• Τρί, 11/07/2023 - 08:31
Κυβέρνηση καθολικής επίθεσης στους εργαζόμενους [του Γιώργου Κρεασίδη]
Γιώργος Κρεασίδης

▸ Ετοιμάζονται 120 «μεταρρυθμίσεις», 79 «ορόσημα» και 959 «επιχειρησιακές δράσεις», με τους εργοδότες να χειροκροτούν

Με βιασύνη, αλλά και με προσεκτική ρητορική, που στοχεύει στην αποφυγή κλίματος σύγκρουσης, ξεκινά τη δεύτερη τετραετία της η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Όπως είναι αναμενόμενο, θα ανοίξει τα χαρτιά της για την πολιτική που θα εφαρμόσει στη συζήτηση που θα ξεκινήσει την Πέμπτη στη βουλή για τις προγραμματικές δηλώσεις και θα ολοκληρωθεί με την αναμενόμενη ψήφο εμπιστοσύνης το επόμενο Σάββατο.Ωστόσο, μέσα από δηλώσεις, ομιλίες στις παραλαβές των υπουργείων, δημοσιεύματα και διαρροές για τα νομοσχέδια, αρχίζει να ξεκαθαρίζει το τοπίο. 

 

Στη ΝΔ δεν φαίνεται να έχουν την αυταπάτη ότι το εκλογικό αποτέλεσμα ταυτίζεται με μια κοινωνική συσπείρωση γύρω από το πρόγραμμά της. εξάλλου, αυτό ήταν πολύ πιο ασαφές από το αντίστοιχο του 2019, καθώς στήθηκε κυρίως στην ιδέα της σταθερότητας και σε μια διαβεβαίωση ότι τουλάχιστον τα πράγματα δεν θα χειροτερέψουν — στηριγμένη σε μια διάχυτη ανασφάλεια στην κοινωνία.

Οι μέχρι τώρα δηλώσεις γύρω από τα όσα ετοιμάζει η κυβέρνηση μιμούνται μια σοσιαλδημοκρατική φρασεολογία, σε συνδυασμό βέβαια με στοιχεία εθνικισμού, αντιπροσφυγικής πολιτικής και νεοσυντηρητισμού, όπως αυτά περί οικογένειας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο νέος υπουργός Παιδείας Κ. Πιερρακάκης, στην ομιλία του στην τελετή παράδοσης του υπουργείου, απέφυγε να αναφερθεί στα ανοιχτά μέτωπα που θα αντιμετωπίσει άμεσα, όπως η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, και προτίμησε να εντυπωσιάσει με υποσχέσεις για την ψηφιοποίηση του υπουργείου και τον νεωτερισμό της δια βίου εκπαίδευσης, που θα μας επιτρέψει να αλλάζουμε καριέρες συχνά στη ζωή μας, όπως υπόσχεται η Ευρω-
παϊκή Ένωση εδώ και 30 χρόνια. 

Στις ανακοινώσεις τους οι εργοδοτικοί φορείς, ο ΣΕΒ, η Κεντρική Επιτροπή Επιμελητηρίων, ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών, τα Εμπορικά-Βιομηχανικά Επιμελητήρια Αθήνας και Πειραιά, μαζί με την ικανοποίησή τους για την επανεκλογή της ΝΔ, θέτουν και ένα σαφές πλαίσιο προτεραιοτήτων. Στις πανομοιότυπες σαν δελτία ειδήσεων ανακοινώσεις τους, οι απαιτήσεις της εργοδοσίας βαφτίζονται «άμεσες μεταρρυθμίσεις». Σε αυτές περιλαμβάνεται η διανομή του ΕΣΠΑ και των πόρων του λεγόμενου «πακέτου ανάκαμψης» για την ψηφιοποίηση, τη δήθεν «πράσινη» οικονομία, αλλά και τις ιδιωτικοποιήσεις. Ακολουθούν η μεγαλύτερη μείωση της φορολογίας του κεφαλαίου και των ασφαλιστικών εισφορών, άρση «γραφειοκρατικών» εμποδίων στην αγορά, δηλαδή στην επιχειρηματική ασυδοσία. Όλα αυτά, συνοδευόμενα από το κλασικό προπαγανδιστικό μοτίβο ότι η ανάπτυξη της κερδοφορίας του κεφαλαίου θα φέρει δουλειές και μισθούς για όλους. Άμεσα ανταποκρίθηκε η κυβέρνηση, αφού, σύμφωνα με την προπαγάνδα της, ετοιμάζονται 120 «μεταρρυθμίσεις», 79 «ορόσημα», δηλαδή προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης και 959 «επιχειρησιακές δράσεις», μέτρα διευκόλυνσης των εργοδοτών!

