• Τετ, 17/05/2023 - 18:11
Η προεκλογική ομιλία του σ. Νικόλα Σκούφογλου στη συγκέντρωση της Αθήνας

Σύντροφοι και συντρόφισσες, συναγωνιστές και συναγωνίστριες, φίλες και φίλοι,

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ δεν είναι ένα μικρό κόμμα, όπως είναι τα υπόλοιπα εξωκοινοβουλευτικά κόμματα. Είμαστε το αντικαπιταλιστικό πολιτικό μέτωπο που οι πρωτοπόροι αγωνιστές και αγωνίστριες του κατάφεραν να είναι μπροστά σε όλους τους μικρούς και μεγάλους αγώνες την τελευταία τετραετία, αλλά και όλα τα χρόνια της ύπαρξής μας.

Είμαστε αυτοί που στην πανδημία, απέναντι στη συνθηκολόγηση με τον Μητσοτάκη και τους συστημικούς κρατικούς επιστήμονες, απέναντι στη λογική του “θα λογαριαστούμε μετά” που πρέσβευε η ρεφορμιστική αριστερά, είπαμε ότι θα λογαριαστούμε εδώ και τώρα και καταγγείλαμε τόσο τη δολοφονική διάλυση του ΕΣΥ όσο και τα κατασταλτικού τύπου λοκντάουν, όταν η οικονομία λειτουργούσε κανονικά και τα αφεντικά θησαύριζαν και εμείς έπρεπε να στείλουμε μήνυμα για να πετάξουμε τα σκουπίδια, χωρίς όμως να ξεπέφτουμε σε συνωμοσιολογικές, ακροδεξιές και εύκολες για το σύστημα θεωρίες.

Είμαστε αυτοί που σπάσαμε στην πράξη τις απαγορεύσεις διαδηλώσεων και συγκεντρώσεων που επιχείρησε η κυβέρνηση, ήδη από τις 7 Απρίλη μπροστά στις πύλες των Νοσοκομείων και μετά στις επετείους του Πολυτεχνείου και της δολοφονίας Γρηγορόπουλου.

Είμαστε η πολιτική δύναμη που πρωτοστάτησε στον αντιφασιστικό αγώνα, από τις μαχητικές δράσεις στις γειτονιές μέχρι την πολιτική αγωγή στα δικαστήρια. Ήμασταν αυτοί που ήδη από το φθινόπωρο του 2013 κάναμε πορεία προς τα γραφεία της Χρυσής Αυγής, αλλάζοντας την ατζέντα της αντιπαράθεσης με τη ναζιστική συμμορία, μακριά από τις άοσμες προτάσεις ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι συμβάλαμε καθοριστικά στην καταδίκη της ναζιστικής συμμορίας τον Οκτώβριο του 2020 στα δικαστήρια, αφού είχε καταδικαστεί στη συνείδηση της πλειοψηφίας της εργατικής τάξης, του λαού και της νεολαίας.

Είμαστε αυτοί που, απέναντι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, δε διαλέγουμε στρατόπεδο δολοφόνων, αλλά καταγγέλουμε απερίφραστα τον πόλεμο και παλεύουμε ενάντια στην εμπλοκή της χώρας μας με πολεμικό και έμψυχο υλικό.

Αυτοί που μιλάμε ανοιχτά ενάντια στον κρατικό ρατσισμό, λέμε να πέσει ο φράχτης στον Έβρο και να σταματήσουν οι παράνομες δολοφονικές επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο και λέμε ανοιχτά ότι οι μετανάστες και οι μετανάστριες, οι συνάδελφοι και οι γειτόνισσές μας, όχι μόνο χωράνε, αλλά είναι πλούτος για την κοινωνία.

Είμαστε αυτοί που στον ελληνοτουρκικό ανταγωνισμό και τον κίνδυνο θερμού επεισοδίου, λέμε καθαρά ότι δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε με τις εργατικές τάξεις των χωρών της περιοχής και όλου του κόσμου, και δεν έχουμε τίποτα κοινό με τα αφεντικά, την κυβέρνηση, το κράτος και τις επιδιώξεις τους.

Είμαστε αυτοί που, ενάντια στον κρατικό εθνικισμό, μιλάμε για τους ανθρώπους που είναι Έλληνες πολίτες χωρίς ελληνική εθνική συνείδηση και υπερασπιζόμαστε τα πλήρη μειονοτικά γλωσσικά, πολιτικά, εθνικά και πολιτιστικά δικαιώματά τους.

Είμαστε αυτοί που στις πανεπιστημιακές σχολές, μαζί με άλλες δυνάμεις, ήταν η κινητήριος δύναμη για να στείλουμε στα σκουπίδια της ιστορίας τον νόμο Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη για την Πανεπιστημιακή Αστυνομία, μακριά από λογικές ανάθεσης και διαπραγματεύσεων που πρέσβευε το ΚΚΕ και η ΛΑΕ.

