Αποφάσεις Γενικής Συνέλευσης ΤΕ Φυλής-Αχαρνών, 28/5/2013

2η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Τ.Ε. Φυλής-Αχαρνών

Αποφάσεις Γενικής Συνέλευσης

28/05/2013

 

 

 

Στη διαδικασία των συνελεύσεων της ΤΕΦΑ προς τη 2η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ συζητήθηκαν και αποφασίστηκαν οι κάτωθι τροπολογίες επί:

  • του κειμένου «Θέσεις της ΚΣΕ»,
  • του κειμένου “Εκτιμήσεις και προτάσεις της ΚΣΕ για τη λειτουργία της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και την οργανωτική της ανασυγκρότηση”
  • και του κειμένου «Απόφαση της 1ης Συνδιάσκεψης: Για τις Οργανωτικές Αρχές της ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α.».

 

Οι τροπολογίες είναι χαρακτηρισμένες ως προσθήκες, καταργήσεις, αντικαταστάσεις.

Δημοσιεύονται ΜΟΝΟ οι προτάσεις που εγκρίθηκαν.

 

α) Κατάργηση του σημείου 31 και αντικατάστασή του, στο κείμενο των θέσεων με:

 

Οι αγώνες τις τελευταίας τριετίας πέρα, πέρα από την συνολική και κεντρική πολιτική αντιπαράθεση με τις επιλογές Κυβέρνησης Ε.Ε ΔΝΤ, ανέδειξαν μια μεγάλη πολυμορφία στη συγκρότηση και στους δρόμους απάντησης του κινήματος στο επίπεδο της πόλης και της γειτονιάς. Χιλιάδες εργαζόμενοι, πλαισίωσαν έναν πραγματικό γαλαξία πρωτοβουλιών και δράσεων ενάντια στα μέτρα των μνημονίων όπως αυτά εκφράσθηκαν στο επίπεδο του τοπικού κράτους και στον Καλλικράτη, συζήτησαν και οργάνωσαν τη δράση τους αλλά και την ταξική αλληλεγγύη σε τοπικό επίπεδο.

Κατάκτηση της κινηματικής ανάτασης  ήταν και τα μαζικά κινήματα ανυπακοής (χαράτσι ΔΕΗ, διόδια, φόροι κλπ) που το τελευταίο διάστημα έχουν βρεθεί στο στόχαστρο μιας μαζικής εκστρατείας ποινικοποίησης. Σημαντικό βήμα στην ενίσχυση αυτού του κινήματος αποτελούν τα βήματα συντονισμού δεκάδων λαϊκών συνελεύσεων, επιτροπών κατοίκων, εργατικών λεσχών και άλλων συλλογικοτήτων, όπως έχουν εκφρασθεί με το συντονισμό της επιτροπής «ΔΕΝ ΧΡΩΣΤΑΜΕ – ΔΕΝ ΠΟΥΛΑΜΕ – ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ». Όμως, όσο πληθαίνουν τα κάθε λογής χαράτσια και όσο μεγαλώνει η αδυναμία των λαϊκών στρωμάτων να ανταπεξέλθουν σε αυτό, τόσο θα αποκτά μεγαλύτερη σημασία η μαζική λαϊκή ανυπακοή στην εξαθλίωση, τόσο θα υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη και δυνατότητα το «δεν έχω να πληρώσω» να μετατρέπεται σε πολιτικό ανατρεπτικό «δεν θέλω να πληρώσω»

 Η προσπάθεια συντονισμού συλλογικοτήτων των 3ΔΕΝ σε συνδυασμό με τη διαμόρφωση ενός πιο συνολικού περιεχομένου και στόχων πάλης(πχ. εκτός από τα χαράτσια και τη φοροληστεία, ιδιωτικοποιήσεις κοινωνικών τομέων, όπως το νερό και η ενέργεια) αλλά και ενός πιο σταθερού προγράμματος παρέμβασης, θα βοηθήσει στη συγκρότηση μαζικού λαϊκού κινήματος στη γειτονιά.

