• Δευ, 08/10/2012 - 14:54
Η Δωδώνη δεν πωλείται. Η μάχη τώρα αρχίζει!

Μπορεί η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ – ΝΔ – ΔΗΜΑΡ να καταρρέει κάτω από την πίεση των νέων μέτρων που θέλει να πάρει και των κινητοποιήσεων που ξεκίνησαν με από την απεργία στις 26 του μήνα, αυτό όμως, δεν την εμποδίζει να προχωρήσει στην πώληση της ΔΩΔΩΝΗΣ. Το Σίριαλ της πώλησης μιας από τις πιο πετυχημένες συνεταιριστικές επιχειρήσεις της Ελλάδας, φαίνεται να φτάνει στο τέλος για την κυβέρνηση. Οι υπογραφές έπεσαν και παραδίδουν τη γαλακτοβιομηχανία στο Σίμο και τον ρώσικο επενδυτικό όμιλο που βρίσκεται πίσω από αυτόν.

Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα στην περιοχή μας. Η εταιρία ΣΙΜΟΣ που τόσο καιρό έχει αναλάβει την μεταφορά των προϊόντων της ΔΩΔΩΝΗΣ, που χρωστάει σε αυτήν περίπου 15 εκ. την εξαγοράζει με περίπου 21εκ, λίγα παραπάνω, δηλαδή, από αυτά που της χρωστάει. Αν σε αυτά υπολογίσουμε και το πάνω από 50 εκ αποθεματικό που έχει η εταιρία σε έτοιμα τυριά στις αποθήκες της ο επενδυτικός όμιλος θα βγάλει και κέρδος κατευθείαν με την αγορά της εταιρίας.

Λίγες μέρες πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup ανακοινώθηκε η πώληση. Η ΔΩΔΩΝΗ θα αποτελέσει το χαρτί που θα χρησιμοποιήσει ο Σαμαράς για να πει στους ευρωπαίους ότι οι αποκρατικοποιήσεις προχωράνε. Η διάλυση της κτηνοτροφίας στην περιοχή θα είναι το δώρο του για να πιστοποιήσει την αγαστή συνεργασία και πλήρη υποταγή της κυβέρνησης στα συμφέροντα των ευρωπαίων εταίρων μας με κόστος τη φτώχεια για όλους εμάς. Όλοι εμείς ξέρουμε ότι πώληση της ΔΩΔΩΝΗ σημαίνει διάλυση του πιο σημαντικού κομματιού του παραγωγικού ιστού της περιοχής. Σημαίνει ένα τεράστιο πλήγμα στην οικονομία της περιοχής.

Δεν πιστεύουμε τα ψέματά τους.

Τόσο καιρό μας λέγανε ότι η ΔΩΔΩΝΗ θα πουληθεί σε Ηπειρώτη. Το 90% των μετοχών, όμως, θα μεταβιβαστεί στο ρώσικο επενδυτικό όμιλο. Δε μας λένε παράλληλα ότι όποιος και να είναι ο ιδιοκτήτης τα αποτελέσματα για την οικονομία της περιοχής, τους εργαζόμενους και τους κτηνοτρόφους θα είναι εξίσου καταστροφικά. 

Τώρα μιλάνε για ανειλημμένες από τον αγοραστή υποχρεώσεις. Ποιες είναι αυτές;

l     Η ανάπτυξη της εταιρία στην εγχώρια και διεθνή αγορά. Μήπως εννοούνε την πώληση του αποθεματικού που τόσο καιρό κρατάνε στις αποθήκες προκειμένου να πουληθούν με τον καινούριο ιδιοκτήτη;

l     Η αξιοποίηση του προσωπικού. Ποιον νομίζουν ότι κοροϊδεύουν. Δε μας λένε τίποτε για το τι θα γίνει με τους συμβασιούχους που σε μια βδομάδα λήγει η σύμβασή τους. Δε δεσμεύονται καν ότι θα κρατήσουν το μόνιμο προσωπικό. Η χρήση και μόνο του όρου αξιοποίηση δείχνει ότι δεν υπάρχει και μία δέσμευση για τη διατήρηση του αριθμού τους και το ύψος των μισθών τους.

l     Οι επενδύσεις στις υποδομές, στις εγκαταστάσεις της εταιρίας και στην προώθηση των προϊόντων. Μα ποια εταιρία δεν θέλει να κάνει επενδύσεις στις υποδομές της και να πουλάει τα προϊόντα της.

 Σε αυτό το γενικόλογο κλίμα συνεχίζονται οι δεσμεύσεις που δημοσιεύτηκαν στον τύπο από την πλευρά του αγοραστή. Μια σειρά, δηλαδή, δεσμεύσεων που δεν τον δεσμεύουν σε τίποτε. 

Θα πρέπει να ξέρουν ότι οι εργαζόμενοι και οι κτηνοτρόφοι της περιοχής δεν πρόκειται να υποταχθούν στην απόφαση αυτή της κυβέρνησης. Θα παλέψουμε μέχρι τέλους προκειμένου η εταιρία να διατηρήσει τον κρατικοσυνεταιριστικό της χαρακτήρα.

Για εμάς η μάχη αυτή είναι μία ακόμη μάχη στην μπαράζ των ιδιωτικοποιήσεων που ετοιμάζεται από την κυβέρνηση. Μία ακόμη μάχη στον πόλεμο που δίνουμε ενάντια στο ξεπούλημα του πλούτου αυτής της χώρας από κάθε λογής δοσίλογους που αυτή τη στιγμή βρίσκονται στα κυβερνητικά επιτελεία. Μία ακόμη μάχη για την ανατροπή της κυβέρνηση και κάθε επίδοξου διαχειριστή αυτής της πολιτικής.


Related Posts