• Σάβ, 23/06/2012 - 13:19
Δελτίο Τύπου της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Θεσσαλονίκης για τις προκλητικές δηλώσεις της Μητρόπολης και του Άνθιμου ενάντια στη διοργάνωση του πρώτου Φεστιβάλ Υπερηφάνειας στη Θεσσαλονίκη.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η πρόσφατη ανακοίνωση της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης δεν θα προκαλούσε τόσο μεγάλη έκπληξη αν απλά και μόνο χαρακτήριζε «διαστροφικούς και σατανικούς» τους διοργανωτές και συμμετέχοντες του 1ου Φεστιβάλ Υπερηφάνειας (Gay Pride) Θεσσαλονίκης. Οι μισαλλόδοξες, αναχρονιστικές και ρατσιστικές θέσεις της, άλλωστε, είναι από καιρό γνωστές στην πόλη. Όταν όμως η Μητρόπολη φτάνει να ζητά την αντίδραση «αγανακτισμένων» νέων ενάντια στη διοργάνωση, τότε η κάλυψη  - οριακά προτροπή - σε τραμπούκικες και φασιστικές επιθέσεις είναι παραπάνω από προφανής.

Ο Μητροπολίτης Άνθιμος, φανατικός υποστηρικτής του Μνημονίου και των αντιλαϊκών πολιτικών και σκληρός υπερασπιστής των προκλητικών προνομίων της Εκκλησίας (μηδενική φορολόγηση, συγκάλυψη σκανδάλων κ.ά.) είναι λογικό να είναι υπέρμαχος τέτοιων αντιδραστικών απόψεων. Εξάλλου, αυτή η σκοταδιστική ρητορική δεν απέχει πολύ από τον κυρίαρχο πολιτικό λόγο που εδώ και δεκαετίες επιμένει σε ένα σκληρά σεξιστικό και ομοφοβικό εκπαιδευτικό σύστημα, φτάνει πρόσφατα στη διαπόμπευση οροθετικών γυναικών παραβιάζοντας στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα και κλείνει τα μάτια μπροστά στη νεοναζιστική συμμορία της Χρυσής Αυγής που απειλεί δημόσια ότι μετά τους μετανάστες «έρχεται η σειρά» των ομοφυλόφιλων!

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Θεσσαλονίκης καταγγέλλει τους βανδαλισμούς που έγιναν χθες από «άγνωστους» σε όλα τα περίπτερα του Φεστιβάλ, αγωνίζεται και στέκεται στο πλευρό όσων διεκδικούν ισότητα, αξιοπρέπεια και ανατροπή των διακρίσεων με βάση το σεξουαλικό προσανατολισμό. Καλούμε καθέναν και καθεμιά που παλεύει για μια κοινωνία ισότητας και για την ανθρώπινη χειραφέτηση να διαφυλάξει τη φετινή διοργάνωση από κάθε είδους ρατσιστικές επιθέσεις.