• Τετ, 19/02/2020 - 12:34
ΑΝΤΑΡΣΥΑ Χαλκιδικής: Για τις νέες δίκες αγωνιστών του κινήματος των κατοίκων τηςΧαλκιδικής εναντίον της εξόρυξης χρυσού

Ανακοίνωση ΑΝΤΑΡΣΥΑ Χαλκιδικής

Για τις νέες δίκες αγωνιστών του κινήματος των κατοίκων της Χαλκιδικής εναντίον της εξόρυξης χρυσού

Συνεχίζεται η καταστολή, η κρατική τρομοκρατία και η ομηρία κατά του γενναίου κινήματος των κατοίκων της Χαλκιδικής εναντίον της εξόρυξης χρυσού, το οποίο αγωνίστηκε και συνεχίζει να αγωνίζεται με αξιοπρέπεια για το δικαίωμα ολόκληρης της κοινωνίας στη γη, στον αέρα και στο νερό ως κοινωνικά αγαθά που δεν πωλούνται και δεν ιδιοποιούνται.

Συνεχίζεται, λοιπόν, η φάμπρικα των δικαστικών διώξεων κατά του πολυετούς και επίμονου αυτού εμβληματικού κινήματος, που αγωνίζεται ενάντια στο έγκλημα που συντελείται κατά της φύσης και της ζωής των παιδιών μας, υπερασπιζόμενο το δικαίωμα όλων μας να ζούμε ελεύθερα στον τόπο μας, με σεβασμό στο φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον.

Κι επειδή αυτοί οι χιλιάδες αγωνιστές δεν δίστασαν να κατονομάσουν αυτούς που διαπράττουν το έγκλημα κατά της φύσης και της ζωής μας, δηλαδή την πολυεθνική εταιρεία El Dorando, που εκπροσωπεί το διεθνές εγκληματικό αποικιοκρατικό κεφάλαιο, μαζί με τους εγχώριους συνεργούς τους, δηλαδή την εταιρεία «Hellas Gold -Ελληνικός χρυσός» του Μπόμπολα, που εκπροσωπεί το εγχώριο αστικό κεφάλαιο, αλλά και τους πρόθυμους εγχώριους υποστηρικτές του, δηλαδή τις ελληνικές αστικές κυβερνήσεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ και τους τοπικούς προύχοντες της μόνον κατ' όνομα Τοπικής “Αυτοδιοίκησης”, έπρεπε, λοιπόν, αυτοί που αντιδρούν και αγωνίζονται να πληρώσουν με το τίμημα της καταστολής και της κρατικής τρομοκρατίας, για να φοβηθούν και να μάθουν να κρατούν το στόμα τους κλειστό. Και αφού δεν έφτανε αυτό, για να τρομοκρατήσουν τον κόσμο που αγωνίζεται για την ίδια του τη ζωή μπροστά στα κέρδη των πολυεθνικών και ντόπιων καπιταλιστών και των πολιτικών εκπροσώπων τους, τότε επιστρατεύτηκε και το βαρύ πυροβολικό των εκατοντάδων δικαστικών διώξεων, για να θέσουν τις ζωές εκατοντάδων αγωνιστών, ολόκληρης της τοπικής κοινωνίας, σε ομηρία.

Άλλωστε, πρόκειται για μία συνταγή που μονότονα επαναλαμβάνεται ενάντια σε όλα τα κοινωνικά κινήματα, όπως αυτό ενάντια στους πλειστηριασμούς, ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού, ενάντια στην μόλυνση του αέρα και του εδάφους από την καύση και το θάψιμο των σκουπιδιών, ενάντια στο φοιτητικό κίνημα κτλ. Και αυτή η μέθοδος προκρίνεται, για να δοθεί το μήνυμα ότι ο αγώνας για τα κοινωνικά αγαθά και τα κοινωνικά δικαιώματα ποινικοποιείται από τη στιγμή που στρέφεται εναντίον του καπιταλιστικού κέρδους, ότι το δήθεν αστικό φιλελεύθερο κράτος των υποτιθέμενων δημοκρατικών ελευθεριών είναι κούφιο κέλυφος όταν αμφισβητείται η ίδια η υπόσταση του καπιταλιστικού συστήματος.

Έτσι, την Παρασκευή, 28-2-2020, στα Δικαστήρια Πολυγύρου ξαναπαίζεται το σίριαλ: “Η καταστολή συνεχίζεται και ξανασυνεχίζεται”. Τότε πρόκειται, λοιπόν, να γίνουν δύο ακόμη δίκες που δικάζουν τον αγώνα εναντίον της μεταλλευτικής δραστηριότητας στη ΒΑ Χαλκιδική. Στην πρώτη υπόθεση δεκαοχτώ άνθρωποι κατηγορούνται ως υπαίτιοι για πράξεις που έλαβαν χώρα στη δασική περιοχή της Τσικάρας (Μ. Παναγία) την Άνοιξη του 2017, όταν η Ελντοράντο προσπάθησε να ξεκινήσει μια σειρά γεωτρήσεων. Στη δεύτερη υπόθεση τρεις, αυτή τη φορά, αγωνιστές θα πρέπει να απολογηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης του Πολυγύρου, διότι στις 16/12/2017, μαζί με άλλους δεκαεφτά που δεν ταυτοποιήθηκαν(!;) από την τοπική αστυνομία, εμφανίστηκαν στην είσοδο του βουνού στη θέση Χοντρό Δέντρο και ανάρτησαν... πανό!

Το μήνυμα της εταιρείας και των κατασταλτικών δυνάμεων είναι σαφές: να φορτώνουν τους αγωνιστές μια δικογραφία για κάθε.... παρουσία των αγωνιζομένων κατοίκων στο βουνό, για κάθε έκφραση εναντίωσης στην καταστροφή που συντελείται.

Όμως, είναι γελασμένοι διεθνείς και ντόπιοι κεφαλαιοκράτες εάν νομίζουν ότι μ' αυτόν τον ωμό εκβιασμό θα σταματήσουν να ενοχλούνται από τους ανθρώπους που διεκδικούν το δικαίωμά τους στη ζωή και στο μέλλον του τόπου τους.

Να είναι σίγουροι ότι δε θα σταματήσουμε να ανεβαίνουμε στο βουνό μας και να ξεσκεπάζουμε το έγκλημα και τη λεηλασία της φύσης, γιατί το διακύβευμα για μας είναι η ίδια μας η ζωή. Γιατί είμαστε αποφασισμένοι, παρά τις δυσκολίες και τις αδυναμίες, να παλέψουμε, ώστε ένας όμορφος και παραγωγικός τόπος να μην καταντήσει τοξική χαβούζα, όπως και να αντισταθούμε στον παραλογισμό της λεηλασίας της φύσης προς όφελος μιας χούφτας καπιταλιστών.

Καλούμε όλον τον αγωνιζόμενο κόσμο όλων των κινημάτων να βρεθεί ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ την Παρασκευή 28-2-2020, γιατί η δύναμη της αλληλεγγύης είναι το δικό μας ανίκητο όπλο απέναντι στο σύστημα εκβιασμού και τρομοκρατίας.