• Σάβ, 29/10/2016 - 17:12
ΤΕ Σάμου : ΟΧΙ στην ξενοφοβική καμπάνια της ΣAMOS SOS

Στη Σάμο έχει εμφανιστεί εδώ και μερικά χρόνια η κίνηση ΣΑΜΟΣ-SOS που σαν κύριο μέλημα έχει να προσπαθεί να «αφυπνίσει» τις αρχές και το λαό της Σάμου, για τις δυσμενείς συνέπειες του «προσφυγικού» στην οικονομία και στη ζωή των κατοίκων του νησιού. Όμως οι βαθιά ριζωμένες δημοκρατικές παραδόσεις και ο πολιτισμός του Σαμιώτικου λαού, δεν επέτρεψαν τα προηγούμενα χρόνια να αναπτυχθούν μέσα στη κοινωνία μας οι ξενοφοβικές αντιλήψεις και το ρατσιστικό μίσος. Σήμερα, η ΣΑΜΟΣ SOS κλιμακώνοντας την καμπάνια της, καλεί για την ερχόμενη Κυριακή, σε μια δημόσια «συγκέντρωση και πορεία» στη πόλη της Σάμου, ενώ παράλληλα προσπαθώντας προφανώς να κρατήσει αποστάσεις και να διαχωριστεί από την ανοιχτά ρατσιστική προπαγάνδα του φυλετικού μίσους των φασιστών της ΧΑ, δηλώνει υποκριτικά ότι ενδιαφέρεται και για τη τύχη των άτυχων αυτών ανθρώπων που έχουν κατορθώσει να καταφύγουν στο νησί μας.

Προτάσσοντας το «προσφυγικό πρόβλημα» σαν το κυριότερο πρόβλημα της κοινωνίας μας, η κίνηση ΣΑΜΟΣ SOS, δεν αντιλαμβάνεται ότι κινδυνεύει έτσι να ανοίξει τους ασκούς του Αιόλου μιας ξενοφοβικής υστερίας σε μια μερίδα πολιτικά αποπροσανατολισμένων και ανιστόρητων συμπολιτών μας. Μιας υστερίας από την οποία τελικά κερδισμένη θα βγει μόνο η φασιστική ακροδεξιά και η κοινωνία μας θα κινδυνεύσει να βυθιστεί στον εφιάλτη του ρατσιστικού μίσους και της απανθρωπιάς, όπως είδαμε δυστυχώς να συμβαίνει σε ορισμένες άλλες περιοχές. Η ακροδεξιά στην Ελλάδα όπως και σε όλες σχεδόν τις χώρες της Ευρώπης, δεν διστάζει να δημαγωγεί και να εκμεταλλεύεται κάθε ευκαιρία προκειμένου να αποπροσανατολίσει τους νέους, τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους συνταξιούχους, τους καταχρεωμένους μικροεπαγγελματίες, από το να κατανοήσουν ποιος πραγματικά ευθύνεται για την ανεργία, τις αλλεπάλληλες μειώσεις των μισθών και των συντάξεων, την υπερφορολόγηση, την κατεδάφιση των συστημάτων της δημόσιας υγείας και παιδείας, την διαρκή περιστολή των κρατικών δαπανών για τη κοινωνική πρόνοια.

Ακόμη και για τη πτώση του τουρισμού στα νησιά μας , σύμφωνα με την ακροδεξιά προπαγάνδα, που την αναπαράγουν δυστυχώς έμμεσα ή άμεσα και οι πρωταγωνιστές της ΣΑΜΟΣ SOS, δεν φταίει η φωτιά του πολέμου που απλώνεται και φουντώνει στη γειτονιά μας, δεν φταίνε οι κάθε λογής ανεγκέφαλοι πατριδοκάπηλοι που την υποδαυλίζουν, δεν φταίνε τα ΜΜΕ που αναπαράγουν και σκόπιμα διαστρεβλώνουν και διογκώνουν εικόνες και πληροφορίες, δεν φταίει ούτε καν η οικονομική κρίση και οι πολιτικές της λιτότητας που πλήττουν τους λαούς της Ευρώπης, αλλά φταίνε οι θαλασσοπνιγμένοι που ξεβράζονται στις ακτές μας αλλά και οι αλληλέγγυοι που δίνουν σε όλο τον κόσμο μαθήματα ανθρωπιάς και πολιτισμού.

