• Πέμ, 21/07/2022 - 21:02
Κάλεσμα ενότητας της μαχόμενης αντικαπιταλιστικής Αριστεράς: Απόφαση Τοπικής Επιτροπής Πρέβεζας της ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Με αγώνες και σύγκρουση να ανατραπεί η κυβέρνηση της ΝΔ, η πολιτική του κεφαλαίου και της ΕΕ, όπως και κάθε κυβέρνησης με την ίδια πολιτική. Να σπάσει η  συναίνεση του αστικού πολιτικού συστήματος του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, και της ακροδεξιάς φασιστικής «Ελληνικής Λύσης».

ΚΑΛΕΣΜΑ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΜΑΧΟΜΕΝΗΣ-ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

Συνέλευση πραγματοποίησε τη Τετάρτη 20/7/22  η τοπική επιτροπή Πρέβεζας της ΑΝΤΑΡΣΥΑ με θέμα το προγραμματισμό δράσης για το επόμενο διάστημα αλλά και τη παρέμβαση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ  σε πιθανές πρόωρες εκλογές. Στην απόφαση της η τοπική επιτροπή τονίζει ότι η ΑΝΤΑΡΣΥΑ θα παρέμβει στις επερχόμενες εκλογές όποτε και αν γίνουν και θα δώσει τη μάχη της ενίσχυσης της αριστεράς που δίνει την μάχη με τον αντίπαλο σε όλη την γραμμή του μετώπου στη  βάση ενός εργατικού, αντικαπιταλιστικού προγράμματος

Οι βασικοί στόχοι πάλης του αντικαπιταλιστικού προγράμματος για την περίοδο είναι:

1)             Γενναίες αυξήσεις σε μισθούςσυντάξεις και επιδόματα ανεργίας. Κανένας μισθός κάτω από 1.000 ευρώ καθαρά. Διεκδίκηση Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής σε μισθούς και συντάξεις.  Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού και σύνταξης, μείωση των ωρών εργασίας/30ωρο πενθήμερο.. Πρέπει να χάσει πλούτο και εξουσία το κεφάλαιο για να κερδίσουν οι εργαζόμενοι και ο λαός. Αυτή είναι η μόνη «ρεαλιστική επιλογή».

2)             Εθνικοποιήσεις των βασικών τομέων της οικονομίας χωρίς αποζημίωση και με εργατικό-λαϊκό έλεγχο. Πρώτα απ’ όλα της ενέργειας, των τροφίμων, των τραπεζών, αλλά και της Υγείας και της Παιδείας για να υπερασπίσουμε τα δημόσια αγαθά. Κλείσιμο των χρηματιστηρίων ενέργειας και τροφίμων. Διατίμηση σε όλα τα βασικά αγαθά, κατάργηση της έμμεσης φορολογίας (ΦΠΑ, ειδικοί φόροι κα), κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. Προστασία της λαϊκής κατοικίας Όχι στους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας.

Η ενέργεια, το νερό, είναι κοινωνικά αγαθά, για αυτό και παλεύουμε να εθνικοποιηθούν, χωρίς αποζημίωση με εργατικό και λαϊκό έλεγχο, για χτύπημα της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας εδώ και τώρα.

3)             Καμιά εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο στην Ουκρανία. Πάλη για την ειρήνη και τη φιλία των λαών. Αγώνας ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και τους ανταγωνισμούς των αστικών τάξεων, ειδικά του ελληνοτουρκικού ανταγωνισμού. Ακύρωση των εξοπλιστικών προγραμμάτων, λεφτά για τις ανάγκες των εργαζομένων και του λαού. Έξοδος από το ΝΑΤΟ και τον ευρωστρατό, απομάκρυνση των βάσεων. Κατάργηση των πυρηνικών όπλων.

4)             Συνολική αντιπαράθεση και ανατροπή του πλαισίου της διαρκούς μνημονιακής επιτροπείας, αντικαπιταλιστική ρήξη/έξοδος από την ΕΕ. Διαγραφή του δημόσιου χρέους, και του ιδιωτικού χρέους των φτωχών νοικοκυριών,

5)             Πάλη για την διατροφική επάρκεια με ενίσχυση της μικρομεσαίας αγροτιάς και των πρωτοβάθμιων συνεταιρισμών, με προσανατολισμό στις λαϊκές ανάγκες έξω απ΄ τις επιταγές της ΚΑΠ και τους κανονισμούς της ΕΕ. Πάλη ενάντια στις πολυεθνικές που ελέγχουν την διατροφή όλου του πλανήτη

6)             Πάλη για τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις λαϊκές ελευθερίες, πρώτα απ όλα στο δικαίωμα στην απεργία, στη διαδήλωση και τον αγώνα, σε ρήξη με την καταστολή, τον διαρκή έλεγχο, τις κάθε είδους διακρίσεις, το αστικό πολιτικό σύστημα και το κράτος του.

