• Σάβ, 24/11/2012 - 00:34
ΑΝΤΑΡΣΥΑ Θεσσαλονίκης : Συμμετέχουμε και στηρίζουμε τον αγώνα κατά των μεταλλείων σε Χαλκιδική, Κιλκίς και Θράκη 24/11
Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Θεσσαλονίκης στηρίζει και συμμετέχει στο συλλαλητήριο που οργανώνουν οι Επιτροπές Κατοίκων από Χαλκιδική, Κιλκίς και Θράκη ενάντια στην κατασκευή μεταλλείων χρυσού στις περιοχές τους, το Σάββατο 24 Νοεμβρίου, με συγκέντρωση στις 11.30 πμ στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης.

Οι απολογητές των Μνημονίων, του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας και της κοινωνικής καταστροφής προσπαθούν να πείσουν ότι τα έργα θα φέρουν «ανάπτυξη» και θα μειώσουν την ανεργία. Ξέρουμε πολύ καλά τι... σημαίνει η δική τους «ανάπτυξη»: μετατροπή ολόκληρων περιοχών σε βαριές βιομηχανικές ζώνες, ερημοποίηση τεράστιων δασικών εκτάσεων, μόλυνση και κατασπατάληση του υδροφόρου ορίζοντα, «συμβίωση» των κατοίκων με ισχυρά δηλητήρια και τοξική σκόνη που δε γνωρίζει σύνορα. Τα έργα αυτά θα αφήσουν αμύθητα κέρδη για τους χρυσοθήρες, αλλά μισθούς πείνας για τους εργαζόμενους, ενώ οι θέσεις εργασίας που δημιουργούνται κλείνουν χιλιάδες άλλες και η ίδια περιβαλλοντική ερήμωση θα καταστρέψει κυριολεκτικά τις ήδη υποβαθμισμένες περιοχές και τις ζωές των κατοίκων.
 

Οι δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στις περιοχές αυτές απευθύνουν κάλεσμα για κλιμάκωση του αγώνα ώστε να σταματήσουν τα έργα και να πάψουν οι πολυεθνικές μεταλλευτικές εταιρίες να λυμαίνονται τον εθνικό ορυκτό πλούτο.

Ο αποφασισμένος λαός, με αγώνες οργανωμένους από τις ίδιες τις συνελεύσεις κατοίκων με πραγματική δημοκρατία, μπορεί να ακυρώσει στην πράξη τα σχέδια των μεγαλοεργολάβων και την ανεξέλεγκτη δράση των δυνάμεων καταστολής που έχουν μετατραπεί σε εμπροσθοφυλακή των επιχειρηματικών συμφερόντων, επιβάλλοντας τον αυταρχισμό και την τρομοκρατία.

Για την ΑΝΤΑΡΣΥΑ ο αγώνας για το περιβάλλον δεν μπορεί παρά να είναι και αγώνας ενάντια στα μνημόνια και την πολιτική συγκυβέρνησης – ΔΝΤ – ΕΕ. Η νίκη αυτού του αγώνα θα είναι νίκη για όλη την κοινωνία! Η προοπτική δε μπορεί παρά να είναι αντικαπιταλιστική, καθώς είναι το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα που γεννά τους Μπόμπολες και τους (αρ)Πάχτες και πριμοδοτεί το κέρδος έναντι της ζωής και του περιβάλλοντος.

Εθνικοποίηση του ορυκτού πλούτου με κοινωνικό έλεγχο.

Κατάργηση του χουντικού μεταλλευτικού κώδικα – Αποχαρακτηρισμός των περιοχών ως μεταλλευτικών.

Άμεση αποκατάσταση των περιοχών από τις ζημιές που έχει προκαλέσει η ανεξέλεγκτη δράση των εταιριών.

Όχι στην βίαιη επιβολή τριτοκοσμικών μοντέλων «ανάπτυξης» - Αυτοδιάθεση των τοπικών κοινωνιών.