• Κυρ, 21/05/2023 - 10:34
Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ μιλάει για σύγκρουση και το εννοεί! [της Δέσποινας Κουτσούμπα]

«Το διακύβευμα των εκλογών δεν είναι ποιος απ’ τους δυο θα εκλεγεί για να εφαρμόσει την ίδια πολιτική. Είναι πώς θα μπορέσει να βγει ο λαός στο προσκήνιο, να ραγίσει τη βιτρίνα του δικομματισμού και να τους βγάλει πιο αδύναμους από αυτήν την κάλπη!». Αυτό τονίζει στο Πριν η Δέσποινα Κουτσούμπα, πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων. «Είναι εξοργιστικό ότι αυτές οι εκλογές ονομάζονται “εκλογές της απλής αναλογικής”, ενώ μόνο απλή αναλογική δεν είναι αυτό που νομοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ», τονίζει, καλώντας τους ψηφοφόρους να μην ενδώσουν  στους εκβιασμούς:«Να ψηφίζει κάποιος διαφορετικά στην κάλπη από αυτό που πραγματικά πρεσβεύει είναι υποχώρηση σε έναν αντιδημοκρατικό εκβιασμό!»

Συνέντευξη στη Δήμητρα Παπανικολάου

 Λίγο πριν τις εκλογές, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ οξύνουν την μεταξύ τους αντιπαράθεση. Είναι όντως αυτό το ντέρμπι των εκλογών;

Πάντοτε τα κόμματα του δικομματισμού βάζουν ως κυρίαρχο ζήτημα το ποιος θα βγει πρώτος και με ποιες συμμαχίες θα μπορέσει να κυβερνήσει. Είναι όμως αυτό που πραγματικά αφορά τον πολύ κόσμο; Ακούσαμε ένα ντιμπέιτ πολιτικών αρχηγών και ζούμε μια προεκλογική περίοδο όπου οι πραγματικές ανάγκες του εργαζόμενου λαού και της νεολαίας δεν εμφανίζονται πουθενά! Δεν υπάρχουν καν στο δημόσιο διάλογο! Ντέρμπι είναι δύο ομάδες που παίζουν μεταξύ τους για το πρωτάθλημα, όχι να παίζουν μπάλα στις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων, όπως κάνουν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. Το διακύβευμα των εκλογών δεν είναι ποιος απ’ τους δυο θα εκλεγεί για να εφαρμόσει την ίδια πολιτική. Είναι πώς θα μπορέσει να βγει ο λαός στο προσκήνιο, να ραγίσει τη βιτρίνα του δικομματισμού και να τους βγάλει πιο αδύναμους απ’ την κάλπη!

Αρκετοί θέλουν να φύγει η κυβέρνηση Μητσοτάκη και γι’ αυτό στρέφονται προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Τι τους λέτε;

Να κοιτάξουν πίσω στο 2019, για να θυμηθούν πώς ο Μητσοτάκης, αυτή η μορφή άκρατου νεοφιλελευθερισμού σε συσκευασία οικογενειακής επιχείρησης, κατάφερε να φαντάζει επιλογή για πολύ κόσμο: ήταν η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που οδήγησε σε αυτό. Να κοιτάξουν και πιο πίσω, στο 2015, για να θυμηθούν ότι πολύς κόσμος, ακόμα και παραδοσιακοί ψηφοφόροι της ΝΔ, στήριξε ΣΥΡΙΖΑ πιστεύοντας τις υποσχέσεις του για μια φιλολαϊκή πολιτική. Το αποτέλεσμα ήταν η διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να δυσφημήσει την ίδια την έννοια της Αριστεράς. Όσοι πηγαίνουν στην κάλπη με τη λογική απλώς της εναλλαγής αστικών διαχειριστών, κάθε κυβέρνηση που έρχεται είναι χειρότερη από την αμέσως προηγούμενη.

Όταν μπαίνει κανείς σε ένα τέτοιο εκβιαστικό δίλημμα, και ψηφίζει ένα κυβερνητικό κόμμα για να φύγει ένα άλλο, στην πραγματικότητα πάντοτε απογοητεύεται και ζει τη μέρα της μαρμότας. Κάποτε ψήφιζαν το ΠΑΣΟΚ για να φύγει ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και τελικά συνέβαλαν στο φαγοπότι εκατομμυρίων, από τα σκάνδαλα του χρηματιστηρίου μέχρι των εξοπλιστικών. Ο Τσίπρας σήμερα δεν υπόσχεται απολύτως τίποτα, παρά μόνο ότι είναι λιγότερο χείριστος από τον Μητσοτάκη. Η λογική των μειωμένων –ή καθόλου- προσδοκιών, ποτέ δεν βοήθησε κανέναν να βελτιώσει τη ζωή του!

Αν και αναγνωρίζεται ο ρόλος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στους αγώνες, κάποιοι λένε πως τα κριτήρια ψήφου αφορούν το κοινοβούλιο. Πώς απαντάτε;

Είναι εξοργιστικό ότι αυτές οι εκλογές ονομάζονται «εκλογές της απλής αναλογικής», ενώ μόνο απλή αναλογική δεν είναι αυτό που νομοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Αν δεν υπήρχε το όριο του 3%, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ θα ήταν στη Βουλή. Αυτό θα είναι το δημοκρατικό. Ο εκλογικός νόμος είναι αντιδημοκρατικός και εκβιάζει τους ψηφοφόρους. Το πραγματικό διακύβευμα των εκλογών είναι αν στις κάλπες θα εκφραστεί το ρεύμα που δεν υποτάσσεται και σκέφτεται ότι για να ζήσουμε αλλιώς πρέπει να αλλάξουμε πολιτική και όχι διαχειριστή της· και αν η αντισυστημική οργή θα πάρει πολιτικά ανατρεπτικά χαρακτηριστικά. Αυτά θέλουμε να εκφράσουμε ως ΑΝΤΑΡΣΥΑ, εντός και εκτός Βουλής! Να ψηφίζει κάποιος διαφορετικά στην κάλπη από αυτό που πραγματικά πρεσβεύει είναι υποχώρηση σε έναν αντιδημοκρατικό εκβιασμό στον οποίο κανένας και καμία δεν πρέπει να ενδώσει!

