• Δευ, 15/05/2023 - 22:32
Ρήξη με το σύστημα του κέρδους και της εκμετάλλευσης – Δυνατή αντικαπιταλιστική αριστερά [του Θανάση Διαβολάκη]

Συνέντευξη του Θανάση Διαβολάκη, δημοτικού συμβούλου Πειραιά, υποψήφιου της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην Α΄ Πειραιά: Ρήξη με το σύστημα του κέρδους και της εκμετάλλευσης – Δυνατή αντικαπιταλιστική αριστερά

Οι επικείμενες εκλογές γίνονται μέσα στο αγωνιστικό κλίμα που δημιουργούν οι μεγάλες κινητοποιήσεις του λαού και της νεολαίας που ξέσπασαν μετά το κρατικό κυβερνητικό έγκλημα στα Τέμπη. Εκατομμύρια άνθρωποι σε δύο απανωτές και πολύ μαζικές απεργίες, διαδήλωσαν και απαίτησαν όχι μόνο τη διαλεύκανση του εγκλήματος και τη δικαίωση των αθώων θυμάτων, των δικών μας παιδιών, αλλά και την κρατικοποίηση των σιδηροδρόμων και των άλλων υποδομών που ξεπουλήθηκαν στους επιχειρηματίες καθώς και την πτώση μιας δολοφονικής κυβέρνησης. 

Η οργή που συσσώρευσαν τέσσερα χρόνια σκληρής αντεργατικής πολιτικής, αυταρχισμού και αλαζονείας γύρευε μια αφορμή για να ξεσπάσει κι αυτό φαινόταν καθαρά στις κινητοποιήσεις που ξεσπούσαν η μια μετά την άλλη, το τελευταίο κυρίως εξάμηνο. Η κυβέρνηση της ΝΔ έφτασε στις εκλογές στιγματισμένη πλέον από το λαό ως "κυβέρνηση δολοφόνων". Η Γαλλία πήρε φωτιά από τις εργατικές κινητοποιήσεις, στις ναυαρχίδες της ΕΕ και του ευρωπαϊκού καπιταλισμού οι εργαζόμενοι ξεσηκώνονται με δυναμικές απεργίες, ενώ τράπεζες καταρρέουν. Πόσο πιο αποκαλυπτική εικόνα της αγιάτρευτης κρίσης του καπιταλισμού, που κάνουν ακόμα πιο έντονη οι εργατικοί αγώνες.

Ο λαός στους δρόμους, με τις κινητοποιήσεις και τα αιτήματά του καθόρισε την προεκλογική ατζέντα, φόβισε τις άρχουσες τάξεις και τα κόμματά τους και σφράγισε τις πολιτικές εξελίξεις. Οι αγώνες αυτοί πρέπει να συνεχιστούν και να κλιμακωθούν, μέχρι να κερδίσουμε την επανακρατικοποίηση των δημόσιων αγαθών και υποδομών χωρίς αποζημίωση στους "επενδυτές" και λειτουργία τους με εργατικό έλεγχο. Να διεκδικήσουμε όλα όσα μας πήραν τα τελευταία χρόνια, αυτή πρέπει να είναι η συνέχεια μετά τις εκλογές. Η ελπίδα για τους εργαζόμενους και τη νεολαία βρίσκεται στην κλιμάκωση των αγώνων σε κίνημα ανατροπής. Μέσα από ένα τέτοιο κίνημα που θα συγκρούεται με τις πολιτικές των από πάνω, όποιος κι αν τις εφαρμόζει, μπορούμε εμείς οι εργαζόμενοι να αρθρώσουμε τη δική μας εναλλακτική πρόταση και να την κάνουμε πράξη. 

Για μας, δεν μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα προς το καλύτερο αν δεν αμφισβητήσουμε το δημόσιο χρέος, την ΕΕ και τις πολιτικές της, τις ιδιωτικοποιήσεις, τη ληστεία του εργατικού εισοδήματος, το ΝΑΤΟ και τους πολέμους του, το ρατσισμό. Για να γίνει πράξη το σύνθημα των τελευταίων κινητοποιήσεων "οι ζωές μας είναι πάνω από τα κέρδη τους" πρέπει να έρθουμε σε ρήξη με το σύστημα του κέρδους και της εκμετάλλευσης. Γι’ αυτό χρειάζεται και δυνατή αντικαπιταλιστική αριστερά. Να εκφράζει αυτά τα αιτήματα, να μπαίνει μπροστά και να οργανώνει τους αγώνες για την πραγματοποίησή τους.

Αυτή είναι η πολιτική πρόταση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Καλούμε όλες και όλους τους αγωνιστές και τις αγωνίστριες να την στηρίξουν.

 

(Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Εργατική Αλληλεγγύη)