Στην Ελλάδα η ακροδεξιά δημαγωγία μπορεί να ενισχυθεί ακόμη πιο επικίνδυνα, από την επερχόμενη πολιτική χρεωκοπία της δήθεν «αριστερής κυβέρνησης» ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ με την πλήρη υποταγή της στην νεοφιλελεύθερη πολιτική που επιβάλλουν οι «δανειστές», με την τραγική αποτυχία της να τηρήσει στο ελάχιστο τις προεκλογικές υποσχέσεις της, αλλά και με τις παλινωδίες της στο ζήτημα τους «προσφυγικού». Ενώ ο ελληνικός λαός υφίσταται διαρκώς τα τελευταία χρόνια τις συνέπειες μιας απάνθρωπης και κυνικής επίθεσης των αρχουσών τάξεων που τον φορτώνουν με χρέη, του ξεζουμίζουν τις οικονομίες και τις περιουσίες του, που του υποβαθμίζουν διαρκώς το επίπεδο της ζωής του, η προπαγάνδα της ακροδεξιάς προσπαθεί να στρέψει την οργή του προς τα ανυπεράσπιστα θύματα των ακόμη πιο άγριων και βάρβαρων πολιτικών και επεμβάσεων αυτών των τάξεων, στις χώρες του λεγόμενου «τρίτου κόσμου».

Ενώ ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή συνεχώς κλιμακώνεται, ενώ ολόκληρες πόλεις βομβαρδίζονται και ισοπεδώνονται και οι άμαχοι πληθυσμοί τους προσπαθούν απεγνωσμένα να βρουν κάποιο καταφύγιο, την ίδια ώρα άλλα πλήθη απελπισμένων ανθρώπων προσπαθούν να γλυτώσουν από άλλους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, τη πείνα και τις καταστροφές που σαρώνουν την Αφρική και την κεντρική Ασία. Έτσι στη θάλασσα του Αιγαίου και της Μεσογείου καταφθάνουν διαρκώς απελπισμένοι πρόσφυγες και μετανάστες για να βρουν πολλοί από αυτούς φριχτό θάνατο και οι υπόλοιποι «τυχεροί» για να εγκλωβιστούν στα άθλια στρατόπεδα με τις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης.

Απέναντι σε αυτή την εφιαλτική πραγματικότητα, οι άρχουσες τάξεις και οι πολιτικές ηγεσίες της ΕΕ, αναμεσά τους και η ελληνική κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με κυνισμό, το μόνο που προσπαθούν είναι να επιβάλλουν νέες συνοριακές απαγορεύσεις, μαζικές επαναπροωθήσεις και να υψώσουν διαδοχικά συνοριακά τείχη, προκειμένου να συγκρατήσουν αυτό το ποτάμι των απελπισμένων. Των απελπισμένων που αποτελούν τα τραγικά θύματα της δικής τους εγκληματικής πολιτικής και των επεμβάσεων.

Σήμερα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, συνεχίζοντας τον πολιτικό της κατήφορο, στρέφεται ενάντια στους αλληλέγγυους και προσπαθεί με κάθε τρόπο να τους τρομοκρατήσει και να περιορίσει τη δράση τους, όπως συνέβη το περασμένο Σάββατο 22/10 όταν 14 αλληλέγγυοι συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στο αστυνομικό τμήμα γιατί τόλμησαν να μπουν στο «ανοιχτό» στρατόπεδο και να συνομιλήσουν με τους πρόσφυγες.

Απέναντι στην επιδεινούμενη κατάσταση, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Σάμου καλεί τους νέους, τους εργαζόμενους, τους άνεργους του νησιού, να οργανώσουν τις δυνάμεις τους με λαϊκές συνελεύσεις στις γειτονιές, στα χωριά, στους χώρους της δουλειάς:

Να συντονίσουν τη δράση τους εκλέγοντας επιτροπές αγώνα μέσα από μια πλατιά δημοκρατική διαδικασία και ενότητα, χωρίς κομματικούς αποκλεισμούς και μικροπολιτικές σκοπιμότητες.

Να απλώσουν σταθερά ένα χέρι αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και στους μετανάστες και να απαιτήσουν την πολιτισμένη και αξιοπρεπή διαβίωσή τους. Να απαιτήσουν το άμεσο σταμάτημα των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων. Να στρέψουν την οργή τους , στις άρχουσες τάξεις και στα φερέφωνα που τις υπηρετούν, σε αυτούς που ευθύνονται για την οικονομική κρίση και σπέρνουν τον όλεθρο των πολέμων και της καταστροφής.

Να απομονώσουν την ακροδεξιά προπαγάνδα του ρατσιστικού μίσους και όσους στρώνουν το δρόμο για την άνοδο του φασισμού.