• Κυρ, 02/06/2024 - 16:08
Συνέντευξη της Μ. Ζουρμπάκη, υποψήφια με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ-Ανατρεπτική Συνεργασία: "Δεν θα μας ρίξει η ΕΕ στην χωματερή. Δεν δεχόμαστε τα παιδιά μας να ζήσουν χειρότερα από εμάς!"
Μάχη Ζουρμπάκη, γιατρός, υποψήφια με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ-Ανατρεπτική Συνεργασία
Συνέντευξη στον Μάκη Γεωργιάδη

Δεν θα μας ρίξει η ΕΕ στην χωματερή. Δεν δεχόμαστε τα παιδιά μας να ζήσουν χειρότερα από εμάς!

 

Ένα από τα κεντρικά μέτωπα του λαϊκού κινήματος είναι ο αγώνας για τα κοινωνικά αγαθά. Πόσο κρίσιμη θεωρείτε την ανάδειξη του ρόλου της ΕΕ, ειδικά εν όψει ευρωεκλογών;

Θυμάμαι, ως έφηβη, φορτηγά να αδειάζουν σε χωματερές τόνους πορτοκάλια και τομάτες, καθ’ υπόδειξη της ΕΟΚ. Ως παιδί αγρότη, αυτή η τόσο παράλογη καταστροφή με θύμωσε. Από τότε, και ειδικά μετά το 2010 και τα μνημόνια, αυτός ο θυμός ολοένα και γιγαντώνει. ΕΕ – κυβερνήσεις συνεχίζουν να «πετούν στη χωματερή» εργαζόμενους και εργασιακά δικαιώματα, μισθούς, συντάξεις, τη δημόσια δωρεάν παιδεία και υγεία, τις μεταφορές. Αποκαλυπτικές στιγμές των απάνθρωπων πολιτικών της ΕΕ θεωρώ το προαναγγελθέν έγκλημα των Τεμπών και το ναυάγιο της Πύλου, όπου η ευρωπαϊκή αντιμεταναστευτική πολιτική δολοφόνησε εκατοντάδες μετανάστες. Η εναντίωση, λοιπόν, στο πλαίσιο που ορίζει η ΕΕ οφείλει να είναι κεντρικό σημείο σε κάθε αγώνα ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις και την καταλήστευση των αγαθών.

Εσχάτως βλέπουμε σαρωτικές αλλαγές και στον τομέα της υγείας. Η κυβέρνηση προωθεί την πλήρη ιδιωτικοποίηση της δημόσιας περίθαλψης. Πώς συνδέεται αυτό με τις κατευθύνσεις της ΕΕ;

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η αποσάθρωση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης που συντελείται τα τελευταία χρόνια. Από το τρίτο μνημόνιο, είναι γνωστή οδηγία της ΕΕ που καθόριζε το ρόλο του οικογενειακού ιατρού ως ενός γραφειοκράτη που λειτουργεί αποκλειστικά ως «ανάχωμα» (gatekeeper) για να εμποδίζει την περαιτέρω πρόσβαση σε δομές υγείας με μόνο γνώμονα την μείωση του κόστους. Βλέπουμε αυτήν την οδηγία να υλοποιείται σε διάφορα στάδια. Τα Κέντρα Υγείας και τα Περιφερειακά Ιατρεία αφέθηκαν στη μοίρα τους, χωρίς στελέχωση, με αναγκαστικές μετακινήσεις προσωπικού, ώστε σήμερα να βρίσκονται σε λειτουργική κατάρρευση. Ο θεσμός του «προσωπικού ιατρού» αποδείχθηκε φιάσκο. Η ώθηση της πλειοψηφίας των συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ ιατρών σε διακοπή της σύμβασης, η απόσπαση αγροτικών ιατρών σε νοσοκομεία για την κάλυψη των εκεί ελλείψεων, οδηγούν σε περαιτέρω αποψίλωση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Έτσι, ο κόσμος συνωστίζεται στα επείγοντα των τριτοβάθμιων νοσοκομείων, ακόμα και για ήπια προβλήματα υγείας, σε ατέλειωτες ουρές, με ελλιπή τελικά εξυπηρέτηση. Όλα αυτά τα πληρώσαμε με το πιο βαρύ τίμημα, όταν κατά την πανδημία η αποσάρθρωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας αποτέλεσε βασική αιτία της υπερβάλλουσας θνησιμότητας στη χώρα μας.

