• Πέμ, 11/02/2016 - 22:42
AΝΤΑΡΣΥΑ 3η Συνδιάσκεψη: “O ρόλος μας πιο πολύτιμος από ποτέ” [του Γιώργου Ράγκου]

Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για την 3η Συνδιάσκεψη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ που θα πραγματοποιηθεί στις 4 και 5 Μάρτη στην Αθήνα. Ήδη στις δεκάδες πανελλαδικά Τοπικές Επιτροπές της ΑΝΤΑΡΣΥΑ έχει ξεκινήσει ένας πλούσιος προσυνεδριακός διάλογος πάνω στις Θέσεις της Συνδιάσκεψης. 

 

Οι Θέσεις της 3ης Συνδιάσκεψης είναι το αποτέλεσμα της πλούσιας εμπειρίας και των συμπερασμάτων μίας περιόδου μεγάλων ανατροπών που η ΑΝΤΑΡΣΥΑ πρωτοστάτησε, διαμόρφωσε και διαμορφώθηκε μέσα από την παρέμβασή της. Οι Θέσεις και ο προσυνεδριακός διάλογος δεν αφορά μόνο τα μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ αλλά είναι ανοικτός στη κοινωνία γιατί η 3η Συνδιάσκεψη είναι ένα μεγάλο πολιτικό γεγονός για τα κινήματα και την αριστερά. Ήδη πολλές Τοπικές Επιτροπές οργανώνουν ανοικτές εκδηλώσεις παρουσίασης των Θέσεων. 

 

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ συγκροτήθηκε μέσα στην εξέγερση του Δεκέμβρη του 2008 καταφέρνοντας να ενώσει σε ένα κοινό αντικαπιταλιστικό μέτωπο οργανώσεις και αγωνιστές της επαναστατικής αριστεράς που επιμένουν στον δρόμο της ανατροπής του καπιταλισμού και την εργατική εξουσία κόντρα στον κοινοβουλευτικό δρόμο της διαχείρισης και των αριστερών κυβερνήσεων. Έχει αναδειχθεί σε ένα διακριτό τρίτο πόλο μέσα στην αριστερά που με το μεταβατικό αντικαπιταλιστικό πρόγραμμά της έχει συμβάλει αποφασιστικά στο πολιτικό προχώρημα και τη ριζοσπαστικοποίηση του κινήματος. 

 

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ έδωσε και συνεχίζει να δίνει από την πρώτη γραμμή τη μάχη ενάντια στα "παλιά και νέα μνημόνια", ενάντια στους εκβιασμούς της κυρίαρχης τάξης και των δανειστών, ενάντια στο φασισμό και το ρατσισμό, ενάντια στους Σαμαροβενιζέλους αλλά και ενάντια στους απαράδεκτους και συνεχείς συμβιβασμούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Πρωταγωνίστησε στο σαρωτικό 62% του ΟΧΙ στο Δημοψήφισμα του Ιούλη του ’15. Αντιστάθηκε στη "γοητεία" του ΣΥΡΙΖΑ και της "αριστερής κυβέρνησης" και δεν δίστασε να πάει "κόντρα στο ρεύμα" την εποχή που ο ΣΥΡΙΖΑ κάλπαζε προς την εξουσία. Εκτίμησε σωστά ότι οι εργατικοί αγώνες που γκρέμισαν τους Σαμαροβενιζέλους ήταν αυτοί που ανέβασαν την αυτοπεποίθηση και τις προσδοκίες της εργατικής τάξης και δημιούργησαν ένα μαζικό ρεύμα προς τα αριστερά που εκφράστηκε και εκλογικά με τις νίκες του ΣΥΡΙΖΑ. 

 

Αλλά ταυτόχρονα εκτιμούσε ότι και με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ οι αγώνες όχι μόνο δεν "θα μπουν στο ψυγείο" αλλά, αντίθετα, θα ξεδιπλωθούν ενάντια σε μία "αριστερή κυβέρνηση" που δεν μπορεί και δεν θέλει να συγκρουστεί με την άρχουσα τάξη και διαλέγει τη σύγκρουση με το κόσμο που την "ανέβασε" στην εξουσία. Σήμερα αυτή η σύγκρουση παίρνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις και βυθίζει τον ΣΥΡΙΖΑ σε μία ατελείωτη κρίση. Την κρίση της "ρεφορμιστικής αριστεράς", την κρίση του "κοινοβουλευτικού δρόμου και του κυβερνητισμού". 