Σημαντική πλευρά της λαϊκής δράσης και αυτοργάνωσης των τελευταίων χρόνων είναι και οι μορφές λαϊκής αλληλεγγύης που αποτελούν πλευρά της πάλης για την επιβίωση: επανασυνδέσεις ρεύματος, αποτροπές κατασχέσεων σπιτιών, βοηθητικά μαθήματα σε παιδιά ανέργων και, εργαζομένων με χαμηλό εισόδημα, υλική και ηθική στήριξη απεργιακών αγώνων(πχ. Χαλυβουργία, Phonemarketing, Λούκισα, Alter) και ανέργων, κοινωνικά ιατρεία κ.α. Οι μορφές αυτές έχουν σαν κομβικό στοιχείο ότι η αλληλεγγύη είναι πλευρά της συλλογικής οργάνωσης και διεκδίκησης. Την τροφοδοτεί και  τροφοδοτείται. Μια σειρά επίσης από παραδείγματα αντιεμπορευματικού τρόπου ζωής και απόπειρες μιας διαφορετικής σχέσης παραγωγών-καταναλωτών. καταδεικνύουν πόσο πιο αποτελεσματικές μπορεί να είναι μορφές κοινωνικής οργάνωσης που δεν στηρίζονται στη λογική του κέρδους και την αγορά, αποτελούν εκφράσεις των δυνατοτήτων όσων παράγουν τον πλούτο.

Η θετική αντικαπιταλιστική πλευρά τους πρέπει να συνδέεται με ένα μαχητικό πρόγραμμα διεκδικήσεων και με μια μαζική αγωνιστική πρακτική.

Στο βαθμό που δεν γίνεται αυτό κινδυνεύουν να εκφυλίζονται είτε στη λογική της «κοινωνικής επιχειρηματικότητας» (που προωθείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εκφράζεται μέσω πρωτοβουλιών ΜΚΟ, δήμων, επιχειρήσεων κλπ), είτε σε αυτή των «σοσιαλιστικών νησίδων»  είτε σε μια λογική διαχείρισης της φτώχειας.

 

 

β) Προσθήκη στο σημείο 51 του κειμένου των θέσεων:

 

Το μαχόμενο εργατικό κίνημα αντιμετωπίζει τις απαγορεύσεις, τις πολιτικές επιστρατεύσεις, τον ολοκληρωτισμό και την τρομοκρατία κυβέρνησης, εργοδοσίας. ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ και οι περισσότερες ομοσπονδίες απέδειξαν ότι όχι μόνο δεν μπορούν να συμβάλλουν στους εργατικούς αγώνες, αλλά λειτουργούν ως πυροσβέστες, αφήνοντας χωρίς τη στοιχειώδη στήριξη κρίσιμες μάχες (π.χ. Καθηγητές). Το ΠΑΜΕ όχι μόνο αντιτίθεται σε ότι δεν ελέγχει, αλλά και προωθεί αγώνες με λογική διαμαρτυρίας και όχι ανατροπής

 

 

γ) Προσθήκη στο σημείο 51 του κειμένου των θέσεων:

 

Σε αυτή τη βάση η ΑΝΤΑΡΣΥΑ ορίζει την παρέμβασή της στο εργατικό κίνημα με βάση τις ακόλουθες πρωτοβουλίες

α) Την αναβάθμιση και μαζικοποίηση του συντονισμού σωματείων, με λογική ενωτική και όχι σεχταριστική, με έμφαση στην συσπείρωση του ευρύτερου δυνατού αριθμού σωματείων, ομοσπονδιών και εργατικών κέντρων.

β) Την ενωτική συγκρότηση των σχημάτων, των συλλογικοτήτων και των αγωνιστών που κινούνται σε ταξική αντισυνδιαχειριστική κατεύθυνση στην κατεύθυνση ενός ενιαίου πανελλαδικού συνδικαλιστικού δικτύου – ρεύματος, με κορμό τα σχήματα των παρεμβάσεων – συσπειρώσεων – κινήσεων και της Αγωνιστικής Ταξικής Ενότητας στο ΕΚΑ. Σε αυτή τη βάση τυχόν επιμέρους πρωτοβουλίες συσπείρωσης που έχουν πάρει δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ αυτοδιαλύονται στο πλαίσιο της κοινής κατεύθυνσης για τη διαμόρφωση του πανελλαδικού ρεύματος του ταξικού αντισυνδιαχειριστικού συνδικαλισμού.

