• Σάβ, 15/09/2012 - 17:09
ΑΝΤΑΡΣΥΑ Θεσσαλονίκης : Ανακοίνωση για τα γεγονότα στη Ροτόντα (12/9)

Να πάρουμε τις γειτονιές στα χέρια μας!

Η Τοπική Επιτροπή ΑΝΤΑΡΣΥΑ Κέντρου Θεσσαλονίκης καταδικάζει και εκφράζει τη βαθιά της ανησυχία για τα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν το βράδυ της Τετάρτης 12/9 στην περιοχή της Ροτόντας. Ο πυροβολισμός εκφοβισμού από αγνώστους πάνω σε μηχανάκι προς μαγαζί γεμάτο κόσμο και  το μαχαίρωμα – απόπειρα δολοφονίας ενώ στην πλατεία της Ροτόντας γινόταν συναυλία με πάνω από 1000 άτομα, σίγουρα δεν αποτελούν τυχαία και μεμονωμένα περιστατικά.

Πλάι στα αντιδραστικά μέτρα των κυβερνήσεων, που στο όνομα του χρέους εξανεμίζουν κάθε εργατικό και λαϊκό δικαίωμα, έρχονται η καταστολή, η καταπάτηση κάθε δημοκρατικού δικαιώματος, η φτώχεια και η εξαθλίωση μεγάλου μέρους του πληθυσμού. Στο πλαίσιο της μνημονιακής βαρβαρότητας τείνει να διαμορφωθεί η εξής κατάσταση στο Κέντρο της Θεσσαλονίκης: στοίβαγμα τοξικοεξαρτημένων – θυμάτων της πολιτικής κατάργησης των προγραμμάτων στήριξης και απεξάρτησης – και άπορων αστέγων, επιλογή διακίνησης ναρκωτικών σε συγκεκριμένες πλατείες, κλοπές, βανδαλισμοί σε καταστήματα, χειροδικίες και περιστατικά του κοινού ποινικού εγκλήματος είναι τα κομμάτια ενός παζλ για τη διάχυση του φόβου στη γειτονιά. Παράλληλα, εξαπολύεται ανθρωποκυνηγητό σε μετανάστες – μικροπωλητές με καθημερινές επεμβάσεις των ΜΑΤ στη Ροτόντα, οργανώνονται επιχειρήσεις «σκούπα» εναντίον αναρχικών αγωνιστών και έφοδοι των ΕΚΑΜ σε κατειλημμένους αυτό-οργανωμένους χώρους. Οι πρακτικές αυτές αποτελούν μέρος ενός καλοστημένου παιχνιδιού που το κράτος, οι δημοτικές και κυβερνητικές αρχές και οι μηχανισμοί τους προσπαθούν να στήσουν.

Η προσπάθεια γκετοποίησης μιας περιοχής του Κέντρου, μάλιστα πολύ κοντά στα Πανεπιστήμια, και ιδιαίτερα μιας πλατείας που αποτελεί χώρο συνάντησης της νεολαίας, πολιτιστικών δρώμενων και εκδηλώσεων, εκτός του ότι ερημώνει έναν ακόμη δημόσιο χώρο, φαίνεται πως προλειαίνει το έδαφος για να αναλάβει δράση η νεοναζιστική Χρυσή Αυγή και να «καθαρίσει» την περιοχή με τις γνωστές τραμπούκικες πρακτικές της.

Για την ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι προφανές ότι η κατάσταση αυτή γεννιέται από την κρίση, από τις πολιτικές που υποβαθμίζουν κάθε πλευρά της ζωής μας. Γι’ αυτό δε στοχοποιούμε τα θύματα και δεν εναποθέτουμε τη λύση του προβλήματος στους δημιουργούς του. Εξάλλου είναι όλοι μέρος του σχεδίου που θέλει μια ολόκληρη γειτονιά και κοινωνία αποχαυνωμένη, τρομοκρατημένη, χειρίσιμη και τελικά αδύναμη να διεκδικήσει ακόμα και τα αυτονόητα δικαιώματά της.

Η δική μας απάντηση στον φόβο, στον υφέρποντα ρατσισμό προς άτομα και κοινωνικές κατηγορίες είναι η αντίσταση και η αλληλεγγύη, η μάχη ενάντια στη φτώχεια και την εξαθλίωση, ενάντια σε κάθε παρακρατικό μηχανισμό!

Δεν εφησυχάζουμε, δεν τρομοκρατούμαστε, αντιστεκόμαστε συλλογικά και μαζικά!