• Τετ, 09/03/2016 - 20:57
Σύντροφοι ευχαριστώ, Προχωράμε ! [του Κώστα Παπαδάκη]

«ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ, ΠΡΟΧΩΡΑΜΕ !»

1) Χωρίς να παίρνουν – ελπίζω - τα μυαλά μου αέρα, αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω το σώμα της 3ης συνδιάσκεψης της ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. που με τίμησε με την ψήφο του, κατατάσσοντάς με στην πρώτη θέση για την εκλογή του Πανελλαδικού Συντονιστικού Οργάνου και βεβαιώνω όλους τους συντρόφους μου της ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α, για την οποία είμαι υπερήφανος που ανήκω, ότι θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις και από τη θέση του μέλους του Π.Σ.Ο. να συμβάλω για την επιτυχία της.

2) Θα ήθελα πολύ να είμαι αυτό που δείχνει η πρωτιά, ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής όλων των τάσεων της ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. γιατί έτσι αισθάνομαι. Αλλά έχω πλήρη επίγνωση ότι η πρωτιά δεν είναι προϊόν της όποιας προσωπικής μου απήχησης μόνο, αλλά κυρίως της στήριξης συγκεκριμένων τάσεων, πράγμα το οποίο θα ήταν ανοησία να παραβλέψω και υποκρισία να αποσιωπήσω. Το ίδιο φυσικά ισχύει κατ αναλογία για όλους. Εκείνο που έχει σημασία και το ξεκαθαρίζω από την πρώτη στιγμή σε όλους, είναι ότι δεν ανέλαβα καμία πολιτική δέσμευση απέναντι σε κανέναν και ότι ο μόνος παράγοντας που δεσμεύει χθες, σήμερα και πάντα είναι η πολιτική μου συνείδηση και η αίσθηση του συμφέροντος της ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. των μελών, την οποία νομίζω ότι υπηρετώ στην πράξη, από τη στιγμή της ίδρυσής της. Και είμαι θέλω να πιστεύω ότι έτσι με αισθάνεται η συντριπτική πλειοψηφία των μελών της ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. όλων των τάσεων, που επανειλημμένα με έχει τιμήσει και εμπιστευθεί όλα αυτά τα χρόνια παρότι δεν ήμουν τίποτα παραπάνω από ένα απλό μέλος, δίνοντάς μου το βήμα της εκπροσώπησης, όχι μόνο σε θεματικές, αλλά και σε κεντρικές προεκλογικές μας εκδηλώσεις στις περισσότερες πόλεις της χώρας.

3) Το ότι εκλέχτηκε ένας ανένταχτος για πρώτη φορά, πρώτος στην ενιαία λίστα της ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. έστω και με διαφορά, χωρίς καν να είναι στις προθέσεις του μέχρι το απόγευμα της Κυριακής να θέσει υποψηφιότητα, δεν σημαίνει ούτε ότι αποκαταστάθηκε η απλή αναλογική, ούτε ότι υπερίσχυσε το κριτήριο προσωπικής επιλογής από τους μηχανισμούς. Είναι γνωστό άλλωστε και το έχω καταγγείλει επανειλημμένα, ότι το εκλογικό σύστημα της ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. δεν είναι αναλογικό, διώχνει τους ανένταχτους από τις εσωτερικές της διαδικασίες και την ανάδειξή τους στα όργανα, εκτός εάν συνεργασθούν με κάποια συνιστώσα και αυτό το αποδεικνύει η ίδια η ιστορία της ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. Οι ίδιοι οι αριθμοί μιλάνε μόνοι τους. Σύμφωνα με την απλή αναλογική, ο απαραίτητος αριθμός ψήφων που εξασφαλίζει την εκλογή :

Α) Στο Π.Σ.Ο. είναι 887 ψηφίσαντες : 80 = 11,09 δηλαδή 12 ψήφοι. Τα αποτελέσματα της εκλογής του Π.Σ.Ο. όμως δείχνουν ότι απαιτήθηκαν τουλάχιστον 73 ψήφοι, αφού με τόσους εκλέγεται ο 80ος των επιτυχόντων. Έτσι λοιπόν, παρά τη ρήτρα του 15%, δηλαδή του αριθμού των 12 σταυρών, αντί για 21, που υπήρχαν στις προηγούμενες εκλογές, απλώς το μέτρο μειώθηκε από τους 123 στους 73.

Β) Στην Κ.Σ.Ε. 887 : 21 = 42,2, δηλαδή 43 ψήφοι. Η, αν διαιρέτης είναι το 15, αφού τα υπόλοιπα έξι μέλη διορίζονται ex officio 887 : 15 = 59,1 δηλαδή 60 ψήφοι. Τα αποτελέσματα της εκλογής της Κ.Σ.Ε. δείχνουν ότι απαιτήθηκαν τουλάχιστον 82 ψήφοι, αφού με τόσους εκλέγεται ο 15ος των επιτυχόντων. Ετσι, παρά το ότι είχαμε δύο μόνο και όχι περισσότερους σταυρούς, το ελάχιστο μεγαλύτερο της μονοσταυρίας είχαμε 33% αύξηση του μέτρου.