γ) Σε αυτή τη βάση συγκροτείται γραμματεία συνδικαλιστικού της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και προετοιμάζεται πανελλαδική συνδιάσκεψη των εργαζομένων της ΑΝΤΑΡΣΥΑ

 

 

δ) Προσθήκη στο σημείο 54 του κειμένου των θέσεων:

 

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ πρέπει να κινηθεί συντονισμένα στο νεολαΐστικο κίνημα. Σε αυτό θα βοηθήσει η διαμόρφωση κλαδικών επιτροπών σε όλους τους μεγάλους νεολαΐστικους χώρους. Ιδιαίτερη σημασία δίνουμε στην αυτοτελή και συντονισμένη απεύθυνση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στη νεολαία και τη φοιτητική αλλά και τη μαθητική.

 

 

ε) Κατάργηση του σημείου 57 και αντικατάστασή του, στο κείμενο των θέσεων:

 

Σε αυτή τη κατεύθυνση και στα πλαίσια της ανάπτυξης κινήματος αντίσταση και ανατροπής στη γειτονιά, ενάντια στο τοπικό κράτος, τον Καλλικράτη και μια σειρά αντεργατικούς – αντιλαϊκούς νόμους χρειάζεται η στήριξη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και η ενεργητική εμπλοκή των μελών της :

--Στα αντικαπιταλιστικά σχήματα – κινήσεις πόλης – κινήσεις περιφέρειας.
Τα οποία πρέπει να ενισχυθούν και να στηριχτούν από όλο το δυναμικό της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και να αποτελέσουν πόλο συσπείρωσης των αγωνιστών που προσεγγίζουν, ειδικά τα ζητήματα που αφορούν το τοπικό κράτος, από αντικαπιταλιστική σκοπιά, ακόμα και αν δεν συμφωνούν πλήρως με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ ή δεν εντάσσονται σε  αυτή. Πρέπει να αποτελέσουν το πολιτικό νεύρο της αντικαπιταλιστικής παρέμβασης στα ζητήματα πόλης και τοπικού κράτους με αναβαθμισμένη και σταθερή πολιτική παρέμβαση και λειτουργία. Πρέπει να υπάρχει ο προσανατολισμός συγκρότησης νέων σχημάτων σε πόλεις που δεν υπάρχουν, ενώ σημαντικό βήμα στην ενίσχυση της αντικαπιταλιστικής παρέμβασης μπορεί να αποτελέσει ο συντονισμός των σχημάτων.

 Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ σέβεται την αυτοτέλεια των σχημάτων αυτών και δεν τα αντιμετωπίζει ως παραρτήματά της.  Ειδικά στα σχήματα των μεγάλων πόλεων Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιάς όπως και στα περιφερειακά σχήματα, η σημαντική πολιτική παρέμβαση που έχει γίνει ως τώρα, πρέπει να συνδυαστεί και με σοβαρά βήματα στη συλλογική λειτουργία τους, στη γείωση τους με όλα τα δημοτικά διαμερίσματα και νομούς, ώστε να ξεπερνιούνται οι πραγματικές δυσκολίες αποστάσεων και εύρους θεμάτων απασχόλησης και να αποκτούν πραγματική συλλογική λειτουργία, δομή και πρακτική δράση αντικαπιταλιστικού σχήματος. 

--Στις  εργατικές λέσχες  ως μορφές τοπικής εργατικής συλλογικότητας, που συμβάλουν στην ταξική ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος  στη συλλογική οργάνωση εργαζομένων και   ανέργων, στην ανάπτυξη ταξικής αλληλεγγύης και στην προώθηση εργατικού-λαϊκού πολιτισμού. Οι εργατικές λέσχες  προωθούν την ταξική αλληλεγγύη στους αγώνες και στην καθημερινότητα, τη διεκδίκηση άμεσων αιτημάτων σε σχέση με την εργασία και την ανεργία, την υπεράσπιση των εργατικών δικαιωμάτων στους εργασιακούς χώρους της γειτονιάς. Λειτουργούν ενισχυτικά σε σχέση με τα σωματεία και τη δράση τους.

