Σχετικά με το πρόγραμμα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ [του Ναπολέοντα Χατζηλία]

Σχετικά με το πρόγραμα τις ΑΝΤΑΡΣΥΑ.   Τόσο στην ενότητα 38, όσο και σε άλλες, το πρόγραμμα αναφέρεται ως αντικαπιταλιστικό μεταβατικό. Αυτό κατά την γνώμη μου είναι αντίφαση, που προσπαθεί να συστεγάσει δύο διαφορετικές αντιλήψεις για το πώς πρέπει να κινηθεί η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στις δοσμένες συνθήκες. Το πρόγραμα θα είναι μεταβατικό ή αντικαπιταλιστικό, δεν μπορεί να είναι και τα δύο. Πιστεύω πως είναι μεταβατικό καί ορθώς, διότι τέτοιο χρειάζεται η περίοδος που διανύουμε.                    

Θέση 36  Για τον ΣΥΡΙΖΑ. Η δεξιά στροφή της ηγεσίας του, δεν μπαρεί να αντιμετωπιστεί με στείρες καταγγελίες, αλλά με την ανάδειξη μιας άλλης πολιτικής με βάση το μεταβατικό μας πρόγραμα και μέσα από κοινούς αγώνες, λαμβάνοντας υπ'οψιν, τους συσχετισμούς που διαμορφώνονται τόσο στα οργανωμένα μέλη, όσο και στους φίλους ή τους ψηφοφόρους του. Για να μπορέσουμε να ασκήσουμε αποτελεσματική παρέμβαση, που θα βγάλει μπροστά το μεταβατικό μας πρόγραμα, είναι πολύ σημαντικό να δούμε αυτοκριτικά την αυτόνομη κάθοδο μας στις β' βουλευτικές εκλογές.         

Θέση 37 Για το ΚΚΕ. Πρέπει να πάρουμε πολύ σοβαρά υπ΄οψιν τις διαφοροποιήσεις που φάνηκαν με αφορμή τον προσυνεδριακό διάλογο και να επιμένουμε σε μια προσπάθεια κοινής δράσης σε αντριιμπεριαλιστική κατεύθυνση.                                    

Θέση 38  για την ανατρεπτική, αντιιμπεριαλιστική και αντιΕΕ αριστερά. Μαζί με δυνάμεις πού υιοθετούν πλευρές του μεταβατικού μας προγράμματος και σε μια πιο στενή συνεργασία μαζί τους, θα πρέπει να επιδιώξουμε, μια πιο αποτελεσματική παρέμβαση, που θ΄ανοίγει τον δρόμο για την προοπτική συγκρότησης αριστερής κυβέρνησης με την υοθέτηση βασικών πλευρών του μεταβατικού μας προγράμματος . Η κρατικοποίηση τραπεζών, η επαναδημοσιοποίηση των στρατηγικών επιχειρήσεων, με εργατικό και κοινωνικό έλεγχο,  η διαγραφή του χρέους, η καταγγελία των μνημονίων και η κατάργηση των εφαρμοστικών νόμων και δανιακών συμβάσεων, εκ των πραγμάτων, βάζουν το θέμα της εξόδου από την ευροζώνη και φέρνουν στο προσκήνιο την αναγκαιότητα μιας παραγωγικής ανασυγκρότισης της χώρας, προς όφελος του λαού. Σε μια τέτοια κατεύθυνση πιστεύω πως πρέπει να κινηθούμε, αφήνοντας στην άκρη τις σεχταριστικές αναδιπλώσεις, που απειλούν να μας βάλουν στο περιθώριο.

Ναπολέων Χατζηλίας, τοπική Κέντρου Θεσσαλονίκης.