Υπάρχουν πολλά αριστερά ψηφοδέλτια, το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25 μάλιστα είναι κοινοβουλευτικές δυνάμεις. Τι διαφορετικό φέρνει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ;

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι η μόνη δύναμη της αριστεράς και του κινήματος η οποία όταν μιλάει για σύγκρουση, την εννοεί πραγματικά και όχι συμβολικά! Κι αυτό φαίνεται κάθε μέρα. Οι διαφορές αποτυπώνονται στις θέσεις των κομμάτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ΚΚΕ, στο δίλημμα που τέθηκε στο κίνημα που ξέσπασε μετά τα Τέμπη, αντί να βάλει μπροστά το αίτημα «όχι στις ιδιωτικοποιήσεις, να τα πάρουμε όλα πίσω» – κάτι που μπορούσε να ενοποιήσει τους εργαζόμενους στον ΟΣΕ, τους συγγενείς των θυμάτων και όλη την κοινωνία, από τα πανεπιστήμια μέχρι τα μουσεία και τα νοσοκομεία, που πραγματικά καταστρέφονται από την ίδια πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων- προτίμησε μια θέση που έλεγε «είτε δημόσιο είτε ιδιωτικό, το ίδιο είναι στον καπιταλισμό».

Το ΜέΡΑ25 προτείνει μια σοσιαλδημοκρατική διαχείριση, η οποία μπορεί να χαϊδεύει τα αυτιά των ανθρώπων, γιατί τους φαίνεται σαν μια εκδοχή καλύτερης ζωής, όμως ξέρουμε πολύ καλά ότι ο καπιταλισμός δεν είναι στη φάση που ικανοποιεί τέτοιου είδους αιτήματα. Το ζήσαμε και το 2015. Πρόκειται απλώς για ένα νοσταλγικό vintage όραμα – μη πραγματοποιήσιμο σε συνθήκες διεθνούς καπιταλιστικής κρίσης.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι εκείνη η δύναμη που μιλάει ξεκάθαρα για τον καπιταλισμό, για την αντικαπιταλιστική ανατροπή. Ζει και αναπνέει μέσα στο κίνημα, μαθαίνει από αυτό, δίνει όλες της τις δυνάμεις για την ανατροπή του συστήματος, χωρίς παραγοντισμούς ή ηγετίσκους που θέλουν να ποδηγετήσουν το κίνημα. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ δεν «προτείνει κάτι στον λαό», η ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι κομμάτι του εργαζόμενου λαού, της νεολαίας, των συνταξιούχων, των φτωχών, των καταπιεζόμενων, των γυναικών, των ΛΟΑΤΚΙ+, των μεταναστών, όσων παλεύουν ενάντια στην κλιματική αλλαγή, για ένα καλύτερο αύριο.

Λέτε πως η ενίσχυση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ θα είναι δύναμη για όλη την εκτός των τειχών Αριστερά. Πώς το εννοείτε;

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, από τη συγκρότησή της μέχρι σήμερα, ήταν και παραμένει ένα μέτωπο δυνάμεων της ριζοσπαστικής και αντικαπιταλιστικής αριστεράς και της μαχόμενης οικολογίας. Δίνουμε την μάχη αυτών των εκλογών εξ ονόματος όλης αυτής της αριστεράς, που περιλαμβάνει πολύ περισσότερο κόσμο από τις οργανώσεις και τα μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Δίνουμε τη μάχη για εκείνους που παλεύουν καθημερινά στους χώρους δουλειάς, στους χώρους νεολαίας, που νίκησαν την κυβέρνηση στο μέτωπο της πανεπιστημιακής αστυνομίας, αυτούς που παλεύουν για ελεύθερα βουνά και ανοιχτές παραλίες, που παλεύουν για μισθούς, συντάξεις, δικαιώματα, δημόσια αγαθά, πολιτισμό για όλους, αυτούς που παλεύουν ενάντια σε κάθε μορφής καταπίεση, που παλεύουν στο πλάι των μεταναστών και των προσφύγων, ενάντια στον φασισμό. Δίνουμε τη μάχη από κοινού, αλλά και στο όνομα όλων αυτών των αγωνιστών και αγωνιστριών, με τους οποίους έχουμε συμπορευτεί σε κάθε μικρό και μεγάλο αγώνα. Η ενίσχυση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ δεν είναι ενίσχυση σε μια σεχταριστική λογική κομματικής οικοδόμησης, αλλά σε ένα ανοιχτό μετωπικό στοίχημα που θέλει και προσπαθεί να αγκαλιάσει όλο τον μαχόμενο κόσμο. Ενίσχυση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ σημαίνει ενίσχυση εκείνου του πολιτικού ρεύματος μέσα στην αριστερά που αναφέρεται στην αντικαπιταλιστική ανατροπή και κάνει πράξη την κινηματική σύγκρουση!

Δημοσιεύθηκε στο Πριν, 20/5/2023