-- Στις  λαϊκές συνελεύσεις και τις επιτροπές κατοίκων σε τοπικό επίπεδο, ως μορφές συλλογικής οργάνωσης του αγωνιζόμενου λαού για τοπικά αλλά και για γενικότερα ζητήματα που θα προωθούν και θα αναδεικνύουν τις αναγκαίες συντονισμένες πρωτοβουλίες αλληλεγγύης-αντίστασης και ανυπακοής απέναντι και ενάντια σε κάθε μορφή χαρατσιών και στην άδική φορολογία-φορομπηξία. Με πρωτοβουλίες ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις κοινωνικών αγαθών (όπως το νερό), αγαθά απαραίτητα για την στοιχειώδη αξιοπρεπή διαβίωση του κοινωνικού συνόλου.

-- Στα  κοινωνικοπολιτικά – πολιτιστικά στέκια που δημιουργούνται στη βάση της ανάγκης για αλληλεγγύη – αντίσταση – διεκδίκηση δημόσιων ελεύθερων χώρων και πολιτιστική δράση.

-- Στις επιτροπές ενάντια στην κυβερνητική-κρατική καταστολή και τη φασιστική βία, ως κύτταρα αντιφασιστικής, αντικατασταλτικής-αντικυβερνητικής και αντιρατσιστικής δράσης καθώς και πρωτοβουλίες συντονισμένης δράσης-απάντησης απέναντι σε φασιστικά, ρατσιστικά και τρομοκρατικά χτυπήματα κράτους και κυβέρνησης στο λαό και τους αγώνες του.

 

 

στ) Προσθήκη στο σημείο 67, 3ο μπούλετ, του κειμένου των θέσεων:

 

Αδυναμία συγκροτημένης παρέμβασης μέσα από τη λειτουργία της γραμματείας συνδικαλιστικού. Επιμονή σε επιμέρους συγκροτήσεις (Συνάντηση Εργατικής Αντίστασης, Κείμενα Υπογραφών για ΔΕΘ) αντί για την ανάληψη πρωτοβουλιών για την ενιαία δράση και παρουσία των δυνάμεων, των σχημάτων και των αγωνιστών του ταξικού αντισυνδιαχειριστικού συνδικαλισμού.

 

 

ζ) Προσθήκη στο σημείο 67, 6ο μπούλετ, του κειμένου των θέσεων:

 

Ελλείψεις στο βάθεμα και την επεξεργασία του. Με την εξαίρεση της δουλειάς που έγινε το καλοκαίρι του 2012 δεν προχωρήσαμε σε συγκεκριμένες συλλογικές επεξεργασίες για το αγροτικό ζήτημα, για την ενέργεια, για την υγεία, για τον εργατικό έλεγχο, για την αναγκαία μετάβαση σε εθνικό νόμισμα,  για την αυτοδιαχείριση.

 

 

η) Προσθήκη στο σημείο 67, 8ο μπούλετ, του κειμένου των θέσεων:

 

Ουσιαστικά,  η  μεταφορά όλων των αρμοδιοτήτων στην ΚΣΕ σε συνδυασμό με την μη λειτουργία του ΠΣΟ αποτέλεσε τροχοπέδη στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ των μελών και επιμονή στη λογική της ΑΝΤΑΡΣΥΑ των οργανώσεων με όλα τα προβλήματα που αυτή συνεπάγεται. Αποδείχτηκε μεγάλο λάθος ότι δεν επιλέξαμε την εκλογή του ΠΣΟ από τη Συνδιάσκεψη και της ΚΣΕ από το ΠΣΟ ώστε να λογοδοτεί σε αυτό.

 

 

θ) Προσθήκη στο σημείο 67, μετά τα 8 υπάρχοντα μπούλετς, του κειμένου των θέσεων:

 

Συχνά οι προτεραιότητες των οργανώσεων μπήκαν πάνω από τις απαιτήσεις της παρέμβασης της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Γι’ αυτό και κρίσιμες πρωτοβουλίες όπως η οργάνωση γιορτών – φεστιβάλ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ σε όλη την Ελλάδα δεν έχουν προχωρήσει, ή ότι υπάρχει δυστοκία στην οργάνωση διημέρων ή διεθνών συναντήσεων.

