• Σάβ, 20/04/2013 - 09:46
Καταγγελία ΑΝΤΑΡΣΥΑ Κορινθίας για απόπειρα αυτοκτονίας στο στρατόπεδο συγκέντρωσης στην Κόρινθο

Η κατάσταση στο στρατόπεδο συγκέντρωσης (δήθεν «φιλοξενίας») στην Κόρινθο έχει φτάσει στο απροχώρητο. Μετά την εξέγερση και απεργία πείνας που την προηγούμενη βδομάδα έληξε με βίαιη καταστολή, με δακρυγόνα μέσα στους θαλάμους και με 48 Αφγανούς να κατηγορούνται μέχρι και για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, καθημερινό φαινόμενο έχουν γίνει οι απόπειρες αυτοκτονίας. Δεν είναι να απορεί κανείς γι’αυτή τη δραματική εξέλιξη, καθώς στο στρατόπεδο της Κορίνθου κρατούνται φυλακισμένα 1200 άτομα υπό άθλιες συνθήκες, χωρίς να έχουν διαπράξει κάποιο έγκλημα, και το σχέδιο είναι να κρατούνται μέχρι και για 18 μήνες (και από ό,τι φαίνεται θα εξαντληθεί κάθε χρονικό όριο), χωρίς να ξέρουν τι θα γίνει μετά, περιορισμένοι σε λίγα τετραγωνικά μαζί με δεκάδες άλλους, με αποτέλεσμα να απελπίζονται πλήρως.

 
Συγκεκριμένα, μόνο την Πέμπτη 18/4 είχαμε 6 απόπειρες αυτοκτονίας. Ένας από τους κρατούμενους ήπιε σαμπουάν και στη συνέχεια προσπάθησε να κρεμαστεί. Το πιο σοβαρό γεγονός όμως είναι αυτό της πτώσης Μαροκινού από τον τρίτο όροφο κτιρίου. Οι ευθύνες της αστυνομίας γι’αυτό το γεγονός είναι τεράστιες, και αυτό φαίνεται και από το πώς χειρίστηκε το θέμα, προσπαθώντας να δώσει ψευδή εικόνα, κίνηση που φανερώνει την ενοχή της. Λίγη ώρα μετά το συμβάν, αναρτήθηκε σε τοπικό blog ρεπορτάζ, βασισμένο εξ ολοκλήρου στις πληροφορίες της αστυνομίας, που αναφέρει:
 
«Αίσιο τέλος είχε η απόπειρα αυτοκτονίας ενός 33χρονου αλλοδαπού που έπεσε από τον δεύτερο όροφο, σε ειδικό στρώμα που είχαν φέρει πυροσβέστες στο Κέντρο Κλειστής Φιλοξενίας Αλλοδαπών στο παλαιό στρατόπεδο της Κορίνθου. Στο σημείο κλήθηκε η Πυροσβεστική υπηρεσία και ειδικό στρώμα που είχαν φέρει στο έδαφος και απέτρεψαν την αυτοκτονία αλλοδαπού κρατουμένου. Τραυματίστηκε ευτυχώς ελαφρά…».
 
Το δημοσίευμα είναι πέρα ως πέρα ψευδές. Σύμφωνα με μαρτυρίες συγκρατουμένων του, δεν υπήρξε κανένα στρώμα με αποτέλεσμα να πέσει στο τσιμέντο. Οι πληροφορίες μας από γιατρούς του Γενικού Νοσοκομείου Κορίνθου λένε ότι ο αστράγαλος του θύματος έχει καταστραφεί, σε σημείο να υπάρχει ενδεχόμενο ακόμα και ακρωτηριασμού. Σαφώς και δεν μπορούμε να μιλάμε λοιπόν για «ελαφρύ τραυματισμό» - αντίθετα, αν δεν είχε προσγειωθεί με τα πόδια τότε πιθανότατα θα είχαμε νεκρό. Μετανάστες που είναι έγκλειστοι στο στρατόπεδο της Κορίνθου ξεκίνησαν νέα απεργία πείνας μετά το συμβάν. Οι εγκληματικές ευθύνες για αυτές τις τραγικές εξελίξεις ανήκουν αποκλειστικά στην αστυνομία του ακροδεξιού Δένδια και στο ρατσιστικό σχέδιο «Ξένιος Δίας» που έχει περιέλθει σε πλήρες αδιέξοδο.
 

Δεν είναι τυχαίο το περιστατικό της Μανωλάδας τις ίδιες μέρες. Ο διαχωρισμός των εργαζομένων σε νόμιμους και παράνομους, με τη βοήθεια και της ναζιστικής Χρυσής Αυγής που κάνει τη δουλειά του συστήματος σπέρνοντας το μίσος στην εργατική τάξη, έχει το στόχο να μας φτάσει όλους να εργαζόμαστε με τέτοιες συνθήκες, σαν δούλοι, χωρίς δικαιώματα και με μεροκάματο έως και 4-5 ευρώ (όταν και αν αυτά δίνονται). Η Μανωλάδα είναι εικόνα από το μέλλον που σχεδιάζουν και για τους Έλληνες εργάτες. Ούτε είναι τυχαίο ότι μετά τους μετανάστες άρχισαν να κλείνουν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και τοξικομανείς, ενώ πλέον με θράσος παραδέχονται ότι αναζητούν αντίστοιχους χώρους και για οφειλέτες. Είναι γνωστό από την ιστορία: ο φασισμός έρχεται πρώτα για τους «άλλους» και μετά για όλους.
 
-          Να κλείσουν ΤΩΡΑ όλα τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, τα ελληνικά Γκουαντάναμο όπου στοιβάζονται και βασανίζονται άνθρωποι χωρίς να έχουν κάνει τίποτα και οδηγούνται μέχρι και στην αυτοκτονία. Να σταματήσουν οι επιχειρήσεις-σκούπα του «Ξένιου Δία».
 
-          Ίσα δικαιώματα για όλους τους εργάτες. Ποτέ ξανά Μανωλάδες, ποτέ ξανά εργάτες υπό καθεστώς τρομοκρατίας με την απειλή της παράδοσης στην αστυνομία. Αξιοπρέπεια και ελευθερία για όλους.
 
-          Να πέσει η συγκυβέρνηση των δολοφόνων. Τα χέρια τους είναι βαμμένα με αίμα, γιατί μόνο έτσι μπορούν να περάσουν τις μνημονιακές πολιτικές της εξαθλίωσης που προστάζουν μεγάλο κεφάλαιο και ΕΕ. Να τους ανατρέψουμε και να τους στείλουμε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, κι αυτούς και το σύστημα που τους αναπαράγει.
 
 
ΑΝΤΑΡΣΥΑ Ν. Κορινθίας