Είμαστε η πολιτική δύναμη που πρωτοστάτησε ώστε η λαϊκή οργή για το έγκλημα στα Τέμπη, η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, να συνδεθεί με τους ανοιχτούς αγώνες, τον αγώνα των καλλιτεχνών με τα κατειλημμένα θέατρα, τη φεμινιστική απεργία για την παγκόσμια ημέρα της εργαζόμενης γυναίκας στις 8 Μάρτη, την οργή για την ακρίβεια και τον πληθωρισμό που εξανεμίζουν το εργατικό εισόδημα. Έτσι δημιουργήθηκε ένα απεργιακό ποτάμι στις 8 και στις 16 Μάρτη που άλλαξε άρδην το προεκλογικό σκηνικό και σάρωσε το κακοπαιγμένο κοινοβουλευτικό θέατρο που έπαιζαν τα αστικά κόμματα και τα κόμματα της κοινοβουλευτικής αριστεράς.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ ήταν η πολιτική δύναμη που πρότεινε την κλιμάκωση με γενική απεργία και τον Απρίλη, σε αντίθεση με δυνάμεις όπως το ΠΑΜΕ που παρέπεμψε τον αγώνα στις ελληνικές καλένδες και εξασφάλισε ότι οι εκλογές θα γίνουν σε συνθήκες ομαλότητας.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ όμως δεν είναι μια δύναμη μόνο για τους κοινωνικούς αγώνες, αλλά συγκροτεί ένα πολύ συγκεκριμένο αντικαπιταλιστικό, στρατηγικό, πολιτικό πρόγραμμα.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ επενδύει στην ανάπτυξη των αγώνων και της ταξικής συνείδησης ως τον μόνο δρόμο για τη διέξοδο από τη συνεχή κρίση που ζούμε, που δεν είναι άλλη από τη μετωπική σύγκρουση με το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα.

Γι’αυτό η πρόταση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ έχει ένα εντελώς διαφορετικό κοινωνικό περιεχόμενο. Μακριά από λογικής ανάθεσης και κάθε λογής σωτήρων, εμείς λέμε ότι είναι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες που παράγουν τον πλούτο, που με τη συσσωρευμένη εμπειρία τους από τα χρόνια των αγώνων, την ταξική τους συνείδηση και οργάνωση, θα επιβάλουν το αναγκαίο, μεταβατικό πρόγραμμα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και θα ανοίξουν τον δρόμο για τη δική τους εξουσία, που θα λειτουργεί με γνώμονα τις εργατικές ανάγκες και τα δικαιώματα και όχι τα κέρδη των κεφαλαιοκρατών.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ λοιπόν πρεσβεύει κάτι εντελώς διαφορετικό και από τα αστικά κόμματα και από τα ρεφορμιστικά αριστερά κόμματα διαμαρτυρίας. Λέμε ξεκάθαρα ότι δεν θα γίνουμε ούτε συμπλήρωμα σε μια δήθεν αριστερή/προοδευτική κυβέρνηση, ούτε το αιώνιο κόμμα διαμαρτυρίας που διεκδικεί απλώς μια ψήφο αξιοπρέπειας, όπως κάνει το ΚΚΕ, ούτε απλώς μια πιο αριστερή φωνή στη Βουλή, που όμως σέβεται απόλυτα τους κανόνες του καπιταλιστικού παιχνιδιού, όπως κάνει το ΜέΡΑ25.

Γι’αυτό εμείς λέμε ότι για όλους και όλες εκείνες που βρεθήκαμε όλα αυτά τα χρόνια πλάι-πλάι, τους εργαζόμενους, τη νεολαία, τις γυναίκες, τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα, τους άνεργους, τους φτωχούς αγρότες δεν αξίζει μια ψήφος με κριτήρια διαφορετικά από αυτό που πιστεύουν. Δεν αξίζει μια ψήφος στο μικρότερο κακό, να βγει ο ΣΥΡΙΖΑ για να φύγει ο Μητσοτάκης, γιατί το μεγαλύτερο κακό είναι να ψηφίζουμε εκβιαστικά. Δεν αξίζει μια ψήφος σε ένα κόμμα που στην ουσία λέει ότι δεν αλλάζει τίποτα, αλλά ψηφίστε με για να σώσετε την ψυχή και την αξιοπρέπειά σας. Δεν αξίζει μια ψήφος εγκλωβισμού στην ενίσχυση απλώς μιας πιο προοδευτικής φωνής στη Βουλή, που στην καλύτερη περίπτωση κεφαλαιοποιεί πολιτικά αγώνες στους οποίους δεν παίζει κανέναν ιδιαίτερο ρόλο.

Γι’αυτό εμείς λέμε ότι για όλους και όλες αυτές η ψήφος στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι η πιο συνεπής και χρήσιμη ψήφος για να αγωνιστούμε όχι μόνο ενάντια στην επόμενη κυβέρνηση, όποια κι αν είναι αυτή, δεξιά, αριστερή, αυτοδύναμη, συνεργασίας, συντηρητική, αλλαγής, αλλά για την οικοδόμηση του πολιτικού ρεύματος που θα αντιπαρατεθεί συνολικά με το καπιταλιστικό σύστημα που γεννάει μόνο φτώχια, ρατσισμό, καταπίεση, περιβαλλοντική καταστροφή και πολέμους.

Ψηφίζουμε όπως αγωνιζόμαστε και ζούμε

Στον δρόμο και στην κάλπη κάνουμε ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Ο Νικόλας Σκούφογλου είναι γιατρός, επαναπροσληφθείς μετά από πολιτική δίωξη από τον Ευαγγελισμό, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της ΟΚΔΕ-Σπάρτακος, υποψ. Επικρατείας