• Σάβ, 03/06/2023 - 11:20
Τώρα, πιο αποφασιστικά ανεξάρτητη αντικαπιταλιστική αριστερά [του Μάνου Σκούφογλου]

Οι εκλογές του Μάη αποτέλεσαν ένα στιγμιότυπο πολιτικής αντίδρασης. Η μεγάλη νίκη της δεξιάς υπήρξε το αποτέλεσμα της κατάρρευσης της στρατηγικής (και του ίδιου) του ΣΥΡΙΖΑ, της στρατηγικής που επικράτησε στο τεράστιο κίνημα των πρώτων μνημονιακών χρόνων και το οδήγησε στην αποτυχία. Η νέα άνοδος των κινημάτων δεν μπόρεσε (ακόμα) να αποτυπωθεί στην εκλογική σκηνή, εξαιτίας και των ρεφορμιστικών ηγεσιών (περιλαμβανομένου του ΚΚΕ) που επέλεξαν να κλείσουν τον αγώνα των Τεμπών τον Απρίλη για να αφοσιωθούν στις εκλογές.

Είναι κατανοητή η απογοήτευση και ο αποτροπιασμός αρκετών αγωνιστών και αγωνιστριών για το αποτέλεσμα της κάλπης. Όμως δεν είναι ώρα ούτε για θρήνο, ούτε για πεσιμισμό. Η ΝΔ φαίνεται ισχυρή, αλλά το πολιτικό σύστημα των καπιταλιστών δεν μπορεί να ελπίζει σε σταθερότητα για πολύ. Η ανανεωμένη κρίση του καπιταλισμού και η σύσφιξη του Συμφώνου Σταθερότητας προοικονομούν ένα πράγμα: λιτότητα. Η άνοδος των αγώνων είναι μια πραγματικότητα που δεν μπορεί να καταργήσει η κάλπη. Έρχονται νέες κοινωνικές συγκρούσεις και νέες ανακατατάξεις.

Σε αυτό το περιβάλλον, η εργατική τάξη και τα καταπιεσμένα στρώματα χρειάζονται κάτι διαφορετικό, όχι μόνο από τη σοσιαλδημοκρατία του ΣΥΡΙΖΑ ή του ΠΑΣΟΚ, αλλά και από τον γραφειοκρατικό συντηρητισμό του ΚΚΕ, την προγραμματική σύγχυση του ΜέΡΑ25 και τον τοξικό εθνικισμό της Πλεύσης Ελευθερίας. Χρειάζονται μια ισχυρή, ανεξάρτητη αντικαπιταλιστική αριστερά, και το καλύτερο όχημα που είχε ποτέ αυτή η αριστερά είναι η ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Με συναίσθηση του μεγέθους και των λαθών της, και χωρίς διάθεση αυτοαναφορικών πανηγυρισμών για την άνοδό της στις εκλογές, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ έχει αποδείξει ότι ο χώρος αυτός ήρθε για να μείνει.

Μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ κατέρρευσε και η λογική της χρήσιμης ψήφου. Τα πραγματιστικά κριτήρια και οι εκβιαστικές επιλογές δεν έφεραν τίποτα καλό. Να μην τα ανακυκλώσουμε, για να μειωθεί λίγο κάποια διαφορά ή για να μπει κάποιος άχρωμος ρεφορμιστής στη Βουλή. Να στηρίξουμε αυτό στο οποίο θα μπορούμε να στηριχθούμε στους σκληρούς – αλλά ελπιδοφόρους - αγώνες του αύριο: ΑΝΤΑΡΣΥΑ στις εκλογές του Ιούνη, πιο μαχητικά από ποτέ.

Μάνος Σκούφογλου, μέλος της ΚΣΕ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και της ΚΕ της ΟΚΔΕ-Σπάρτακος

Δημοσιεύθηκε στην Εργατική Αλληλεγγύη, Νο1574