 

 

ι) Προσθήκη στο σημείο 67, μετά τα 8 υπάρχοντα μπούλετς, του κειμένου των θέσεων:

 

Σημαντική έλλειψη ήταν ότι δεν έγιναν βήματα στην ενιαία προς τα έξω παρουσία της ΑΝΤΑΡΣΥΑ , παρά την απόφαση της 1ης Συνδιάσκεψης για την έκδοση εφημερίδας της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Σε αυτή τη  βάση είναι επιτακτικό να υπάρξουν τώρα βήματα α) Για την έκδοση κοινού εντύπου της ΑΝΤΑΡΣΥΑ β) Για τη διαμόρφωση αναβαθμισμένου ενημερωτικού – πολιτικού πορτάλ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

 

 

ια) Προσθήκη στο σημείο 3 του κειμένου «εκτιμήσεων και προτάσεων της ΚΣΕ για τη λειτουργία της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και την οργανωτική της ανασυγκρότηση»:

 

γ) «η ΚΣΕ  λειτούργησε περισσότερο σαν διαπαραταξιακό όργανο, αποσπασμένο από τις ΤΕ, με και έχει την ευθύνη για την πλήρη υποβάθμιση του ΠΣΟ. Παραμένουμε ΑΝΤΑΡΣΥΑ των συνιστωσών και δεν έγιναν τα απαραίτητα βήματα προς την κατεύθυνση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ των μελών, πράγμα που αποτυπώθηκε  στη λογική των βέτο, στην λειψή και ανεπαρκή πολιτική συζήτηση στις τοπικές.

 

 

ιβ) Προσθήκη στο σημείο 8γ έτσι όπως προτείνεται στο κείμενο «εκτιμήσεων και προτάσεων της ΚΣΕ για τη λειτουργία της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και την οργανωτική της ανασυγκρότηση»:

 

Τον χαρακτήρα της αυτοκριτικής για την λειτουργία των οργάνων της και ειδικά της ΚΣΕ.
Εκφράστηκε η άποψη πως " Η εικόνα που παρουσιάζεται είναι ετεροβαρής ως προς τη θετική εκδοχή, δεν γίνεται η απαραίτητη αυτοκριτική, ειδικά στον τρόπο με τον οποίο οι συνιστώσες αντιμετώπισαν τη συνολική λειτουργία της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Πρέπει να επισημανθεί με σαφήνεια πως  «η ΚΣΕ  λειτούργησε περισσότερο σαν διαπαραταξιακό όργανο, αποσπασμένο από τις ΤΕ, με και έχει την ευθύνη για την πλήρη υποβάθμιση του ΠΣΟ. Παραμένουμε ΑΝΤΑΡΣΥΑ των συνιστωσών και δεν έγιναν τα απαραίτητα βήματα προς την κατεύθυνση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ των μελών, πράγμα που αποτυπώθηκε  στη λογική των βέτο, στην λειψή και ανεπαρκή πολιτική συζήτηση στις τοπικές ".

 

 

ιγ) Προσθήκη στο σημείο 8δ έτσι όπως προτείνεται στο κείμενο «εκτιμήσεων και προτάσεων της ΚΣΕ για τη λειτουργία της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και την οργανωτική της ανασυγκρότηση»:

 

Το ΠΣΟ εκλέγεται από τη συνδιάσκεψη και είναι το κυρίαρχο όργανο ανάμεσα σε δύο συνδιασκέψεις, έτσι ώστε να κατοχυρωθεί ως το βασικό πολιτικό νεύρο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ ως βήμα στην καλύτερη πανελλαδικότητα και στη βαθύτερη δημοκρατία.. Στην 1η συνεδρίασή του εκλέγει την ΚΣΕ.

 

 

ιδ) Προσθήκη στο σημείο 8ε έτσι όπως προτείνεται στο κείμενο «εκτιμήσεων και προτάσεων της ΚΣΕ για τη λειτουργία της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και την οργανωτική της ανασυγκρότηση»:

 

Κάθε πολιτικού χαρακτήρα απόφαση των οργάνων συζητείται υπό μορφή εισήγησης από όλες τις επιτροπές της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, οι οποίες καλούνται να αποφασίσουν επί αυτής. Οι αποφάσεις των επιτροπών με τυχόν αλλαγές, προσθήκες ή αντιρρήσεις καταγράφονται, συγκεντρώνονται και επιστρέφουν στα αντίστοιχα όργανα, όπου και συζητούνται στο σύνολό τους. Κάθε άλλη απόφαση επιτροπής της ΑΝΤΑΡΣΥΑ μεταφέρεται στα όργανα, όπου και συζητείται. Στόχος είναι η αμφίδρομη επικοινωνία και μεταφορά αποφάσεων μεταξύ επιτροπών και οργάνων της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

