• Κυρ, 02/06/2024 - 21:29
Για τις στείρες επιθέσεις στην εκλογική τακτική της ΑΝΤΑΡΣΥΑ [του Νίκου Ταμβακλή]

Για τις στείρες επιθέσεις στην εκλογική τακτική της ΑΝΤΑΡΣΥΑ

 

Η αντιπαράθεση των διαφορετικών απόψεων, η ανταλλαγή επιχειρημάτων, η διαπάλη των ιδεών, αποτελούσαν και αποτελούν γνωρίσματα των ζωντανών δυνάμεων της επαναστατικής αριστεράς που προσανατολίζονται και αγωνιούν να βρουν τον καταλληλότερο τρόπο για την κοινωνική αφύπνιση και συνειδητοποίηση των τραγικών αδιεξόδων του καπιταλισμού από τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα και για την ενδυνάμωση του εργατικού κινήματος και γενικότερα των κοινωνικών κινημάτων.

Αντίθετα, ο εκφυλισμός της αντιπαράθεσης σε ανταλλαγή αστήρικτων χαρακτηρισμών και κλισέ, η απόδοση στους «αντιπάλους» απόψεων που αυτοί δεν έχουν ή ακόμα η διαστρέβλωση των απόψεων των «αντιπάλων», χαρακτηρίζουν συνήθως τις δυνάμεις εκείνες (αλλά και ορισμένους μεμονωμένους/ες αγωνιστές/αγωνίστριες) που απογοητευμένες από τις προηγούμενες επιλογές τους (π.χ. από την ένταξη σε ρεφορμιστικούς σχηματισμούς όπως του ΣΥΡΙΖΑ), βρίσκονται σε σύγχυση και αποπροσανατολισμό.

Συνήθως οι δυνάμεις αυτές (αλλά και ορισμένοι μεμονωμένοι/ες) είναι ανίκανες να εμβαθύνουν και να αναζητήσουν τις πραγματικές αιτίες της οικτρής αποτυχίας του προηγούμενου πολιτικού τους εγχειρήματος και να προχωρήσουν έτσι σε έναν ριζικό αναπροσανατολισμό της πολιτικής τους. Συνήθως με έναν χαρακτηριστικά μηδενιστικό αγνωστικισμό και πεσιμισμό, καταφεύγουν σε στείρες επιθέσεις προς τις δυνάμεις εκείνες (και κυρίως προς το μέτωπο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ) που παρέμειναν και παραμένουν σταθερές στον προσανατολισμό τους.     

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, από την πρώτη μέρα της συγκρότησής της, έχει επιλέξει να αξιοποιεί το παραμικρό περιθώριο αφήνει το κυρίαρχο καθεστώς, προκειμένου να επικοινωνήσει και να προωθήσει ευρύτερα τις κοινές αντιλήψεις των οργανώσεών της για μια αντικαπιταλιστική, διεθνιστική διέξοδο από την σημερινή γενικευμένη κρίση στην οποία βυθίζει τον κόσμο μας ο καπιταλισμός. Οι κοινοβουλευτικές, οι περιφερειακές ή οι ευρωπαϊκές εκλογές, αντιμετωπίζονται ακριβώς σαν τέτοιες ευκαιρίες και αξιοποιούνται με όλες τις διαθέσιμες δυνάμεις του μετώπου.

Ασφαλώς είναι καταρχήν θεμιτή η κριτική σε αυτή την τακτική της ΑΝΤΑΡΣΥΑ με επιχειρήματα που να επιτρέπουν τη διευκρίνιση και την κατανόηση των εκατέρωθεν απόψεων και θέσεων. Αντίθετα η επίθεση με χαρακτηρισμούς και κλισέ, απλώς επιτείνει τη γενικότερη σύγχυση και ωφελεί τελικά μόνο την άνοδο της ακροδεξιάς.            

 

Νίκος Ταμβακλής