 

Τομή

Η πανεργατική απεργία - σταθμός στις 4 Φλεβάρη, η αντιρατσιστική διήμερη κινητοποίηση στον Έβρο ενάντια στο φράκτη και την ΕΕ - φρούριο δεν είναι απλά μία συνέχεια των αγώνων των τελευταίων έξι χρόνων. Αποτελούν τομή γιατί έχουν απέναντί τους όχι τους Σαμαροβενιζέλους αλλά ένα κόμμα της αριστεράς που η πλειοψηφία του κόσμου που τώρα μαζικά απεργεί και διαδηλώνει το ψήφισε (μία ή δύο φορές το 2015). Γι' αυτό ο ρόλος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι πιο πολύτιμος από ποτέ. 

 

Γιατί η ΑΝΤΑΡΣΥΑ αντιπροσωπεύει την "άλλη αριστερά", την αριστερά της "αντικαπιταλιστικής ανατροπής και προοπτικής", της εργατικής εναλλακτικής προοπτικής στην περίοδο της πιο βαθιάς κρίσης του καπιταλισμού, της αριστεράς που παλεύει για τη μονομερή διαγραφή του χρέους, την ρήξη και αποδέσμεσυση από ευρώ και ΕΕ, για τον εργατικό έλεγχο στην κοινωνία και στην οικονομία. 

 

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι δικαιωμένη αλλά αυτό δεν αρκεί. Η 3η Συνδιάσκεψη βάζει στόχο το θαρραλέο άλμα στην ανάπτυξή της, στην ενίσχυση και τη διεύρυνσή της με νέες δυνάμεις της αντικαπιταλιστικής αριστεράς, με δυνάμεις που προέρχονται από ρήξεις με τα κόμματα του ρεφορμισμού, με πρωτοπόρους αγωνιστές των κινημάτων. 

 

Σήμερα υπάρχουν όλο και περισσότερες δυνάμεις, οργανωμένες ή αγωνιστές, που έχουν αποδεσμευτεί από τον ρεφορμισμό του ΣΥΡΙΖΑ, και σε ένα βαθμό και από το ΚΚΕ, και στρέφονται προς την ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ επιδιώκει, με όλο αυτό το κόσμο, την κοινή δράση μέσα στο κίνημα, ανοίγει τη συζήτηση για όλα τα μεγάλα ζητήματα της πάλης και της αντικαπιταλιστικής προοπτικής και ταυτόχρονα υπερασπίζει και ενισχύει τη φυσιογνωμία της ΑΝΤΑΡΣΥΑ ως μέτωπο της αντικαπιταλιστικής επαναστατικής αριστεράς. 

 

Παράλληλα, η 3η Συνδιάσκεψη θα συμβάλει στην ενίσχυση της δημοκρατικής συγκρότησης και λειτουργίας της για να μπορεί να λειτουργεί σαν μέτωπο οργανώσεων και ανένταχτων αγωνιστών και αγωνιστριών, συγκροτημένα και δημοκρατικά, με όσο το δυνατόν πιο απλές και συχνές διαδικασίες, που να ενθαρρύνουν τη συμμετοχή στο εσωτερικό της όλων των μελών της και των χιλιάδων ακόμα αγωνιστών που θέλει να κερδίσει.

 

Έλα μαζί μας! Έλα σε επαφή με τους συντρόφους που διακινούν την Εργατική Αλληλεγγύη στο χώρο σου και μάθε περισσότρες πληροφορίες για τις συνελεύσεις και τις εκδηλώσεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ που δημοσιεύονται στην εφημερίδα. Γίνε τώρα μέλος στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Γιώργος Ράγκος

 

Δημοσιεύτηκε στην εργατική αλληλεγγύη Νο 1210