 

 

ιε) Προσθήκη στο σημείο 8στ έτσι όπως προτείνεται στο κείμενο «εκτιμήσεων και προτάσεων της ΚΣΕ για τη λειτουργία της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και την οργανωτική της ανασυγκρότηση»:

 

Για την οργανωμένη πολιτική λειτουργία των επιτροπών της ΑΝΤΑΡΣΥΑ ανά την Ελλάδα διεξάγονται ετήσιες Περιφερειακές συνδιασκέψεις την περίοδο ανάμεσα στις Πανελλαδικές συνδιασκέψεις. Περιφερειακές συνδιασκέψεις γίνονται σε κάθε καλλικρατική Περιφέρεια ή μεγάλο πολεοδομικό συγκρότημα όπου δρουν άνω της μίας επιτροπές της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Οι Περιφερειακές Συνδιασκέψεις συζητούν στη βάση των πολιτικών αποφάσεων της συνδιάσκεψης και των οργάνων και έχουν αποφασιστικό χαρακτήρα για θέματα που άπτονται του χώρου ευθύνης τους…. Στις τοπικές συνδιασκέψεις συμμετέχουν όλα τα μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην αντίστοιχη περιφέρεια με βάση την αρχή ένα μέλος – μία ψήφος…Από τις περιφερειακές συνδιασκέψεις εκλέγονται και τα αντίστοιχα Τοπικά Συντονιστικά όργανα... Τα Τοπικά Συντονιστικά έχουν στόχο να συντονίζουν και να οργανώνουν τη δράση στη βάση των αποφάσεων της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και των συνδιασκέψεων εκλογής τους. Έχουν αποφασιστικό χαρακτήρα σε θέματα που άπτονται του χώρου ευθύνης τους. Η διαδικασία εκλογής τους από τις αντίστοιχες τοπικές συνδιασκέψεις είναι αντίστοιχη της εκλογής οργάνων από την Πανελλαδική συνδιάσκεψη και από τις Τοπικές και Κλαδικές επιτροπές της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

 

 

ιστ) Προσθήκη στο κείμενο «εκτιμήσεων και προτάσεων της ΚΣΕ για τη λειτουργία της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και την οργανωτική της ανασυγκρότηση»:

 

Θεμέλιο της λειτουργίας της ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι οι επιτροπές (τοπικές και κλαδικές). Οι επιτροπές πρέπει να πάψουν να είναι απλός ιμάντας εκτέλεσης των αποφάσεων των οργάνων της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Πρέπει με διαδικασία συνέλευσης α) να συγκροτούν πρόγραμμα δράσης στα πλαίσια των πολιτικών αποφάσεων της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, για το χώρο ευθύνης που παρεμβαίνουν (τοπικό ή εργασιακό), βοηθώντας και στην ενοποίηση της παρέμβασης της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, β) να συζητούν και να τοποθετούνται πάνω σε κάθε πολιτική απόφαση των ΠΣΟ και ΚΣΕ

Η αλληλεπίδραση, η αμφίδρομη επικοινωνία και η μεταφορά αποφάσεων μεταξύ των οργάνων (Κεντρικών – Περιφερειακών) και των Τοπικών και Κλαδικών Επιτροπών προωθείται με τη δημοσιοποίηση και συζήτηση όλων των πολιτικών αποφάσεων από και προς όλα τα όργανα και τις επιτροπές. Κάθε πολιτικού χαρακτήρα απόφαση των οργάνων συζητείται υπό μορφή εισήγησης από όλες τις επιτροπές της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, οι οποίες καλούνται να αποφασίσουν επί αυτής. Οι αποφάσεις των επιτροπών με τυχόν αλλαγές, προσθήκες ή αντιρρήσεις καταγράφονται, συγκεντρώνονται και επιστρέφουν στα αντίστοιχα όργανα, όπου και συζητούνται στο σύνολό τους. Κάθε άλλη απόφαση επιτροπής μεταφέρεται στα όργανα, όπου και συζητείται.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ πρέπει να διευρύνει την παρέμβασή της τόσο σε περιοχές όσο και σε κλάδους.