Αποτέλεσμα, όχι μόνο ανένταχτοι, αλλά και άλλες τάσεις, ενώ μια ολόκληρη τάση, η «Πρωτοβουλία για μια ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. αντικαπιταλιστική και επαναστατική» να μείνει έξω από τις εκλόγιμες θέσεις της Κ.Σ.Ε, όπου απαιτείται η «διορθωτική παρέμβαση» της προσθήκης των ex officio» μελών που προστίθενται προκριμένου να εκπροσωπηθεί, και να εκλέξει μόνο δύο μόνο και «με το ζόρι» (τον 79ο και 80ο) εκπροσώπους στο Π.Σ.Ο.

Δεν πρέπει να λησμονούμε όμως ότι η ex officio ανάδειξη (που δεν προβλέφθηκε ποτέ για ανένταχτους η πρόσωπα κοινής αποδοχής) έτσι όπως ισχύει στην ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. είναι και αυτή πλειοψηφική, διότι με άλλοθι την εκπροσώπηση των τάσεων, που έχουν μικρή εκλογική δύναμη προσθέτει και από μια έδρα ως δώρο, στις ισχυρές συνιστώσες, επαυξάνοντας την εκπροσώπησή τους και λειτουργεί απροκάλυπτα πλειοψηφικά. Στη συγκεκριμένη συνδιάσκεψη η Πρωτοβουλία, καθώς και το Ε.Κ.Κ.Ε ευνοούνται από αυτήν, αλλά οι άλλες τέσσερις τάσεις, από τις οποίες άλλες εκπροσωπούνται και άλλες υπερεκπροσωπούνται στην Κ.Σ.Ε. και το Π.Σ.Ο. χάρις στην επιτηδευμένη επιμεριστική και συνεργατική σταυροδοσία, αποκτούν ως δώρο μία επιπλέον έδρα συμβάλλοντας στην αλλοίωση των συσχετισμών, τον αποκλεισμό άλλων εκλεγμένων και τον περιορισμό της αναλογικότητας.

Ούτε θριαμβολογώ λοιπόν, ούτε χαίρομαι, αφού στη θέση που βρέθηκα ο ίδιος στην 1η συνδιάσκεψη (35 ψήφοι, στην ουρά, ενώ στη 2η δεν έθεσα καν υποψηφιότητα) βρίσκονται σήμερα επίσης άδικα άξιοι σύντροφοι, ενώ το αποτέλεσμα της εκλογής είναι προϊόν συνδυασμένης κυκλικής σταυροδοσίας - επιμερισμού και πλειοψηφικής αξιοποίησης των συσχετισμών και όπως και στη συνδιάσκεψη επεσήμανα, ο τρόπος με τον οποίο διενεργεί εκλογές η ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. και η έλλειψη αναλογικής σε αυτές, διόλου δεν την τιμά.

4) Όπως και να έχουν τα πράγματα, η 3η μας Συνδιάσκεψη ανήκει στην ιστορία. Άφησε πίσω της πολλά ζητήματα που δεν έλυσε, όπως – ενδεικτικά -, η ουσιαστική αποτίμηση της όλης εμπειρίας από τη συνεργασία με την Μ.ΑΡ.Σ. και η έλλειψη κάθε αναφοράς στη συνεργασία με το Ε.Ε.Κ, που είναι η μόνη πολιτική οργάνωση, από όσες απευθυνθήκαμε για εκλογική και πολιτική συνεργασία, που ανταποκρίθηκε με συνέπεια και όμως δεν την τιμήσαμε ούτε με δύο λέξεις, στο κείμενο της πολιτικής απόφασης. Δεν τοποθετήθηκε διεξοδικά απέναντι σε ζητήματα που μας δίχασαν την προηγούμενη περίοδο (Πάτρα, Γιάννενα, Νίκαια, εσωτερική κατάσταση κ.λ.π.), ενώ η εξάντληση της συζήτησης στο αν ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. είναι αστικό ή ρεφορμιστικό κόμμα και στο αν πρέπει να παρεμβαίνουμε ή όχι στις συγκεντρώσεις της Γ.Σ.Ε.Ε., περισσότερο εξυπηρέτησε την εκατέρωθεν συσπείρωση στους δύο εναπομείναντες πόλους της ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α., παρά τη συνθετική και προωθητική αναζήτηση απαντήσεων και λύσεων.