Είστε ενεργό μέλος της Αριστερής Κίνησης Περιστερίου. Πώς συνδέεται το τοπικό κίνημα με τη μάχη των ευρωεκλογών;

Η Αριστερή Κίνηση Περιστερίου πρωτοστατεί στους αγώνες για την βελτίωση των όρων ζωής των κατοίκων, ενάντια στους πλειστηριασμούς, την ακρίβεια, για την προστασία του πρασίνου και των ελεύθερων χώρων, για την στελέχωση των τοπικών δημόσιων δομών υγείας και των σχολείων της γειτονιάς μας. Όταν τα ενοίκια εκτινάσσονται κάνοντας εφιάλτη την αναζήτηση στέγης προς όφελος του gentrification, όταν όλα τα χρήματα δίνονται σε έργα βιτρίνας και όχι σε υποδομές και ουσιαστικά μέτρα προστασίας του λαού (αντιπλημμυρικά έργα, πυρασφάλεια), είναι σαφές ότι και σε τοπικό επίπεδο βιώνουμε τις συνέπειες της κυβερνητικής πολιτικής και των μνημονιακών δεσμεύσεων. Η στήριξη, λοιπόν, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στις ευρωεκλογές, μπορεί να δώσει πολιτικό στίγμα σε όλο αυτό το πολύμορφο κίνημα που αναπτύσσεται στις γειτονιές.

Τι σημαίνει, τελικά, ψήφος στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ στις 9 Ιούνη;

Η ψήφος στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ δίνει ξεκάθαρο μήνυμα για ρήξη και έξοδο από ΕΕ, για να πέσει η κυβέρνηση και να ηττηθεί η πολιτική τους. Δεν δεχόμαστε τα παιδιά μας να ζήσουν χειρότερα από μας! Απαιτούμε σταθερή δουλειά για όλους, λιγότερο χρόνο εργασίας, αξιοπρεπείς μισθούς, ελεύθερο χρόνο, ελεύθερους χώρους, προστατευμένο περιβάλλον, κοινωνικά αγαθά για όλους δωρεάν. Απαιτούμε ζωή αξιοβίωτη και ολόκληρη σε έναν κόσμο ειρήνης και αλληλεγγύης μεταξύ των λαών. Να μπει τέλος στην πολεμική εμπλοκή της χώρας μας σε Ουκρανία και Ερυθρά θάλασσα και στην στήριξη στο κράτος – δολοφόνο του Ισραήλ.

Η ψήφος στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ δίνει ένα μήνυμα και σε εμάς τους ίδιους: έχουμε λόγο για τη ζωή μας. Ο πλούτος που παράγουμε, η αλματώδης ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας μάς ανήκουν. Δώσαμε πολύ, δώσαμε πολλά, χάσαμε ανθρώπους σε εργατικά «ατυχήματα», στα Τέμπη, στα ναυάγια. Τώρα ζητάμε πίσω δικαιοσύνη. Ζητάμε ό,τι μας ανήκει. Ένα μήνυμα στους φοιτητές που παλεύουν για το δημόσιο πανεπιστήμιο, στους υγειονομικούς, στους εκπαιδευτικούς, σε όσους κάθε μέρα είναι στο δρόμο για την Παλαιστίνη, σε κάθε νέο εργαζόμενο που απεργεί με τον φόβο της απόλυσης, ότι δεν είναι μόνοι στο δίκαιο αγώνα που πρέπει να συνεχιστεί, να διευρυνθεί, να αποκτήσει πολιτική δύναμη.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Πριν (25.05.24)