• Παρ, 05/07/2019 - 12:59
Η ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. για τη βιομηχανική ρύπανση και την καθημερινή δυσοσμία στη Δυτική Θεσσαλονίκη

Θεσσαλονίκη 3/7/2019

ΠΡΟΣ: «Η ΑΝΑΠΝΟΗ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ»

Σε απάντηση της επιστολής σας που αφορά τα περιβαλλοντικά προβλήματα της Δυτικής Θεσσαλονίκης σημειώνουμε ότι ως ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. αλλά και με τη συμμετοχή και δράση των μελών μας σε διάφορες συλλογικότητες και σωματεία (Λαϊκή Συνέλευση Δυτικών Συνοικιών, ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ) καθώς και τη συμμετοχή και τις παρεμβάσεις μας σε Δημοτικά Συμβούλια της πόλης (Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Κορδελιού-Ευόσμου) και το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας

  • Καταγγείλαμε από την πρώτη στιγμή και χωρίς περιφράσεις το γεγονός της ρύπανσης που προκαλείται στη Δυτική πλευρά της πόλης με κύριο υπεύθυνο τα ΕΛ.ΠΕ. και απαιτήσαμε τη διενέργεια πραγματικού ελέγχου, τον καταλογισμό ευθυνών και την επιβολή μέτρων για το σταμάτημα της ρυπογόνου δράσης των ΕΛ.ΠΕ. και άλλων μεγάλων βιομηχανιών της περιοχής

  • Οργανώσαμε και συμμετείχαμε σε εκδηλώσεις και δράσεις για την ενημέρωση και ενεργοποίηση-κινητοποίηση των κατοίκων σχετικά με το περιβαλλοντικό έγκλημα που συντελείται και την αποτροπή του καθώς και ενάντια στην ποινικοποίηση της κοινωνικής και πολιτικής δράσης για την προστασία της υγείας και της ζωής μας από τις ρυπογόνες βιομηχανίες

  • Οι εκλεγμένοι σύμβουλοί μας αλλά και εκπρόσωποι κάλεσαν τα δημοτικά και το περιφερειακό συμβούλιο να πάρουν ξεκάθαρη θέση υπέρ της υγείας των κατοίκων της Δυτικής Θεσσαλονίκης, να απαιτήσουν και να επιβάλλουν μέσα από λαϊκές κινητοποιήσεις τη διενέργεια καθημερινού και πραγματικού ελέγχου των μεγάλων βιομηχανιών και τη λήψη μέτρων για τη διακοπή της ρύπανσης ενώ ταυτόχρονα να σταματήσει η διαπλοκή της Τοπικής Αυτοδιοκησης και ΕΛ.ΠΕ. μέσω μικροέργων και χορηγιών των ΕΛ.ΠΕ. προς τους γύρω Δήμους

 

Πάντα στη διάθεσή σας για επιπλέον στοιχεία αλλά και συμμετοχή στον αγώνα για τη λύση του προβλήματος,

Ενδεικτικά παραθέτουμε παρακάτω μία μόνο σχετική με το θέμα ανακοίνωση του περιφερειακού σχήματος που υποστηρίζει η ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α., η οποία εκδόθηκε το Φλεβάρη του 2019, μετά το όψιμο ενδιαφέρον της περιφερειακής αρχής για το πρόβλημα.

 

Βιομηχανική ρύπανση η δυσοσμία που μετατρέπει σε χαβούζα τη δυτική Θεσσαλονίκη

 