Ωστόσο ας μην υποτιμάμε τις σημαντικότατες θετικές της πλευρές :

- Επιβεβαίωσε ότι η ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. παραμένει ζωντανή, ανοιχτή στην κοινωνία, ενωμένη, αδιαπραγμάτευτα αντικαπιταλιστική, κινηματική και μαζικότερη παρά ποτέ, διαψεύδοντας τις Κασσάνδρες που από χρόνια προσέβλεπαν στην διάσταση των απόψεων και προέβλεπαν την διάλυσή της.

- Ανοιξε κρίσιμα πολιτικά ζητήματα πριν και μέσα στη Συνδιάσκεψη και τα συζητά έχοντας κατακτήσει ψηλότερο επίπεδο ενότητας από εκείνο των προηγούμενων συσχετισμών.

- Συνέδεσε τον πολιτικό της διάλογο και προσανατολισμό με την κινηματική δράση στα κορυφαία μέτωπα της συγκυρίας και επιχείρησε με αξιώσεις μια σοβαρή εμβάθυνση στο μεταβατικό αντικαπιταλιστικό μας πρόγραμμα, αλλά και σε πολλά επιμέρους σοβαρά πολιτικά προβλήματα.

- Επιβεβαίωσε πανηγυρικά τον στόχο της ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. των μελών έστω και αν δεν τον υπηρετεί ακόμα.

Ηταν μια συνδιάσκεψη που έπρεπε να επιβεβαιώσει συνολικά την μέχρι τώρα πορεία μας και να σηματοδοτήσει την μελλοντική, Και αυτό έκανε, χωρίς να προσθέσει προβλήματα και συγκρούσεις.

5) Έχοντας σε εκκρεμότητα όλα τα ανοιχτά πολιτικά ζητήματα που κλήθηκε να λύσει η συνδιάσκεψη, η ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. και τα όργανα που εξέλεξε καλούνται να εισφέρουν τις προωθητικές εκείνες διαδικασίες, που θα συμβάλουν στην επίλυσή τους. Η απάντηση δεν θα έρθει μέσα από την ένταση οποιασδήποτε εσωστρέφειας, αντιπαράθεσης και κλιμάκωσης των εσωτερικών αντιθέσεων, αλλά μέσα από την εξώστρεφη παρέμβαση στην κοινωνία, με κυριότερες αιχμές την περίοδο αυτή, την πάλη ενάντια στο ασφαλιστικό, που ξετυλίγει ολόκληρη την αντιμνημονιακή πάλη, μέσα από την οπτική του αντικαπιταλιστικού, μεταβατικού μας προγράμματος και τη συμβολή μας με κάθε τρόπο στην πάλη ενάντια στα κλειστά σύνορα, τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη στους πρόσφυγες.

6) Έχοντας επίγνωση της αυξημένης ευθύνης που συνεπάγεται, έστω και συμβολικά, η κατάταξή μου στο εκλογικό αποτέλεσμα, θέλω να απευθύνω ένα θερμό συντροφικό χαιρετισμό σε όλους τους συνέδρους και όλα τα μέλη της ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α, από κάθε γωνιά της Ελλάδας ή και έξω από αυτήν, που για επτά χρόνια δίνουν, με επιτυχία, τη μάχη για την κατάκτηση της πολιτικής της αναγνωρισιμότητας.

Στην επικείμενη συνεδρίαση του Π.Σ.Ο., για τη σύγκληση του οποίου ευθύνομαι, ως πλειοψηφών σύμβουλος, καλώ άμεσα τους εκπροσώπους των οργανώσεων, σε συνεννόηση μαζί μου να ορίσουν, το συντομότερο δυνατό, την ημέρα της πρώτης του σύγκλησης (προτείνω το Σάββατο 26-3-2016) προκειμένου να αποφασίσουμε τον τρόπο πανελλαδικής παρέμβασής μας στα δύο μεγάλα παραπάνω μέτωπα (ασφαλιστικό – προσφυγικό) και μεταξύ άλλων, θέτω και τα εξής οργανωτικά ζητήματα, για τα οποία πρέπει να παρθούν άμεσα αποφάσεις :

1) Ίδρυση γραφείων της ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη μέχρι το καλοκαίρι, ανεύρεση χώρου, προετοιμασία και οργάνωσή του,

2) Αμεση δημοσιοποίηση στοιχείων επικοινωνίας της ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α, τηλέφωνα, fax, e-mail και ορισμός υπευθύνων επικοινωνίας.

3) Αποκατάσταση ενημέρωσης, συντονισμού και εσωτερικού διαλόγου στην ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α., με τη δυνατότητα άμεσης και καθολικής κυκλοφορίας κειμένων μελών της στις ηλεκτρονικές λίστες των μελών.

Σύντροφοι και πάλι ευχαριστώ, προχωράμε !

Αθήνα, 8/3/2016

Κώστας Παπαδάκης