• Τρί, 03/11/2015 - 19:50
Ανακοίνωση ΤΕ ΑΝΤΑΡΣΥΑ Σάμου

Τους τελευταίους μήνες στο νησί μας, όπως και στα άλλα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, φτάνουν καθημερινά εκατοντάδες πρόσφυγες ξεριζωμένοι από την χώρα τους εξαιτίας της δολοφονικής επίθεσης του καθεστώτος Άσαντ ενάντια στον εξεγερμένο Συριακό λαό, κυνηγημένοι από την επέλαση των ακροδεξιών τζιχαντιστών της ISIS, βομβαρδισμένοι ανελέητα από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις των Η.Π.Α., της Ε.Ε. και τώρα της Ρωσίας.

Μαζί τους φτάνουν και μετανάστες/τριες από άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής και της Ασίας, όπως το Αφγανιστάν που εξακολουθεί να βομβαρδίζεται από τα αμερικανικά αεροπλάνα. Δεκάδες πνίγονται καθημερινά στην απελπισμένη τους προσπάθεια να περάσουν τη θάλασσα με τα προχειροφτιαγμένα σκάφη των διακινητών. Ήδη στη Σάμο τις τελευταίες μέρες μετράμε δεκάδες θύματα αυτού του «πολέμου». Πρόκειται για ένα έγκλημα διαρκείας, που τώρα το χειμώνα θα πάρει εκρηκτικές διαστάσεις.

Ο φράχτης του Έβρου, τον οποίο διατηρεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αποκλείει κάθε πρόσβαση σε ελληνικό έδαφος από την ξηρά, επιβάλλοντας σε εκατοντάδες χιλιάδες την περιπέτεια της προσέγγισης από την θάλασσα και την εκμετάλλευσή τους από τα δίκτυα των διακινητών. Όσοι και όσες τελικά φτάνουν στη χώρα, αντιμετωπίζονται από το κράτος σαν παρείσακτοι, χωρίς την παραμικρή φροντίδα και με μόνο στόχο την γρήγορη προώθηση – εκδίωξη τους προς την ηπειρωτική Ευρώπη. Οι περισσότεροι, ανάμεσά τους υπερήλικες και μικρά παιδιά, αναγκάζονται να διαμείνουν και να διανυκτερεύσουν στο ύπαιθρο μέσα στις επιδεινούμενες καιρικές συνθήκες χωρίς σίτιση και ιατρική περίθαλψη, ενώ συχνά γίνονται και αντικείμενα εκμετάλλευσης από κυκλώματα άθλιων μαυραγοριτών.

Είναι μόνο η τεράστια αλληλεγγύη από τον εργαζόμενο λαό που δίνει τη δυνατότητα για μια στοιχειωδώς αξιοπρεπή διαβίωση στους πρόσφυγες και τους μετανάστες, είναι αυτή η αλληλεγγύη που δεν επέτρεψε να εμφανιστούν οι ναζί και οι ρατσιστές με νέα κηρύγματα μισανθρωπισμού.

Η κυβέρνηση και η ΕΕ αντί να δημιουργήσουν τις απαραίτητες υποδομές και υπηρεσίες για την υποδοχή και τη περίθαλψη των προσφύγων και των μεταναστών, προγραμματίζουν τη δημιουργία των hot spots στα νησιά και ενισχύουν τη παρουσία των δυνάμεων καταστολής. Δηλαδή προετοιμάζονται για την διαλογή και την επιλογή των ανθρώπων που θα μπορούν να εισέρχονται στην ΕΕ και για την επαναπροώθηση των υπολοίπων στη Τουρκία, εγκαινιάζοντας έτσι ένα καινούργιο κεφάλαιο κυνισμού και βαρβαρότητας.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Σάμου χαιρετίζει τις κινητοποιήσεις που απαιτούν το άμεσο γκρέμισμα του φράχτη στον Έβρο και την αποτροπή της δημιουργίας των hot spots. Κλιμακώνουμε τους αγώνες μας σε όλη την Ελλάδα και προχωράμε στις 23 και 24 Γενάρη 2016 με πανελλαδική, παλλαϊκή, διεθνιστική διαδήλωση στον Έβρο για να γκρεμίσουμε το φράχτη του αίσχους.

 

 

Γι’ αυτό διεκδικούμε:

  • Ανοιχτά σύνορα εδώ και τώρα. Δεν αναγνωρίζουμε το δικαίωμα στο κράτος των καπιταλιστών να σκοτώνει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στα ναρκοπέδια και στα νερά του Αιγαίου.
  • Να γκρεμιστεί ο φράχτης του Έβρου. Όχι στην εγκατάσταση των hot spots.
  • Κατάργηση των συνθηκών του Δουβλίνου, της Frontex και του Ευρωστρατού. Όχι στην ενίσχυση των ελληνικών συνόρων με ευρωπαϊκές δυνάμεις καταστολής.
  • Άσυλο για όσους και όσες το ζητούν, χαρτιά και νομιμοποίηση για όλους και όλες αυτούς που θέλουν να πάνε σε άλλες χώρες της Ευρώπης, αλλά και για όλους όσους θέλουν να μείνουν στη χώρα.
  • Δωρεάν άμεση στέγαση/σίτιση/περίθαλψη για όσο διάστημα χρειαστεί, κάτω από συνθήκες αξιοπρεπούς διαβίωσης.
  • Να ανοίξουν τώρα κτίρια για την αξιοπρεπή διαμονή των προσφύγων.
  • Επαρκής χρηματοδότηση, ενίσχυση των κοινωνικών δομών φιλοξενίας πρόνοιας και αλληλεγγύης με άμεση νομοθετική ρύθμιση για να γίνουν οι απαραίτητες προσλήψεις προσωπικού.
  • Ελεύθερη και δωρεάν μετακίνηση των προσφύγων και των μεταναστών εντός της χώρας και προς τις χώρες προορισμού τους. Δωρεάν μεταφορά τους στα σύνορα.
  • Μέριμνα για την επανένωση οικογενειών, για την παροχή ασύλου και την ένταξη των παιδιών στα σχολεία και τους παιδικούς σταθμούς.
  • Να σταματήσουν οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Έξω οι ιμπεριαλιστικοί στρατοί από τη Μέση Ανατολή. Έξω η Ελλάδα από το ΝΑΤΟ, να φύγουν οι βάσεις, όχι στη συμμετοχή του ελληνικού στρατού σε αποστολές στο εξωτερικό και στη διάθεση ελληνικού εδάφους, αέρα και εξοπλισμού για επεμβάσεις σε άλλες χώρες.

 

Φτάνουν η υποκρισία και τα κροκοδείλια δάκρυα!

Κυβέρνηση-ΕΕ δολοφονούν καθημερινά πρόσφυγες και μετανάστες!

Να σταματήσει τώρα το έγκλημα διαρκείας!