• Τετ, 14/06/2023 - 23:45
Με δυνατή ΑΝΤΑΡΣΥΑ να σώσουμε το ΕΣΥ! [των Χ.Αργύρη-Ζ.Λυσικάτου]

Αργύρης Χρήστος*, Ζανέτα Λυσικάτου**

Η οργή είναι γενικευμένη μετά τους πρόσφατους θανάτους λόγω έλλειψης ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ. Και ο Μητσοτάκης έχει το θράσος να επισκέπτεται το νοσοκομείο Άγιος Σάββας στο οποίο η αναμονή για οποιαδήποτε εξέταση ή θεραπεία έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Πήρε την απάντηση που του ταίριαζε από τους εργαζόμενους με τις ντουντούκες που είχαν στο πλευρό τους και τους ασθενείς.

Τα θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα αυξάνονται συνεχώς, πας στη δουλειά και δεν ξέρεις αν θα επιστρέψεις όχι μόνο στη Ζώνη του Περάματος αλλά και στα δημόσια νοσοκομεία.

Άκρως επικίνδυνη εργασία για τους ίδιους, το λοιπό προσωπικό και τους ασθενείς καταγγέλλουν οι τεχνικοί του νοσοκομείου Ευαγγελισμός καθώς όχι μόνο δεν λειτουργεί το σύστημα πυρανίχνευσης, αλλά το μειωμένο προσωπικό (με ιδιώτη εργοδότη που τους γυροφέρνει σε διαφορετικά εργασιακά περιβάλλοντα) καλείται να καλύψει αλλότρια καθήκοντα σε συνθήκες υπερεργασίας και σε καθεστώς να μετατραπούν στους επόμενους σταθμάρχες των Τεμπών κατηγορώντας τους ίδιους για οποιαδήποτε συστημική ανεπάρκεια. Κι αυτό ισχύει για όλο το προσωπικό αναλογικά κι ανεξαιρέτως.

Η τρομακτική υποβάθμιση του ΕΣΥ συμβαίνει την ίδια στιγμή που δίνονται δισ. για πολεμικούς εξοπλισμούς, αυξάνεται ο ΦΠΑ και πλουτίζουν όλα τα αρπακτικά της αγοράς, μαζί με τους παππάδες του Αγίου Όρους.

Απεργούμε στις 14 Ιούνη και θα κλιμακώσουμε τους αγώνες μας για να κρατικοποιηθεί το Ελπίδα και να είναι δημόσια και δωρεάν η πρόσβαση στη θεραπεία του παιδικού καρκίνου, για μαζικές προσλήψεις κι ενίσχυση- διάσωση του ΕΣΥ, κρατικοποιήσεις χωρίς αποζημίωση των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων, για να ξηλωθούν οι εργολάβοι κι οποιαδήποτε προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της υγείας.

Οι εργαζόμενες, -οι και οι ασθενείς δεν καταγγέλλουμε απλώς τα ασύστολα ψέματα των Διοικητών φερέφωνων της ΝΔ ότι δεν υπάρχουν ράντζα, ελλείψεις κλπ. στα νοσοκομεία μας, οργανώνουμε τις δικές μας επιτροπές που θα ξηλώσουν αυτές τις Διοικήσεις και θα λειτουργήσουμε την υγεία όπως μόνο εμείς μπορούμε να τη λειτουργήσουμε προς το συμφέρον όλων- εκτός των πλούσιων αρπακτικών.


*Γιατρός, μέλος ΔΣ Συλλόγου Γεννηματά, Γ.Σ. ΑΔΕΔΥ υποψήφιος με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο Β3 Νότιο Τομέα Αθήνας

**Γιατρός, μέλος, Γ.Σ ΠΟΕΔΗΝ, υποψήφια με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην Α' Αθήνας

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών