• Τετ, 17/07/2013 - 10:35
Φωτο-βίντεο από το φεστιβάλ της ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. στην Πρέβεζα

Με σήμα-κατατεθέν ένα πανό, με τους στίχους του αξεπέραστου Κώστα Βάρναλη: «Και να γιατί είμαι στο πνεύμα της ανταρσίας, γιατί στα ιδανικά των κόσμων που γκρεμίζονται, φέρνω τα ιδανικά των κόσμων που γεννιούνται... Είμαι κάθε φορά το μέλλον», άνοιξε τις πύλες του το Φεστιβάλ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην Πρέβεζα, μπροστά από το δικαστικό μέγαρο της πόλης.

Κατά τη διάρκεια του Σαββάτου, τον κεντρικό ομιλητή Παντελή Βαϊνά προλόγισε εκ μέρους της τοπικής επιτροπής της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ο Βαγγέλης Νάνος, ο οποίος αναφέρθηκε στις δράσεις και την παρουσία της οργάνωσης στο Νομό Πρέβεζας και στα κινήματα που αναπτύσσονται, καθώς και στο γενικό πολιτικό πλαίσιο.

Το λόγο πήρε στη συνέχεια ο Παντελής Βαϊνάς, ο οποίος ανέλυσε την πολιτική πρόταση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, όπως αυτή προέκυψε και από τη 2η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη.

IMG 4299

Στόχος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, σύμφωνα με τον κ. Βαϊνά, είναι η αντικαπιταλιστική ανατροπή της επίθεσης του κεφαλαίου, των κυβέρνησεών του, της ΕΕ και του ΔΝΤ, με το αναγκαίο αντικαπιταλιστικό μεταβατικό πρόγραμμα. Η αντικαπιταλιστική ανατροπή θα επιβληθεί από ένα αγωνιστικό μέτωπο ρήξης και ανατροπής με πυρήνα ένα ταξικά ανασυγκροτημένο εργατικό κίνημα, με την πολιτική ηγεμονία ενός ισχυρού πόλου – πολιτικού μετώπου της αντικαπιταλιστικής, αντιιμπεριαλιστικής, αντι-ΕΕ και ανατρεπτικής Αριστεράς και κάτω από τη δύναμη του παλλαϊκού – πανεργατικού ξεσηκωμού. «Η αντικαπιταλιστική ανατροπή της επίθεσης θα ανοίξει το δρόμο για την επανάσταση, για τη διεκδίκηση και κατάκτηση της εξουσίας και της κυβέρνησης από τις μαχόμενες δυνάμεις των εργαζομένων και του λαϊκού κινήματος, τη σύγκρουση και τελικά τη συντριβή του αστικού κράτους», τόνισε το μέλος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

IMG 4303

Πρόσθεσε ο κ. Βαϊνάς πως άμεσο βήμα σε αυτή την κατεύθυνση είναι η «μετωπική πολιτική συμπόρευση για την ανατροπή», η συμπόρευση των δυνάμεων τηςαντικαπιταλιστικής, αντι-ΕΕ, αντι-ιμπεριαλιστικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς. Τέτοιες δυνάμεις είναι πρώτα απ’ όλα οι αγωνιστές και οι αγωνίστριες των κινημάτων, ο μαχόμενος κόσμος της Αριστεράς, οι «φυσικές πρωτοπορίες» που γεννιούνται μέσα στους ταξικούς αγώνες και νοιώθουν όλο και πιο πολύ την απόσταση ανάμεσα στις ανάγκες του αγώνα και την πολιτική και κινηματική ανεπάρκεια των ηγεσιών της ρεφορμιστικής Αριστεράς. Είναι αγωνιστές από την βάση της Αριστεράς, δυνάμεις που προσανατολίζονται στη ρήξη με την πολιτική του κεφαλαίου και της ΕΕ, με ταξική παρέμβαση στο εργατικό κίνημα.Είναι δυνάμεις με κομμουνιστική αναφορά. Δυνάμεις που θέτουν αποφασιστικά το ζήτημα της πάλης κατά του ευρώ και της ΕΕ, όπως το Σχέδιο Β’ - Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής. Είναι οι οργανώσεις της επαναστατικής και αντιιμπεριαλιστικής Αριστεράς, όπως η ΚΟΑ, το ΕΕΚ, την ΟΚΔΕ Εργατική Πάλη και άλλες οργανώσεις. Είναι τα ρεύματα αριστερής αναζήτησης που διαφοροποιούνται από τα διάφορα «πατριωτικά», διαταξικά και απολίτικα ρεύματα του αντιμνημονιακού αγώνα. Αποκάλυψε μάλιστα πως με τις παραπάνω δυνάμεις έγιναν και συζητήσεις, σε πολύ καλό κλίμα.

IMG 4300

Ακολούθησαν τοποθετήσεις και ένα αφιέρωμα στον Νικόλα Άσιμο με live μουσική.

antarsya1

Την Κυριακή στον ίδιο χώρο πραγματοποιήθηκε προβολή της ταινίας «Τα σταφύλια της οργής». Το φεστιβάλ ολοκληρώθηκε με μουσικό πρόγραμμα λαϊκού-εργατικού τραγουδιού.

Δημοσιεύθηκε στο atpreveza.gr