- Δευ, 14/09/2015 - 12:33
Πως μπορείτε να εγγυηθείτε πως έξοδος από ΕΕ δεν συνεπάγεται κ απομόνωση,τουλάχιστον σε ευρωπαικό επίπεδο? #ask_antarsya
— What Evah (@WhatEvaHappensI) Σεπτέμβριος 13, 2015
Τα προβλήματα στην Ελλάδα, δεν είναι μοναδικά, αλλά αφορούν με άλλο τρόπο και τους άλλους λαούς σε άλλες χώρες της ΕΕ. Στην περίπτωση μιας ρήξης και εξόδου της Ελλάδας, αυτό θα σημάνει την απαρχή ενός ντόμινου θετικών εξελίξεων και ανατροπών και σε άλλες χώρες της ΕΕ. Ας θυμηθούμε πως γέμισαν οι πλατείες της Ευρώπης τις πρώτες μέρες του Φλεβάρη, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ διακήρυσσε μια μισή ρήξη.
Κατά τα άλλα, τα περί απομόνωσης δεν έχουν αντικειμενικά βάση, αλλά υπηρετούν προπαγανδιστικούς σκοπούς τρομοκράτησης. Παρά τους περιορισμούς που επιβάλει η ΕΕ, ο φυσικός χώρος ανταλλαγών της Ελλάδας είναι οι χώρες της γειτονιάς μας, δηλαδή χώρες της Μεσογείου και των Βαλκανίων.
Είναι ενδεικτική η εικόνα των χωρών όπου εξάγονται ελληνικά προϊόντα. Στις 15 πρώτες χώρες εξαγωγής, μόνο 6 χώρες ανήκουν στην ευρωζώνη. Στην πρώτη θέση με μεγάλη διαφορά η Τουρκία. Η γειτονική Ιταλία είναι αρκετά μπροστά από την τρίτη χώρα εξαγωγής Γερμανία, η οποία απορροφά προϊόντα λίγο μεγαλύτερης αξίας από την Βουλγαρία. Η λιλιπούτεια Κύπρος είναι πολύ πάνω από άλλες χώρες της ευρωζώνης. Τεράστιες χώρες όπως η Ισπανία και η Γαλλία βρίσκονται πίσω από την Αίγυπτο και την ΠΓΔΜ, αγοράζοντας ελληνικά προϊόντα ίσης σχεδόν αξίας με αυτά που εξάγονται στη Ρουμανία και το Λίβανο. Η Ολλανδία είναι στη τελευταία θέση του πίνακα, πίσω και από την πάμφτωχη Αλβανία. Συνολικά η ευρωζώνη απορροφά μόλις το 29% των ελληνικών εξαγωγών. Ανάλογη είναι και η εικόνα των εισαγωγών.