Όργανο (ΠΣΟ) της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αλλά και η πλατφόρμα που κατέθεσε η μειοψηφία εν όψει της διαδικασίας. Η μαζικότητα και ο πλούσιος πολιτικός διάλογος, μέσα σε συντροφικό κλίμα, δείχνουν τις δυνατότητες και στέλνουν ελπιδοφόρα μηνύματα για την επόμενη μέρα. Η συσπείρωση όλου του δυναμικού αποτελεί σημαντική πλευρά για την παρέμβαση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στις μάχες που έρχονται, τόσο εκλογικές, αλλά κυρίως στις πολιτικές μάχες που δίνει το κίνημα στην Ελλάδα απέναντι στην ολομέτωπη επίθεση που διεξάγουν κυβέρνηση-ΕΕ-κεφάλαιο. Το σύνθημα της αντικαπιταλιστικής ανατροπής εμπνέει χιλιάδες αγωνιστές-αγωνίστριες, που με τη δράση τους δυναμώνουν το λαϊκό, εργατικό και νεολαιίστικο κίνημα.

 

Μεγάλη ήταν η συμμετοχή στις συνελεύσεις των Επιτροπών της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Μέσα σε κλίμα ουσιαστικού διαλόγου, οι Θέσεις υπερψηφίστηκαν από το 65%. (φωτογραφία από τη συνέλευση στα Πατήσια)

Η συζήτηση που αναπτύχθηκε στις συνελεύσεις των επιτροπών της ΑΝΤΑΡΣΥΑ χαρακτηρίστηκε από την αγωνία αλλά και την αποφασιστικότητα για την επόμενη μέρα της αντικαπιταλιστικής αριστεράς, ειδικά στην πολύ δύσκολη και κρίσιμη φάση που διανύουμε. Μια περίοδο όμως, που παρουσιάζει και σημαντικές δυνατότητες. Αυτές οι προκλήσεις απασχόλησαν τα μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, που πήραν μέρος στις συνελεύσεις, όπου αναπτύχθηκε πλούσιος και συντροφικός διάλογος. Με κατανόηση, αλλά και πίστη στο γεγονός ότι η συνδιάσκεψη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ αποτελεί ένα σημαντικό σταθμό που θα κρίνει και την επόμενη μέρα.

Με μεγάλη πλειοψηφία οι τοπικές επιτροπές υπερψήφισαν και στήριξαν τις θέσεις που διαμορφώθηκαν κατά πλειοψηφία στο ΠΣΟ, γεγονός που δείχνει ότι με μαζικό τρόπο ο κόσμος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ θεωρεί ότι είναι σωστή κατεύθυνση για βάση συζήτησης στην ίδια τη διαδικασία της συνδιάσκεψης. Στις συνελεύσεις παρουσιάστηκαν, με ισοτιμία, και οι θέσεις που προτείνει ως διαφορετική πλατφόρμα το ΣΕΚ, που μειοψήφησε στο πανελλαδικό όργανο.

Όπως αναδείχθηκε από τη διαδικασία, ο κόσμος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι αποφασισμένος να παρέμβει αποφασιστικά στις μάχες που έρχονται, μέσα σε αυτές και στις βουλευτικές εκλογές. Οι θέσεις κάνουν σημαντικές εκτιμήσεις για την περίοδο, που χαρακτηρίζεται από τη μεγάλη ένταση της επίθεσης στα εργατικά δικαιώματα και την πολεμική απειλή, ειδικά μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία. Με ιδιαίτερη βαρύτητα αναφέρεται η συνολική ανασυγκρότηση του αστικού πολιτικού συστήματος, με το δίπολο ΝΔ εναντίον «προοδευτικών λύσεων» ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, να αποτελεί μοχλό πίεσης για την προώθηση της επίθεσης και τη συνέχεια της μνημονιακής πολιτικής.

Την ίδια στιγμή, σαφείς είναι οι εκτιμήσεις για το ΚΚΕ και το ΜΕΡΑ 25, καθώς και η πεποίθηση ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμία πολιτική και εκλογική συνεργασία με αυτές τις δυνάμεις. Ούτε με τις δυνάμεις της ΛΑΕ, που στοχεύουν σε ευρύτερα αντινεοφιλελεύθερα (και αντιδεξιά) μέτωπα και θέτουν ζήτημα συνεργασίας με το ΜΕΡΑ 25. Η ανεξαρτησία της αντικαπιταλιστικής αριστεράς είναι μια σημαντική κατάκτηση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, που έπαιξε καθοριστικό ρόλο σε κρίσιμες πολιτικές μάχες στη χώρα μας.

Με μεγάλο ενδιαφέρον λοιπόν, αναμένεται η διαδικασία της συνδιάσκεψης που θα πάρει όλες τις καθοριστικές αποφάσεις για την επόμενη μέρα. Είτε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ θα παίξει ρόλο στην ανώτερη συσπείρωση δυνάμεων, οργανώσεων και αγωνιστών, στην κατεύθυνση του αντικαπιταλιστικού μετώπου και του προγράμματός του, είτε θα γίνει κομμάτι ενός συνεχούς που συνομιλεί με το ΜέΡΑ25 και τη ρεφορμιστική αριστερά, την ώρα που αυτό προτείνει ακόμα και προοδευτική κυβέρνηση στο ΣΥΡΙΖΑ. Ο μαχόμενος κόσμος έχει δώσει ήδη την απάντησή του.

Εφημερίδα ΠΡΙΝ, 21-22.1.2023