το πρώτο νομοσχέδιο, που σύμφωνα με δημοσιεύματα βιάζεται να παρουσιάσει στη βουλή η κυβέρνηση, αμέσως μετά την ψήφο εμπιστοσύνης, δείχνει πολλά για την πραγματική κατεύθυνση της γραμμής της κυβέρνησης. Μισθολόγιο στο δημόσιο με βάση την αξιολόγηση, μικρές αυξήσεις σε επιδόματα και αφορολόγητο των έγγαμων με παιδιά, για το 2024 όμως λόγω των περιορισμών της δημοσιονομικής πειθαρχίας της ΕΕ και προφανώς υπό την αίρεση των κρισιακών φαινομένων. Μαζί και τη μονιμοποίηση της δωρεάν φαρμακευτικής περίθαλψης για τους πρώην δικαιούχους του ΕΚΑΣ, η οποία μέχρι τώρα ίσχυε με προσωρινές ετήσιες παρατάσεις. Ως επιδότηση που αφορά την τουριστική βιομηχανία έρχεται το youth pass, με το μικρό επίδομα διακοπών για νέους, ενώ τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις αφορά η έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ για σπίτια που ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές, που πρακτικά απευθύνεται στους μεγαλοϊδιοκτήτες.

Η επικοινωνιακή πολιτική όμως δεν μπορεί να κρύψει την πραγματικότητα. Οι δεσμεύσεις για αύξηση εισοδήματος μετατρέπονται μετεκλογικά σε… φιλοδοξίες. Η κρίση από την έλλειψη προσωπικού στο ΕΚΑΒ επιχειρείται να αντιμετωπιστεί με επιστράτευση πυροσβεστών και στρατιωτικών. Είναι φανερό ότι η ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ δρομολογείται σαν λύση στα εκρηκτικά προβλήματα, που κυρίως ο οικονομικός στραγγαλισμός φέρνει στη δημόσια υγεία. Το γεγονός ότι δεν θα εκλείψει κανένα από τα προβλήματα που δημιουργούν κλίμα ανασφάλειας για το παρόν και φόβου για το μέλλον στην κοινωνική πλειοψηφία, θα δοκιμάσει σύντομα την εικόνα της ισχυρής κυβέρνησης και του σταθερού πολιτικού συστήματος συναίνεσης γύρω από την πολιτική της.

Στην πραγματική ζωή το εργατικό και λαϊκό κίνημα θα ορθώσει τείχος αντίστασης

Η προσπάθεια του εργατικού κινήματος και της μαχόμενης Αριστεράς να αναμετρηθεί με τις προκλήσεις του μετεκλογικού τοπίου θα περάσει, όπως τονίζει η Κεντρική Συντονιστική Επιτροπή της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για το εκλογικό αποτέλεσμα, από την αναδιοργάνωση και την πάλη στα κρίσιμα μέτωπα απέναντι στην πολιτική που επιδιώκει να συνεχίσει η ΝΔ: Τον νέο γύρο ακρίβειας και την επίθεση στα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα, με όχημα τις προβλέψεις του νέου συμφώνου σταθερότητας της ΕΕ και τα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης· τη μεγαλύτερη εμπλοκή στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, σε συνδυασμό με τον αντιδραστικό ελληνοτουρκικό ανταγωνισμό· την επίθεση στα δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες· τη σκλήρυνση της ρατσιστικής πολιτικής της «Ευρώπης-φρούριο». 

Η ζωή δείχνει τον δρόμο. Προχθές, Πέμπτη, στην 92η Τακτική Γενική Συνέλευση της ΔΟΕ αποφασίστηκε ομόφωνα από τους 480 συνέδρους της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης η συνέχιση του αγώνα ενάντια στην αξιολόγηση, ανοίγοντας τον κύκλο κινητοποιήσεων των εργαζομένων. Την ίδια μέρα, η επιχείρηση επανεμφάνισης και νομιμοποίησης της ακροδεξιάς και των ταγμάτων εφόδου στο δρόμο με αφορμή την κινητοποίηση της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας στα Χανιά εμποδίστηκε από μια πολύ μαζική αντιφασιστική συγκέντρωση αλληλεγγύης. Τίποτα δεν τελείωσε, όλα συνεχίζονται…

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Πριν (1.7.23)