• Δευ, 06/11/2023 - 19:00
Όχι στην κατασκευή υδροηλεκτρικού εργοστασίου στην Παύλιανη Φθιώτιδας

Όχι στην κατασκευή υδροηλεκτρικού εργοστασίου

Ως ΑΝΤΑΡΣΥΑ εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στις κινητοποιήσεις και τα αιτήματα των κατοίκων της Παύλιανης, που δίνουν έναν ξεκάθαρο και πολύχρονο αγώνα ενάντια στην καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος του τόπου τους από την επιχειρούμενη κατασκευή υδροηλεκτρικού εργοστασίου ιδιωτικών συμφερόντων με τις πλάτες - πρόσφατα - της αντικοινωνικής απόφασης του ΣτΕ.

Για άλλη μια φορά γινόμαστε θεατές της προσπάθειας  επιβολής του ατομικού κέρδους πάνω από τις ανάγκες των πολλών. Ο ιδιώτης στο βωμό του κέρδους στρέφεται  ενάντια  στη θέληση και τα αιτήματα των κατοίκων μιας περιοχής στο όνομα μάλιστα της δήθεν “πράσινης ανάπτυξης”.

Οι κάτοικοι επιχειρηματολογούν εμπεριστατωμένα ότι η κατασκευή του μικρού υδροηλεκτρικού θα έχει πολύ μεγαλύτερο περιβαλλοντικό κόστος από το όφελος μιας μικρής μονάδας ΑΠΕ.   Γιατί θα αποστερήσει όλο το  νερό του Ασωπού που πηγάζει από το βουνό της Οίτης και διέρχεται μέσα από την Παύλιανη  με αποτέλεσμα να  ξεράνει όλη την περιοχή με τα αιωνόβια πλατάνια, τα δέντρα και τη βιοποικιλότητα γύρω τους   καθώς και θα καταστρέψει το  υπέροχο, μοναδικό πάρκο της  Παύλιανης που βρίσκεται μέσα στη ρεματιά του ποταμού και που φτιάχτηκε  με  τον κόπο των κατοίκων της αλλά  αποτελεί πλέον τόπο αναψυχής για χιλιάδες οικογένειες κάθε χρόνο από όλη την Ελλάδα ενώ έχει τονώσει την ήπια οικονομική ανάπτυξη στους εναπομείναντες ντόπιους κατοίκους.

Άραγε πόσο δημοκρατικό είναι τα αρμόδια δικαστικά και πολιτικά όργανα να αγνοούν τα εμπεριστατωμένα αιτήματα των ντόπιων κατοίκων και να παίρνουν αποφάσεις που ικανοποιούν μόνο τον επιχειρηματία;

Πόσο δημοκρατικό είναι η επιχείρηση να προχωρήσει το έργο “συνοδεία”  αστυνομικών δυνάμεων με τους κατοίκους απέναντι;

Καλούμε  όλους τους φορείς, συλλόγους, κόμματα όλης της Φθιώτιδας να είναι ενεργά παρόντες στον αγώνα διάσωσης του περιβάλλοντος και των ζωτικών αναγκών των κατοίκων της Παύλιανης .

Oι ΑΠΕ θα γίνουν στην Ελλάδα αλλά όχι με κριτήριο το μέγιστο ατομικό κέρδος αλλά με σχέδιο στη βάση των αναγκών  της πλειοψηφίας που ξέρει καλύτερα το που και το πως έχει συμφέρον να τις εγκαταστήσει,  αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες και μεριμνώντας για  τη μέγιστη προστασία στο περιβάλλον

Καλούμε και το Δημοτικό Συμβούλιο Λαμιέων καθώς και το Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας να πάρει τις ανάλογες αποφάσεις και να προβεί σε δράσεις διεκδικητικές ενάντια στην οικολογική αλλά  και οικονομική καταστροφή που θα φέρει η κατασκευή του υδροηλεκτρικού εργοστασίου.

Τέλος καλούμε το Υπουργείο Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, την πολιτεία να σταματήσει την εκτέλεση των εργασιών αμέσως γιατί θα είναι υπόλογοι για το έγκλημα που θα συντελεστεί!              

                           Ο αγώνας συνεχίζεται     -  Γραφείο τύπου      ΑΝΤΑΡΣΥΑ