• Κυρ, 10/03/2024 - 21:18
Καταγγελία της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Θεσσαλονίκης για τη ρατσιστικού χαρακτήρα επίθεση σε τρανς άτομα στην πλατεία Αριστοτέλους

Καταγγελία της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Θεσσαλονίκης για τη ρατσιστικού χαρακτήρα επίθεση σε τρανς άτομα στην πλατεία Αριστοτέλους

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ καταγγέλλει τη ρατσιστικού χαρακτήρα επίθεση που δέχτηκαν δυο τρανς άτομα από ακροδεξιό όχλο το βράδυ του Σαββάτου 9/3 στην πλατεία Αριστοτέλους.

Χαιρετίζουμε τις χιλιάδες κόσμου, νεολαίας, εργαζόμενων και μελών του ΛΟΑΤΚΙ κινήματος που διαδήλωσαν σήμερα Κυριακή 10/3 μαζικά και μαχητικά στη Θεσσαλονίκη. Φάνηκε για άλλη μια φορά η δύναμη της αλληλεγγύης και πόσο σημαντικό είναι να μην υπάρχει ανοχή σε αυτά τα φαινόμενα.

Χθες, μόνο η αποφασιστική στάση των εργαζομένων στον κατάστημα που κατέφυγαν τα θύματα της επίθεσης και όσων περιστατικών αγανάκτησαν από την ακραία βία και το ρατσιστικό δηλητήριο.

Η ακραία βία που ξέσπασε στην πλ. Αριστοτέλους δεν ήρθε από καμιά τιμή που θίχτηκε, από καμία αξία που αξίζει να υπερασπιστεί κανείς. Το πρωτοφανές περιστατικό δεν ήρθε ξαφνικά, αλλά είναι αποτέλεσμα της συστηματικής προπαγάνδας του «πατρίς, θρησκεία, οικογένεια», των δήθεν αγανακτισμένων φωνών ενάντια ακόμα και στην ύπαρξη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, της βαθιάς υποκρισίας που βλέπει στο φεμινιστικό κίνημα κίνδυνο για την οικογένεια, των υποκριτών που δήθεν θίγεται η ελευθερία τους από τη «woke ρητορική», αλλά και της καταξίωσης της βίας φασιστικού τύπου ενάντια στους αδύναμους και τους περιθωριοποιημένους. Συντηρητικά και ακροδεξιά κέντρα, εκκλησία, ΜΜΕ έχουν την ηθική ευθύνη για αυτή την εξέλιξη. Η κυβέρνηση και το σύστημα που στηρίζει αξιοποιούν αυτές τις σκοταδιστικές αντιλήψεις για να καταξιώσουν την κοινωνική ανισότητα και αδικία, αλλά και την κρατική βία και καταστολή.

Η βία που συγκλόνισε τη Θεσσαλονίκη γεννιέται από την αντίληψη ότι ο κόσμος δεν αλλάζει, η ανισότητα είναι φυσική και ο ανταγωνιστικός κανιβαλισμός, ειδικά ενάντια στους στοχοποιημένους και αδύναμους, είναι ο μόνος τρόπος επιβίωσης. Αυτό προτείνουν στην νεολαία όσοι βαφτίζουν σαν «βία» τους αγώνες του φοιτητικού και νεολαιίστικου κινήματος, ενώ δείχνουν συγκατάβαση και μιλάνε δασκαλίστικα για τις ομάδες νέων και ειδικά των ανηλίκων που συμμετείχαν στο περιστατικό. Είναι υποκριτική η στάση τους γιατί είναι η πηγή των ομοφοβικών αντιλήψεων που διαχέονται στην κοινωνία.

Να μη δεχτούμε αυτή την εικόνα αθλιότητας, αυτόν τον εμφύλιο των φτωχών. Όχι άλλα δολοφονημένα τρανς άτομα, δικαίωση για τον Ζακ, αγώνας ενάντια στην έμφυλη βία και καταπίεση, τις διακρίσεις και τις γυναικοκτονίες. Αγώνας ενάντια στο σύστημα της εκμετάλλευσης και της καταπίεσης, του καπιταλισμού, με τις πατριαρχικές δομές και τις ιεραρχίες του, τον σεξισμό, την ομοφοβία και την τρανσφοβία.

Δικαιώματα και δημοκρατικές ελευθερίες για όλους και όλες.

Αλληλεγγύη, αντίσταση, απελευθέρωση, πάλη ενάντια σε σεξισμό, ρατσισμό, φασισμό.