Τα φαινόμενα δυσοσμίας, που δεν είναι παρά συνέπειες της βιομηχανικής ρύπανσης, έχουν αναστατώσει τη ζωή των κατοίκων στις λαϊκές γειτονιές της δυτικής Θεσσαλονίκης και ειδικά στο δήμο Κορδελιού-Ευόσμου. Είναι διάχυτη πλέον η αγανάκτηση, όχι μόνο για αυτή την κατάσταση, αλλά και για το σίριαλ της αναζήτησης ευθυνών από τις αρχές που εδώ και χρόνια δεν καταφέρνουν να βρουν την πηγή του προβλήματος.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ανακοίνωσε, για άλλη μια φορά, ότι θα γίνουν αποκαλύψεις στην προγραμματισμένη συνέντευξη τύπου προχτές Τρίτη. Βέβαια τον περασμένο Οκτώβριο ακούγαμε ότι αυτό είναι αδύνατο πριν την Άνοιξη του 2019, αλλά η προεκλογική περίοδος μάλλον επιτάχυνε τα πράγματα. Σε αυτό το κλίμα ο δήμος Κορδελιού-Ευόσμου προχώρησε σε μήνυση… κατ’ αγνώστων για τη δυσοσμία.

Η παρουσία μονάδων βαριάς βιομηχανίας, όπως τα διυλιστήρια των ΕΛΠΕ και Μαμιδάκη και η τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ, σε μια πυκνοκατοικημένη περιοχή όπως η δυτική Θεσσαλονίκη, δεν επιτρέπει όμως μια αφελή προσέγγιση που αναρωτιέται για την πηγή του προβλήματος. Δεν πρόκειται απλά για δυσοσμία και μάλιστα χωρίς συνέπειες για τη δημόσια υγεία, αλλά για βιομηχανική ρύπανση.

Ας μην ξεχνάμε ότι το 2017 είχαν έρθει στο φως της δημοσιότητας στοιχεία για το γεγονός ότι τα ΕΛΠΕ είχαν κινητοποιήσει μηχανισμό συστηματικής παρακολούθησης των αιρετών, βουλευτών, κοινωνικών οργανώσεων και συλλογικοτήτων, ενεργών πολιτών, προκειμένου να αποσιωπηθούν οι ευθύνες της εταιρίας για τη βιομηχανική ρύπανση στη δυτική Θεσσαλονίκη. Με την κάλυψη μάλιστα της κυβέρνησης αφού ο αρμόδιος υπουργός Γ. Σταθάκης «αθώωσε» τα ΕΛΠΕ για το φακέλωμα.

Έτσι και αλλιώς τα υπάρχοντα στοιχεία δείχνουν ότι τα προηγούμενα χρόνια κάθε κάτοικος του δήμου Κορδελιού-Ευόσμου έχει περάσει πολλές μέρες της ζωής του με την ημερήσια τιμή επικίνδυνων μικροσωματιδίων πάνω από το επιτρεπόμενο όριο.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, στο δρόμο που χάραξαν οι προηγούμενες, μαζί με την Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας πασχίζουν να αθωώσουν τα ΕΛ.ΠΕ. και τις βαριές βιομηχανίες της δυτικής Θεσσαλονίκης. Γι’ αυτούς τα κέρδη είναι υπεράνω των ανθρώπων και της ποιότητας ζωής στη δυτική Θεσσαλονίκη.

Η δυτική Θεσσαλονίκη είναι πολύ μακριά από την εξουσία και δεν μπορεί να περιμένει τίποτα από αυτή. Είναι ανάγκη ζωής να παρέμβει το λαϊκό κίνημα για να ακουστεί επιτέλους ότι δεν είναι δυσοσμία αλλά βιομηχανική ρύπανση και να έρθουν στο φως όλα τα σχετικά στοιχεία. Να ακουστεί η λέξη «ΕΛΠΕ», να αποδοθούν ευθύνες και να παρθούν τα στοιχειώδη μέτρα για να μην είναι επικίνδυνη η λειτουργία τους. Με πρώτα να μπει φραγμός στη μετατροπή του αστικού ιστού σε χαβούζα και να υπάρχει έλεγχος στη λειτουργία της βιομηχανίας. Ως εδώ με την πολιτική κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, περιφέρειας, βιομηχανίας και ΕΕ που βάζουν τα κέρδη των πολυεθνικών πάνω από τη ζωή των κατοίκων και το περιβάλλον.