• Σάβ, 03/06/2023 - 11:09
Μπορούμε να τους σταματήσουμε με τους αγώνες μας [του Θανάση Διαβολάκη]

Μπορούμε να τους σταματήσουμε με τους αγώνες μας 

Γιατί πάμε σε δεύτερες εκλογές μέσα σε ένα μήνα και ο Μητσοτάκης απειλεί και με τρίτες αν δεν κατακτήσει την ισχυρή πλειοψηφία που θέλει; Γιατί, αφού όπως ισχυρίζονται το αποτέλεσμα της 21ης Μάη κατέδειξε την κυριαρχία της ΝΔ στο πολιτικό σκηνικό; 

Στην πραγματικότητα το σύστημα της εξουσίας του κεφαλαίου γνωρίζει πόσο εύθραυστο είναι αυτό το εκλογικό αποτέλεσμα και φοβάται νέες εκρήξεις της λαϊκής οργής, ανάλογες με αυτές που ακολούθησαν το έγκλημα των Τεμπών. Φοβάται τις αντιστάσεις των εργαζόμενων αφού ξέρει καλά πόσο βάρβαρη θα είναι η πολιτική που θα εφαρμόσει η νέα κυβέρνηση, η κρίση του συστήματος παγκόσμια και στη χώρα μας είναι τέτοια που τα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα είναι μονόδρομος. Ήδη η Ευρωπαϊκή Ένωση απαιτεί τέλος στη χαλάρωση και στις όποιες "παροχές" και επιστροφή σε πλεονασματικούς προϋπολογισμούς, ουσιαστικά σε ένα νέο μνημόνιο. Αυτό σημαίνει ιδιωτικοποιήσεις σε ότι απέμεινε (πχ νερό), πετσόκομμα κοινωνικών δαπανών και δικαιωμάτων, άγρια λιτότητα, αυταρχισμός. Γι' αυτό χρειάζονται πολύ ισχυρή κοινοβουλευτικά κυβέρνηση, αλλά και μια ανίσχυρη πολιτικά αντιπολίτευση που θα έχει στρίψει τόσο δεξιά, ώστε να μην μπορεί να διατυπώσει καμιά πειστική εναλλακτική πρόταση. 

Μπορούμε να σταματήσουμε αυτή την εφιαλτική προοπτική; Εμείς απαντάμε ότι ναι μπορούμε, με τους αγώνες μας. Αυτούς που και στην προηγούμενη τετραετία έφεραν στο προσκήνιο τις διεκδικήσεις των εργαζόμενων και της νεολαίας, που δυσκόλεψαν την εφαρμογή της πολιτικής της κυβέρνησης ή ακύρωσαν στην πράξη τους νόμους της ή σε κάποιες περιπτώσεις την ανάγκασαν σε υποχώρηση. Με δυνατό κίνημα μπορούμε να επιβεβαιώσουμε τους φόβους τους, να γίνουμε εμείς η πραγματική αντιπολίτευση, η αντιπολίτευση των δρόμων. Το δυνάμωμα της αντικαπιταλιστικής αριστεράς είναι βασική προϋπόθεση για ένα τέτοιο κίνημα. Αγωνιστές και αγωνίστριες, φίλοι και εχθροί αναγνωρίζουν την αποφασιστική συμβολή της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στους εργατικούς και νεολαιίστικους αγώνες αλλά και στη σύνδεση των αγώνων με την προοπτική της αντικαπιταλιστικής ανατροπής. Γι' αυτό ζητάμε την ενίσχυσή της και σε αυτές τις εκλογές. Βάζουμε φραγμό στη Νέα Δημοκρατία και τους συνενόχους της. Δυναμώνουμε τους αγώνες μας. Ψηφίζουμε ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Θανάσης Διαβολάκης, Δημοτικός σύμβουλος Πειραιά

Δημοσιεύθηκε στην Εργατική Αλληλεγγύη, Νο1574