• Δευ, 15/10/2018 - 10:22
Ανακοίνωση ΤΕ Σάμου για πρόσφυγες

Ανακοίνωση

 Με έκπληξη παρακολουθούμε το τελευταίο διάστημα την πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου Σάμου για τους μετανάστες και το hotspot. Μια πρωτοβουλία που έχει κεντρικό αίτημα το άμεσο κλείσιμο του hotspot και τον απεγκλωβισμό των προσφύγων-μεταναστών από τα νησιά. Το αίτημα αυτό συμπληρώνεται με τα αιτήματα για μεταφορά τους σε κέντρα ταυτοποίησης στην ηπειρωτική Ελλάδα κι από εκεί σε όποιες χώρες επιθυμούν, καθώς κι από την αποζημίωση των ιδιοκτησιών που γειτονεύουν με το hotspot κι έχουν υποστεί ζημιές.

 Το κύμα των προσφύγων – μεταναστών έχει ως αιτία του τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις ΗΠΑ, Ρωσίας, ΕΕ που αποσκοπούν στην εκμετάλλευση της εργατικής δύναμης και των φυσικών πόρων των χωρών. Και είτε πραγματοποιούνται με “αναίμακτες” οικονομικές συμφωνίες, είτε με οργάνωση πραξικοπημάτων, εμφυλίων και τοπικών συρράξεων, είτε με την άμεση στρατιωτική επέμβαση των ίδιων των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων έχουν πάντα το ίδιο αποτέλεσμα : την ερήμωση των χωρών, την εξαθλίωση των ανθρώπων και τις προσπάθειές τους να ξεφύγουν από τις βόμβες, την πείνα και τη μιζέρια, δημιουργώντας έτσι τα καραβάνια των προσφύγων. Είναι οι ίδιες δυνάμεις που μαζί με την ντόπια άρχουσα τάξη εκμεταλλεύονται και απομυζούν και εμάς τους έλληνες εργαζόμενους, εδώ και δεκαετίες κι έχουν προκαλέσει κύματα μετανάστευσης σε διάφορους προορισμούς ακόμα και σήμερα.

 Κοινός είναι ο αντίπαλος για τους Έλληνες εργαζόμενους, τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, κοινός στόχος η απαλλαγή όλων μας από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και την καπιταλιστική εκμετάλλευση και το χτίσιμο μιας κοινωνίας σύμφωνα με τις ανάγκες των εργαζομένων κι όχι των καπιταλιστών. Μιας κοινωνίας που δεν θα διακρίνει τους ανθρώπους ανάλογα με την οικονομική τους κατάσταση, το χρώμα του δέρματος, τη θρησκεία, τη γλώσσα και την προέλευσή τους. Κοινός λοιπόν πρέπει να είναι κι ο αγώνας για την επιτυχία αυτού του στόχου.

 Για όλους αυτούς τους λόγους νομίζουμε ότι το πολιτικό πλαίσιο και η στόχευση της παραπάνω πρωτοβουλίας του Εργατικού Κέντρου Σάμου δεν έχει σχέση με την πρακτική και τις παραδόσεις του εργατικού – συνδικαλιστικού κινήματος. Αντιμετωπίζει τους πρόσφυγες-μετανάστες ως “βάρος” από το οποίο πρέπει να απαλλαγούμε κι όχι ως εργαζόμενους  οι οποίοι αν το επιθυμούν πρέπει να έχουν το δικαίωμα να μπορούν να ζήσουν και να εργαστούν στην Ελλάδα (ακόμη και στη Σάμο). Την ομάδα των τεσσάρων αιτημάτων που υπάρχουν στο κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου άνετα θα μπορούσε να προσυπογράψει και η Σάμος SOS. Ακόμα περισσότερο που στην αφίσα της πρωτοβουλίας βρίσκονται δίπλα – δίπλα το “να κλείσει άμεσα το hotspot”  και το “μπροστά οι δικές μας ανάγκες ”, φέρνοντας εκ των πραγμάτων τους πρόσφυγες σε αντιπαράθεση με τους Σαμιώτες εργαζόμενους κι αφήνοντας ανοιχτό το δρόμο για συνειρμούς που στοχοποιούν τους πρόσφυγες ως αιτία των προβλημάτων μας. Τις ξενοφοβικές και ρατσιστικές αντιλήψεις δεν τις αντιμετωπίζει κανείς διολισθαίνοντας στη ρητορική της Σάμος SOS.

 Είναι απαραίτητη η δράση του εργατικού κινήματος στην κατεύθυνση να αποκτήσουν οι πρόσφυγες τα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα : 

ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, υγειονομική περίθαλψη, πρόσβαση σε εργασία και παιδεία, παροχή ασύλου καθώς και ταξιδιωτικά έγγραφα ώστε να μπορούν να κινηθούν σε όποιο προορισμό επιθυμούν.

 

  • Οι μετανάστες είναι της γης οι κολασμένοι – Έλληνες και ξένοι εργάτες ενωμένοι.
  • Όχι στη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας, που εγκλωβίζει του πρόσφυγες σε γκέτο κάτω από άθλιες συνθήκες.

 

ΤΕ  ΑΝΤΑΡΣΥΑ  Σάμου