7)             Προστασία της φύσης από την υπερεκμετάλλευση του κεφαλαίου. Ενάντια στην κλιματική κατάρρευση, αλλά και καταστροφή εμπορευματοποίηση-ιδιωτικοποίηση, την καταστροφή βουνών και παραλιών στο όνομα της «πράσινης μετάβασης» καθώς και την εμπορευματοποίηση και καταστροφική διαχείριση των απορριμμάτων Ακύρωση των σχεδίων για εξορύξεις ορυκτών πόρων στις διεθνείς θάλασσες (ΑΟΖ).

8)             Πάλη ενάντια στον ρατσισμό, την Ευρώπη φρούριο, την αντιλαϊκή συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας. Πλήρη δικαιώματα σε εργασία, παιδεία, υγεία , ελεύθερη μετακίνηση σε πρόσφυγες - μετανάστες.

9)             Αγώνας για την ισότητα των φύλων. Προστασία της μητρότητας στην εργασία και τις κοινωνικές παροχές, ενάντια στην πολιτική του κεφαλαίου που διαλύει τις δομές κοινωνικής προστασίας. Όχι στις διακρίσεις λόγω φύλου, καταγωγής, σεξουαλικού προσανατολισμού

 

Αυτό το πρόγραμμα δεν μπορεί να υλοποιηθεί από «αριστερές» ή «προοδευτικές» κυβερνήσεις διαχείρισης του καπιταλισμού, χωρίς ρήξη με το αστικό κράτος και τους ιμπεριαλιστικούς θεσμούς. Η επαναφορά προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ για μια «προοδευτική διακυβέρνηση» για να φύγει η Δεξιά, με το μάτι στραμμένο στην λεηλασία του κόσμου της Αριστεράς και του κινήματος σήμερα, θα οδηγήσει σε πολύ μεγαλύτερες τραγωδίες.

Δεν μπορεί να υπηρετηθεί από το «ρεαλιστική απειθαρχία», που τελικά μετατρέπεται στον «ρεαλισμό της πειθαρχίας» του ΜΕΡΑ 25. Γιατί αυτός ο «ρεαλισμός» δεν είναι παρά η αποδοχή των πυλώνων της αστικής πολιτικής. «Υγιείς επιχειρηματικότητα», Ευρωπαϊκή Ένωση, συμμετοχή στο ΝΑΤΟ και αποδοχή της στρατηγικής σχέσης με τις ΗΠΑ, και προτάσεις διαχείρισης, φτιασιδώματος της κυρίαρχης πολιτικής, για πλασάρισμα σαν «αριστερό άκρο» στην μελλοντική «προοδευτική κυβέρνηση».

Αυτή η πολιτική υπερβαίνει τα όρια της πολιτικής της ηγεσίας του ΚΚΕ. Μιας ηγεσίας που αρνείται την αντιπαράθεση με άμεσους πολιτικούς στόχους που συγκρούονται με τις κεντρικές επιλογές του συστήματος. Που δεν θέτει σαν άμεσο ζήτημα πάλης του εργατικού κινήματος και της αριστεράς τις εθνικοποιήσεις των βασικών τομέων της οικονομίας. Που δεν θέτει το ζήτημα της απειθαρχίας με την πολιτική της ΕΕ, της ρήξης και της εξόδου από αυτήν ΤΩΡΑ. Που στον «ελληνοτουρκικό ανταγωνισμό» μιλάει μόνο για την επιθετικότητα της τούρκικης ολιγαρχίας συγκαλύπτοντας την επιθετικότητα της «δική μας» αστικής τάξης.

Πάνω στην βάση αυτού του προγράμματος και της πολιτικής του κατεύθυνσης η ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. θα παρέμβει το επόμενο διάστημα αλλά και στη περίπτωση πρόωρων εκλογών . Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ απευθύνει  κάλεσμα ενότητας της μαχόμενης και αντικαπιταλιστικής αριστεράς που έχει ανάγκη η εποχή μας. Σε αυτή τη κατεύθυνση θα πάρει πρωτοβουλίες το επόμενο διάστημα η τοπική επιτροπή Πρέβεζας

 

ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α.

ΑΝΤικαπιταλιστική ΑΡιστερή ΣΥνεργασία για την Ανατροπή

τοπική επιτροπή Πρέβεζας