- Κυρ, 13/09/2015 - 22:52
Αλλη μια κομβικη ερωτηση. Με το ΚΚΕ οι κομβικες διαφορες σε επιπεδο προγραμματος ποιες ειναι; #ask_antarsya @ANTARSYAPress
— PaulRegret (@PaulRegret) September 13, 2015
Το ΚΚΕ αρνείται την ανάγκη μεταβατικού προγράμματος δηλαδή μιας γέφυρας ανάμεσα στις ανάγκες του κόσμου και τις αναπόφευκτες ταξικές συγκρούσεις για την ικανοποίησή τους. Με αυτό τον τρόπο παραπέμπει όλες τις κοινωνικές διεκδικήσεις στη στη ''λαϊκή οικονομία και εξουσία''. Αρνείται και τις όποιες κοινωνικές και πολιτικές συμμαχίες για την επίτευξη των πολιτικών του επιδιώξεων. Η προσέγγιση αυτή ενώ έχει τυπικά στοιχεία της σεχταριστικής πολιτικής που θυμίζει την πολιτική των κομμουνιστικών κομμάτων στις αναπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες την περίοδο 1928-1933, στην πράξη δεν συνιστά μια αριστερίστικη υπερβολή και βιασύνη για τη σοσιαλιστική επανάσταση (το ΚΚΕ δε μιλάει προ πολλού για αυτήν). Περισσότερο είναι μια συντηρητική συστημική πολιτική, καθώς αρνείται τη σύγκρουση στον παρόντα πολιτικό χρόνο με βασικές επιλογές της αστικής τάξης στην Ελλάδα. Δε θέτει με άμεσο τρόπο το ζήτημα της εξόδου από την ΕΕ, ούτε αυτό της διαγραφής του χρέους, παρά μόνο αφού έρθει με μαγικό τρόπο η ''λαϊκή εξουσία''.
Σε γενικότερο προγραμματικό επίπεδο, το κατά ΚΚΕ σοσιαλιστικό και κομμουνιστικό όραμα ταυτίζεται με αυτό που ονομάζει ''σοσιαλισμό που γνωρίσαμε'', δηλαδή τα εκμεταλλευτικά και ανελεύθερα καθεστώτα της Ανατολικής Ευρώπης που ανέτρεψαν την επανάσταση και δυσφήμισαν την προοπτική της κοινωνικής χειραφέτησης.