Ειδικά στο εργατικό κίνημα οι εξελίξεις επιβάλουν αναβαθμισμένη πολιτική παρέμβαση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Βασικός μοχλός επίτευξης αυτής της παρέμβασης είναι η συγκρότηση κλαδικών επιτροπών ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Αμέσως μετά τη συνδιάσκεψη πρέπει να σχεδιαστεί με συγκεκριμένο τρόπο η διεύρυνση των κλαδικών επιτροπών (τόσο στην Αθήνα όσο και σε μεγάλες πόλεις στην επαρχία ή περιοχές με ειδική ανάγκη παρέμβασης πχ. Ηπειρος – κλαδική αγροτοδιατροφικού τομέα).

 

 

ιζ) Προσθήκη στο κείμενο «εκτιμήσεων και προτάσεων της ΚΣΕ για τη λειτουργία της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και την οργανωτική της ανασυγκρότηση»:

 

Από την Συνδιάσκεψη εκλέγεται το Πανελλαδικό Συντονιστικό Όργανο (ΠΣΟ) της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Το ΠΣΟ είναι το κυρίαρχο πολιτικό όργανο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ ανάμεσα στις Πανελλαδικές Συνδιασκέψεις, έχει τη βασική ευθύνη της υλοποίησης των αποφάσεων της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης και της πολιτικής λειτουργίας της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Τα εκλεγμένα μέλη του είναι υπόλογα μόνο στη Συνδιάσκεψη. Το ΠΣΟ μπορεί να καλέσει σε έκτακτη συνδιάσκεψη για σοβαρά πολιτικά θέματα με απλή πλειοψηφία.

Το Πανελλαδικό Συντονιστικό Όργανο, συνεδριάζει τουλάχιστον 3 φορές τον χρόνο και εκτάκτως για σοβαρά πολιτικά ζητήματα. Το ΠΣΟ στις συνεδριάσεις του εκτιμά πολιτικά την περίοδο, σχεδιάζει την πολιτική δράση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και οργανώνει πανελλαδικά και σε όλους τους κλάδους την παρέμβασή της συγκροτώντας πρόγραμμα δράσης στη βάση των πολιτικών αποφάσεων του οργάνου και της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης. Ευθύνη του ΠΣΟ είναι η συγκρότηση και λειτουργία ενιαίου, πανελλαδικού, διακλαδικού οργανωτικού ιστού της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, για την παρακολούθηση και τη διασύνδεση των δράσεων, των εμπειριών, των απόψεων και των προτάσεων των Τοπικών και Κλαδικών Επιτροπών της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, με στόχο η πολύτιμη εμπειρία των μελών να συγκεντρώνεται, να αξιολογείται και να αξιοποιείται συλλογικά.

 

 

ιη) Προσθήκη στο κείμενο «εκτιμήσεων και προτάσεων της ΚΣΕ για τη λειτουργία της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και την οργανωτική της ανασυγκρότηση»:

 

Το ΠΣΟ στην 1η συνεδρίασή του μετά την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη εκλέγει την Κεντρική Συντονιστική Επιτροπή (ΚΣΕ). Η ΚΣΕ συντονίζει και οργανώνει τη συζήτηση στο ΠΣΟ και έχει την ευθύνη της εκπροσώπησης της ΑΝΤΑΡΣΥΑ ανάμεσα στις Συνδιασκέψεις. Συζητά πολιτικά για την περίοδο και την πολιτική δράση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και εισηγείται επί αυτών στο ΠΣΟ, συντονίζει τη δράση των επιτροπών / γραμματειών του και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ εν γένει, στη βάση των αποφάσεων του ΠΣΟ. Τα μέλη της ΚΣΕ αναλαμβάνουν συγκεκριμένα καθήκοντα, στη βάση καταμερισμού, για την προώθηση της δουλειάς της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Οι συνεδριάσεις της ΚΣΕ επιδιώκεται να έχουν τακτική ώρα και ημέρα και γνωστοποιούνται εγκαίρως για να μπορεί οποιοδήποτε μέλος επιθυμεί να τις παρακολουθήσει. Οι αποφάσεις της ΚΣΕ, γνωστοποιούνται μέσω των επιτροπών ΑΝΤΑΡΣΥΑ(στα μέλη), στα μέλη του ΠΣΟ και αναρτώνται στην ιστοσελίδα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

 

 

ιθ) Προσθήκη στο κείμενο «εκτιμήσεων και προτάσεων της ΚΣΕ για τη λειτουργία της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και την οργανωτική της ανασυγκρότηση»:

 

  1. Για την οργανωμένη πολιτική λειτουργία και το σχεδιασμό της δράσης των επιτροπών της ΑΝΤΑΡΣΥΑ ανά την Ελλάδα διεξάγονται ετήσιες Τοπικές Συνδιασκέψεις την περίοδο ανάμεσα στις Πανελλαδικές συνδιασκέψεις. Τοπικές συνδιασκέψεις γίνονται σε κάθε καλλικρατική Περιφέρεια ή μεγάλο πολεοδομικό συγκρότημα όπου δρουν άνω της μίας επιτροπές της ΑΝΤΑΡΣΥΑ (Θεσσαλονίκη, Πάτρα, ενώ ειδικά για την Αττική προτείνουμε να συζητηθεί ο τρόπος οργάνωσης λαμβάνοντας υπόψη το πλήθος των μελών-επιτροπών και την ανάγκη αποτελεσματικής σχεδίασης της παρέμβασης).
  2. Οι τοπικές Συνδιασκέψεις συζητούν στη βάση των πολιτικών αποφάσεων της πανελλαδικής συνδιάσκεψης και των οργάνων και έχουν αποφασιστικό χαρακτήρα για θέματα που άπτονται του χώρου ευθύνης τους. Στόχος των τοπικών συνδιασκέψεων είναι να θέσουν συγκεκριμένους πολιτικούς άξονες δράσης για την περιοχή ευθύνης τους στη βάση των αποφάσεων της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης και των Οργάνων της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
  3. Στις τοπικές συνδιασκέψεις συμμετέχουν όλα τα μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην αντίστοιχη περιφέρεια με βάση την αρχή ένα μέλος – μία ψήφος. Ο τρόπος εκλογής αντιπροσώπων και η διαδικασία συζήτησης στις τοπικές συνδιασκέψεις καθορίζεται σε κοινή συνεδρίαση της ΚΣΕ με τα συντονιστικά των επιτροπών της αντίστοιχης περιφέρειας και διεξάγεται με τους ίδιους όρους και διαδικασία όπως και η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη.
  4. Έκτακτες τοπικές συνδιασκέψεις για σοβαρά πολιτικά ζητήματα μπορούν να συγκληθούν εφόσον το ζητήσουν το 1/3 των μελών της αντίστοιχης περιφέρειας, το αντίστοιχο όργανο με απλή πλειοψηφία ή το ΠΣΟ και η ΚΣΕ με απόφασή τους. 
  5. Από τις τοπικές συνδιασκέψεις εκλέγονται και τα αντίστοιχα Τοπικά Συντονιστικά όργανα (Συντονιστικά Περιφέρειας ή Πόλης). Τα Τοπικά Συντονιστικά έχουν στόχο να συντονίζουν και να οργανώνουν τη δράση στην αντίστοιχη περιοχή στη βάση των αποφάσεων της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και των συνδιασκέψεων εκλογής τους. Έχουν την ευθύνη της υλοποίησης των αποφάσεων των αντίστοιχων συνδιασκέψεων εκλογής τους και έχουν αποφασιστικό χαρακτήρα για αυτό. Η διαδικασία εκλογής τους από τις αντίστοιχες τοπικές συνδιασκέψεις είναι αντίστοιχη της εκλογής οργάνων από την Πανελλαδική συνδιάσκεψη και από τις Τοπικές και Κλαδικές επιτροπές της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

 

 

κ) Προσθήκη στα σημεία 6,7,8,9,10 στο κείμενο «Απόφαση της 1ης Συνδιάσκεψης: Για τις Οργανωτικές Αρχές της ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α.»:

 

Ορίζεται ανώτατος αριθμός συνεχόμενων θητειών σε οποιοδήποτε όργανο οι 2 θητείες.

 

 

κα) Προσθήκη στο σημείο 8 στο κείμενο «Απόφαση της 1ης Συνδιάσκεψης: Για τις Οργανωτικές Αρχές της ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α.»:

 

Στις συνεδριάσεις κρατούνται πρακτικά τα οποία κοινοποιούνται στα μέλη της ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α., τηρουμένης της πρόνοιας για την προστασία των συντρόφων-μελών του ΠΣ.